Waarom de huidige ontwikkelingshulp niet werkt. | Deel 2: De droevenis die corruptie heet

afrika2

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:9361
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Afrika, Bedrijven, Politiek, Lezersbrieven

(Earth-matters | ingezonden) Helaas is er veel mis met ontwikkelingswerk en de goede doelen. Dit is min of meer een publiek geheim waar alle betrokkenen bovenop zitten om het sprookje van hun goede werken overeind te houden. Lees en verwonder in deze artikelreeks hoe uw goed bedoelde giften teloor gaan.

In deel 2 wordt de alom aanwezige corruptie nader onder de loep genomen.

Als eerste blijkt dat de enorme corruptie de moeder of vader genoemd kan worden van al het kwaad. Niet voor niets bungelen landen als Tanzania onder aan de corruptielijst van transparancy international. (De beste, zoals Nederland op plaats 7, staan bovenaan, de slechtste onderaan).

Deze corruptie is niet alleen een kwestie van zo nu en dan een 10-dollar-biljet tussen een krant, maar de hele maatschappij is ermee doordrenkt, waardoor de informele economie de formele waarschijnlijk verre overstijgt, het geld voornamelijk bij de rijken terecht komt en er hoegenaamd niets meer over is voor onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. In Tanzania bijvoorbeeld is circa 5% van de bevolking puisant rijk met bankrekeningen in Zwitserland en de rest leeft beneden de armoedegrens. Slechts een dun laagje middenstand kan moeizaam overeind blijven.

Ik heb mij afgevraagd hoe het staat met het geweten van deze rijke 5%. Door hun toedoen zijn er geen doctoren, geen ziekenhuizen, geen scholen, geen goede wegen enz. waardoor dagelijks letterlijk grote aantallen mensen dood gaan. Bijvoorbeeld als er iets mis gaat bij de bevalling: geen ambulance, geen ziekenhuis om naar toe te gaan, een slecht opgeleide vroedvrouw, kortom einde verhaal voor moeder en kind. Het gebeurt dagelijks rond om ons heen.

Bijkans nog erger is de lijst met wie het meest corrupt is. Bovenaan de politie maar al op nummer 2 justitie. Dit zorgt voor een maatschappij die alleen recht heeft voor de sterkste. Elke overeenkomst die je maakt, is minder waard dan het papier waar het op staat. De rechter kun je omkopen en misdadigers staan de volgende dag weer op de stoep nadat ze de gevangenisbewaarders wat hebben toegestopt, klaar voor de volgende klus. Maar ook blijkt justitie en alles wat er bijhoort een criminele bende in zichzelf. Als je rijk bent of een goed doel kun je om de meest onbenullige zaken een rechtszaak aan je broek krijgen, waarvan de uitslag tevoren vast staat en waar uiteindelijk alleen de advocaten en rechters financieel beter van worden.

Lees verder:
Deel 1: "Knuffelen alleen helpt niet"
Deel 3: Hulpgelden als bron van inkomsten


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ter uwer informatie zou ik u graag een vraag willen stellen.

Samuel Goldwyn, Amerikaans filmproducentBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.