Waarom de huidige ontwikkelingshulp niet werkt | Deel 1: “Knuffelen alleen helpt niet”

afrika

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:9086
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Afrika, Bedrijven, Politiek, Lezersbrieven

(Earth Matters) Helaas is er veel mis met ontwikkelingswerk en de goede doelen. Dit is min of meer een publiek geheim waar alle betrokkenen bovenop zitten om het sprookje van hun goede werken overeind te houden. Lees en verwonder in deze artikelenreeks hoe uw goed bedoelde giften teloor gaan.

In deel 1 Knuffelen alleen helpt niet, een introductie.

Recent kreeg een promotie onderzoek van Kellie Liket de aandacht in de Nederlandse pers omdat daarin aangetoond werd dat de goede doelen of ook wel NGO’s genoemd (Non Govermental Organisations) niet of nauwelijks onderzoek doen naar het effect van hun goede werken.

Helaas is er toch wel wat meer mis met de goede doelen. Dit is min of meer een publiek geheim waar alle betrokkenen bovenop zitten om het sprookje van hun goede werken overeind te houden.

Een jarenlange betrokkenheid bij de ontwikkelingshulp, waarvan de laatste jaren aan de andere kant van de lijn, permanent in Afrika, onafhankelijk van de goede doelen, geeft een schokkend beeld van een tot industrie verworden hulpverlening die voornamelijk bezig is om zichzelf in stand te houden en die de ontwikkeling eerder tegenhoud dan stimuleert.

Neem nu een land als Tanzania, een “darling” land bij de goede doelen en vrijwilligers omdat de politieke en economische situatie zo stabiel is en waar het er goed toeven is. Jarenlang zijn hier miljarden dollars en Euro’s ingepompt waarbij bv de Marchall hulp aan Europa na de tweede wereldoorlog verbleekt. Echter in Tanzania zonder merkbaar resultaat, nog steeds leeft circa 80% van de bevolking beneden de armoede grens, ondanks de vele hulp, de potentiele bronnen van inkomsten zoals olie, gas, toerisme en vruchtbare landbouwgrond.

Over hoe het zover is gekomen en hoe uw goed bedoelde giften verdwijnen in het niets gaat deze artikelreeks. Helaas niet met open vizier omdat het ons huidige project, waarin we denken een beter model gevonden te hebben, in gevaar kan brengen. Maar daarom is het helaas niet minder waar.

We nemen Tanzania als voorbeeld, niet omdat dit uniek is maar omdat het een goed voorbeeld is van wat het betekend om een ontwikkelingsland te zijn en wat de gevolgen van de jaren lange ontwikkelingshulp. Zoals Tanzania zijn er vele landen met een gelijksoortige problematiek.

Belangrijk is nog om te vermelden dat alle statistische cijfers, ook degene in deze artikelreeks, met een korreltje zout genomen moeten worden. Anders dan in Nederland zijn de bronnen in ontwikkelingslanden niet altijd even betrouwbaar als er uberhaubt als iets wordt bijgehouden.

Lees verder: Deel 2: De droevenis die corruptie heet

Bron: earth-matters.nl


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Life is what happens to you while you're busy making other plans.

John Lennon, Brits popsterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.