Waarom de huidige ontwikkelingshulp niet werkt | Deel 3: Hulpgelden als bron van inkomsten

ontwikkeling

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:9743
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Lezersbrieven, Afrika, Politiek, Geografisch, Economie

(Earth Matters | ingezonden) Helaas is er veel mis met ontwikkelingswerk en de goede doelen. Dit is min of meer een publiek geheim waar alle betrokkenen bovenop zitten om het sprookje van hun goede werken overeind te houden. Lees en verwonder in deze artikelreeks hoe uw goed bedoelde giften teloorgaan.

In deel 3 wordt ingegaan op hoe de hulpgelden de motor van de economie vormen.

Een nadere blik op het nationale budget leert dat een belangrijk deel, in Tanzania rond de 40%, afkomstig is van “bilaterale hulp” ofwel geld dat rechtstreeks door donorlanden wordt overgemaakt. Het is aan de regering van het ontvangende land om het te besteden.

Bijna toevallig is dit bedrag ongeveer net zo groot als het bedrag dat jaarlijks bij de begrotingsbehandeling niet verantwoord kan worden.

Dit bedrag is echter ook dermate groot, nog aangevuld met allerlei projecten van goede doelen, dat het is verworden tot één van de belangrijkste bronnen van inkomsten zoals die er ook zijn van olie, mineralen en toerisme. Als alle hulp abrupt zou stoppen, zou de hele economie instorten.

Aldus zijn de mensen die daarbij zijn betrokken niet meer geïnteresseerd in het effect voor de gemeenschap, maar vooral in hoe zij er zelf beter van kunnen worden.

Deze bilaterale hulp, bijvoorbeeld vanuit Nederland, is meer en meer beleid om de ontvangende donorlanden meer eigen verantwoording te geven. In de praktijk werkt dat echter niet zo omdat de vereiste “good governance” er niet is.

Uiteindelijk wordt door de hoeveelheid hulpgelden - bijna de helft van de beschikbare middelen - dus een grote afhankelijkeid gekweekt, die niet stimuleert om nu eens zelf wat aan te pakken. Als er bijvoorbeeld water nodig is, komt er vroeg of laat altijd wel weer een blanke weldoener die dat voor elkaar maakt, dus waarom zou je daar zelf moeite voor doen? Voer voor cynische commentaren zoals op de website van “GeenStijl”: “Geef je een Afrikaan een vis, dan zal hij hem niet opeten maar wachten op een blanke die hem voor hem bakt”. Jarenlange onvoorwaardelijke “makkelijke” hulp heeft ervoor gezorgd dat er inderdaad een dergelijke attitude is ontstaan. Overigens niet alleen in Afrikaanse landen maar in de meeste ontwikkelingslanden die afhankelijk zijn gemaakt van externe hulp.

Mocht een weldoener denken dat het geld niet goed is besteed of dat er geen goede governance is - zoals Nederland een paar jaar geleden een aantal landen heeft geschrapt uit de ontwikkelingssamenwerking - is dat geen probleem. Er staat altijd wel weer een andere weldoener of ander land klaar om het gat te dichten. Ook de goede doelen zijn tegenwoordig dusdanig internationaal dat ze niet afhankelijk zijn van de politiek van een land als Nederland.

Lees verder:
Deel 2: De droevenis die corruptie heet
Deel 4: Waar blijft uw 100 euro donatie


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De man die de vrouw haar kleine fouten niet vergeeft, zal zich nimmer verheugen in haar grote deugden.

Kahlil Gibran, Libanees tekenaar en schrijver (1883-1931)Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.