Waarom de huidige ontwikkelingshulp niet werkt | Deel 5: Wat zijn nu de echte doelen van de goede doelen

red cross

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:9587
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Geografisch, Afrika, Economie, Lezersbrieven

(Earth Matters | Ingezonden) Helaas is er veel mis met ontwikkelingswerk en de goede doelen. Dit is min of meer een publiek geheim waar alle betrokkenen bovenop zitten om het sprookje van hun goede werken overeind te houden. Lees en verwonder in deze artikelenreeks hoe uw goed bedoelde giften teloor gaan.

In deel 5 achterhalen we wat nu de echte doelen zijn van die goede doelen.

De goede doelen hebben zo hun eigen beleid. Aan de inkomstenkant betekent dit in de eerste plaats dat er plaatjes getoond moeten worden met zielige mensen. Om aan te tonen dat ze iets doen, moeten er vervolgens wederom plaatjes komen van hun goede werken. Hierdoor komt er druk te staan om snel resultaat te halen dat zichtbaar is. Dat is dus iets anders dan een duurzaam resultaat wat in het algemeen tijd vraagt en minder, of pas later, zichtbaar is. Al met al is er zowel bij de goede doelen als bij de lokale mensen geen impuls om het beter te doen, omdat hun eigen baantjes en persoonlijke inkomsten op het spel staan. Als het beter zou gaan, zijn er geen zielige plaatjes meer en drogen de inkomsten op. Zo kennen we een waterproject dat al door diverse goede doelen is “gedaan” maar telkens weer instort, wachtend op de volgende weldoener die vervolgens weer hetzelfde doet. Daar worden dus veel mensen in het circuit beter van, maar niet de doelgroep waar het zogezegd om gaat.

Ook zijn er gevallen bekend waarbij medewerkers uit heel Afrika naar een conferentie met dure hotels zijn ingevlogen om met elkaar te brainstormen hoe de organisatie het beste aanspraak kon maken op nieuw beschikbaar gekomen overheidsgelden voor ontwikkeling. Hierbij wordt de zaak dus omgedraaid en wordt een doel bij de gelden gezocht met als hoofddoel het in stand houden van de eigen organisatie.

Medewerkers van de goede doelen die in Afrika werken, zijn in het algemeen best op de hoogte van voorgenoemde problemen. Zij vrezen echter voor hun baantje of houden te veel van het overzeese avontuur en zullen in het algemeen niet piepen. In elk geval niet in het openbaar. Al was het maar omdat je voor je het weet het land uitgegooid of ontslagen wordt.

Veel grotere goede doelen werken met top-op-subsidies. Je verzamelt 100 euro voor een project en het goede doel doet daar eenzelfde bedrag bij. Op het eerste gezicht lijkt dit een loffelijk initiatief waarvan kleine privé-initiatieven, die vaak een grotere betrokkenheid hebben met weinig overheadkosten, van kunnen profiteren.

In de praktijk pakt dat echter meestal anders uit en is het meer een hoax. Om te beginnen is de verhouding tussen aanvragers en de te verdelen pot zo slecht dat je in veel gevallen professionele, duur betaalde, hulp nodig hebt om de aanvraag zo te schrijven dat het een kans heeft om voor subsidie in aanmerking te komen. Eenmaal in aanmerking gekomen zijn er vervolgens zoveel neveneisen dat de binnengehaalde subsidie daar voor een groot deel of zelfs helemaal aan op gaat. Een van de veel gestelde eisen is bijvoorbeeld dat er in Nederland voorlichting gegeven moet worden over het project. Iets waar mensen die bijvoorbeeld een school willen bouwen in Afrika natuurlijk helemaal niet op zitten te wachten.

Na een harde leerweg hebben wij voor ons project afgezien van dergelijke subsidies. Zwaar omdat de hoeveelheid kapitaal minder was, maar aanzienlijk efficiënter omdat niet aan allerlei onzinnige eisen voldaan moest worden. Uiteindelijk dus veruit de beste keus.

Om te beoordelen hoe goed een goed doel is, zijn er lijstjes, keurmerken en awards. Maar je raadt het al: de criteria die daar gehanteerd worden, raken nauwelijks de voorgaande aspecten. Uiteindelijk zijn het alleen uithangborden van de gevestigde goede doelen. Op één van de belangrijkste websites met goede doelen moet zelfs relatief fors betaald worden door de goede doelen om überhaubt vermeld te worden, wat de echte goede doelen, die geen geld aan overhead willen spenderen, natuurlijk buiten de deur houdt.

Lees verder:
Deel 4: Waar blijft uw 100 euro donatie
Deel 6: Kleine en grote donororganisaties

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Maak je los uit geestelijke slavernij. Niemand anders dan jijzelf kan je gedachten bevrijden.

Bob Marley, Jamaicaans zangerBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.