10-daagse stilte retraite in Frankrijk | met Vipassana meditatie, yoga, qigong & detoxing

Flyer Satya Mantra Music

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:15405
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Satya Mantra Music

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Agenda, Bewustzijn, Meditatie

(Satya Mantra Music) Ben je klaar voor een moedige, transformerende reis? In deze retraite ben je geheel vrij, er is een dagelijkse structuur maar je kan zelf voelen hoeveel blokken je hiervan wilt volgen. Het is een retraite die zelfstandigheid, moed en toewijding vraagt, de begeleiding door ons zal minimaal zijn. Vipassana is een diepe, innerlijke reis die je vraagt om alleen op weg te gaan... maar de verbinding van de groep kan juist in stilte & een gedeelde krachtige intentie extra sterk aanvoelen en van grote steun zijn.

10-daagse stilte retraite in Frankrijk met Vipassana meditatie, yoga, qigong & detoxing
Za 7 juni - wo 18 juni 2014

Mantra zingen & sharing op 7 juni, stilte van 8 juni t/m 16 juni, sharing in de avond van 17 juni.

Locatie:
Château de la Partoucie, Lessac, France www.partoucie.com

Organisatie:
Jeanine Jungslager 
Satya (Jolanda Groeneveld)
Karlijn Kuiper
Dimitri (Guru Inder) van Leeuwen

Prijs: 
Vroege-vogel-prijs tot 15 april: €550 voor verblijf in een 2-persoonskamer & eten (1 persoons-kamer toeslag €75). Aanmelding na 15 april: €575. Aanbetaling 25%.

Vervoer:
M.b.t. vervoer raden we aan een clubje mensen samen te stellen om samen mee te rijden. Een andere optie is de trein. Als je vroeg boekt (2/3 mnd van te voren) kost een retour Amsterdam - Poitiers €110. Je kunt dan door Jeanine of haar man opgehaald worden in Poitiers voor €20 p.p. Bij aanmelding stuurt Jeanine je uitgebreide reisinfo indien gewenst.

Opmerkingen:
  • Groepsgrootte inclusief organisatie-team 8-16 personen.
  • Er komen roosters voor het bereiden van eten en afwassen waar iedereen zijn deel in neemt.
  • Gezond, veganistisch eten, gedeeltelijk detox, vasten naar wens.
  • Vipassana regels: Tijdens de gehele retraite zijn drugs en alcohol niet toegestaan (aangeraden wordt om ook koffie en suiker te laten). Voor een optimaal effect raden we ook aan om de gehele retraite geen telefoon / internet te gebruiken en niet te lezen of schrijven.
  • In de ochtend wordt anderhalf uur yoga gegeven, waarvan de meeste dagen yin yoga door Karlijn en enkele keren kundalini yoga door Dimitri. In de middag 3 kwartier qigong & ander lichaamswerk door Satya. Voor meer info over yin yoga & qigong, zie onze websites.
  • Eigen yogamat, deken, meditatiekussen en waterfles meenemen.
  • Als voorbereiding op de retraite is het goed om in de voorafgaande dagen je tempo van leven alvast wat terug te draaien. Ook is het zeer aan te raden minstens één dag na thuiskomst ook vrij te houden.
PROGRAMMA
7 juni:
16.00-18.00 aankomst
18.30-19.30 naar wens samen eten
19.30-20.00 sharing & ontmoetings-cirkel
20.30-21.30 mantra zingen

Dagprogramma 8 t/m avond 17 juni (eigen keuze wat te volgen)
05.00-09.00 meditatie mogelijk naar ieders keuze
09.00-09.30 smoothie staat op de keukentafel
09.30-10.00 meditatie met gedeeltelijk klankschalen
10.00-11.30 yoga
11.30-12.30 zitmeditatie uur (lunch bereiden voor lunch-team 2 p.)
12.30-13.00 lunch
13.00-14.00 vrij / wandelen omgeving etc. (afwassen voor afwas-team 2 p.)
14.00-14.50 zitmeditatie 50 min.
14.50-15.00 pauze indien gewenst of blijven zitten
15.00-16.00 zitmeditatie half uur & loopmeditatie half uur
16.00-17.00 vrij te besteden (diner bereiden voor diner-team 2 p.)
17.00-17.45 qigong e.d.
17.45-18.45 vrij te besteden / koken
18.45-19.15 avondeten
19.15-20.15 rust / vrij te besteden (afwassen door afwas-team 2 p.)
20.15-20.35 zitmeditatie met klankschalen 20 min.
20.35-20.40 optie zachtjes de ruimte te verlaten
20.40-21.00 zitmeditatie met arm-beweging
21.00-21.15  klank-ontspanning / meditatie

17 juni: (deze dag is er geen stilte beleid meer)
19.30-21.00 sharing

18 juni:
10.00-11.00 gezamenlijk ontbijt en afscheid
11.00-12.00 vertrek
18 t/m 20 juni mogelijk vrije dagen bij te boeken

Flyer stilte retraite

In a Vipassana retreat we slow everything down, we make every moment a meditation. We make a choice to dive, to surrender, to see all there is, to walk the road of ‘Satya’ which means the path to the ultimate Truth. For 10 days long, we WATCH all inner movement in total silence. From the moment of waking up to the moment of falling asleep we watch. We are on the banks of the river of our mind, watching the river flow by… We watch our minds struggle for attention, graving to stay in charge… and if we are lucky… if we keep watching through all, we are able to get a glimpse of real Stillness… we suddenly feel we ARE the watcher, not the ‘watched’… we are what we choose to be.

Wat is vipassana?
Vipassana is een woord uit het Pali, een oude Indiase taal en betekent "inzicht, de dingen zien zoals ze werkelijk zijn." Het is de essentie van de leer van Boeddha. De Vipassana techniek is gebaseerd op het observeren van de natuurlijke ademhaling en lichamelijke gewaarwordingen. Daarnaast is Vipassana-meditatie een proces van zelfobservatie met als doel de geest tot in de diepste lagen te zuiveren van negativiteit en onzuiverheden als woede, haat, hebzucht en angst. Naarmate de invloed hiervan zwakker wordt, komen positieve eigenschappen zoals wijsheid, liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid vanzelf tot ontwikkeling.

Meer info over Vipassana: www.dhamma.org/nl/about/vipassana

Prachtige film over vipassana in een gevangenis:
http://www.earth-matters.nl/26/8853/spiritualiteit/doing-time-doing-vipassana-full-movie.html

Verschil tussen deze retraite en een Goenka Vipassana retraite:
In een ‘officiële’ Goenka vipassana 10-daagse wordt er ongeveer 10 uur per dag gemediteerd en is er naast zittende meditatie geen yoga. De hele dag door worden er instructies gegeven, vragen met betrekking tot de meditatie kunnen besproken worden en theoretische achtergronden worden elke avond belicht in een lezing van S.N. Goenka op video.

In deze retraite ben je vrij om te volgen welke blokken jij wilt. Om de lijven soepel te houden, energie te laten doorstromen en het lichaamsbewustzijn ook in beweging te trainen, wordt zittende meditatie afgewisseld met lichaamswerk. Ook is het mogelijk om natuurwandelingen te maken en een duik te nemen in het zwembad. Er is een voedingsexpert aanwezig in de organisatie (Dimitri) en er is veel aandacht voor gezonde, reinigende voeding.

Bij de start van de retraite worden instructies gegeven, tussendoor zal dit verder minimaal zijn om de stilte zoveel mogelijk te waarborgen. Als het voor jou noodzakelijk voelt kan je je vragen bespreken (praktisch met Jeanine en persoonlijk met Satya), maar er wordt naar gestreefd dit zoveel mogelijk te beperken. De uitdaging is juist om ook je knelpunten te blijven observeren en te ervaren dat ook deze tijdelijk zijn.

Stappen in een vipassana 10-daagse
De eerste 3 dagen zijn gericht op concentratie van de geest door het observeren van de ademhaling. Dit is een voorbereiding op de eigenlijke Vipassana techniek. De resterende dagen observeert men met behulp van dit verscherpt bewustzijn de gewaarwordingen die zich op het lichaam voordoen en de emoties en gedachten die hiermee gepaard gaan. Door het zien komen en gaan van sensaties leren we de vergankelijke natuur ervan te begrijpen en gelijkmoedigheid te ontwikkelen door er niet op te reageren. Dit zelfinzicht door eigen ervaring vormt het zuiveringsproces. Op de 10e dag wordt de stilte verbroken om een goede overgang naar het leven van alle dag te kunnen maken. Op deze dag mediteren we met name voor liefde, vrede en goede wil ten opzichte van allen. De zuiverheid die tijdens de cursus ontwikkeld werd, wordt nu gedeeld met alle wezens.

Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

My best friend, you made my day. We danced and sang all the way.

Loïs Lane, Nederlandse popgroepBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.