Lezersbrief over CETA: multinationals nemen Vrouwe Justitia op sleeptouw

CETA

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7342
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Lezersbrieven, Acties, Bedrijven, Europa

(Lezersbrief | Catharina Nieuwenhout) Afgelopen zaterdag was ik bij de demonstratie tegen CETA/TTIP, waar niet een paar duizend mensen waren zoals op het NPO nieuws werd gezegd, maar achtduizend verstandige mensen.  CETA/TTIP, gepresenteerd als onschuldig handelsverdrag  is namelijk helemaal niet onschuldig.

In  werkelijkheid zet het de bijl aan veel van onze bestaande wetgeving en daarmee aan onze democratie. De discussie hierover is in het nieuws zorgvuldig oppervlakkig gehouden.  Begrijpelijk, want hoe zouden mensen hebben gereageerd als de media hadden gezegd: “multinationals nemen Vrouwe Justitia op sleeptouw?” Of “CETA bedreigt sociale voorzieningen en milieuwetten?”

CETA/TTIP vervangt ons zorgvuldig opgebouwde genuanceerde Europese rechtstelsel door een clubje advocaten die over de meest belangrijke dingen mogen gaan beslissen. Bij conflicten tussen de multinational en een andere partij komt er geen rechter meer aan te pas. Het wordt nu opgelost door een mooi klinkend “arbitragehof”, in werkelijkheid door drie advocaten. De ene van de multinational, de andere bijvoorbeeld van de Nederlandse staat, of een burger, en een derde onafhankelijke (door wie wordt die dan aangesteld?)

Stel je voor dat een multinational in Nederland wil investeren in olieboringen, drinkwater of gaswinning. Ik laat mijn fantasie de vrije loop: zodra CETA, het handelsverdrag met Canada en Europa is getekend, heeft Amerika via een hun eigen handelsverdrag met Canada mogelijkheden. Zij zouden onze bestaande bedrijven kunnen opkopen. Waarom bijvoorbeeld niet bijvoorbeeld de NAM? Wat gebeurt er dan? De NAM is heeft misschien geen bezwaar tegen een soepeler milieuwetgeving, maar voor de burger meer aardbevingen, meer ingestorte huizen, meer bodemdaling en druk op onze dijken. Plus drinkwatervervuiling.

Als de Nederlandse overheid  tegensputtert, volgt een langdurige procedure die de multinational wel kan betalen. Maar wij, belastingbetalers, moeten van onze kant de kosten van deze procedure ophoesten, want zo is het geregeld in dit verdrag! Denk je eens in hoe goed dit verdrag is voor onze economie! En als wij de procedure verliezen, hebben wij geen wetten meer waar wij op terug kunnen vallen, want daar hebben wij voor getekend. Dit wilden wij. Ook sociale voorzieningen kunnen door de geadopteerde Amerikaanse wetgeving in snel tempo worden afgebouwd, zodat we steeds minder te besteden hebben. Mensen, word wakker!

Er wordt  op dit moment druk gelegd op Wallonië dat als enige aandringt op het beantwoorden van een paar belangrijke en heel normale vragen. Deze vragen moeten wij ook onszelf stellen of anders een referendum hierover eisen. We hebben driehonderdduizend handtekeningen nodig [red. er zijn er al 180.000].

Dat moet te doen zijn!

Teken dus het CETA | TTIP referendum

Bron: Earth Matters | Catharina Nieuwenhout


Impressie van de demonstratie:

Noam Chomsky on why TIPP is not a trade agreement  


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

A time comes when silence is betrayal.

- Martin Luther KingBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.