Terra Libertas, het eerste zelfbouw ecodorp van Nederland onder grote belangstelling gelanceerd

Terra Libertas

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:9983
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Terra Libertas

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Zelfvoorziend leven, Inspiratie, Woonvormen, Land- en tuinbouw

(Terra Libertas) In een uitverkocht Huis de Beurs in Groningen werd op woensdagavond 9 december de aftrap gegeven van ons nieuwe initiatief: Terra Libertas, het eerste zelfbouw ecodorp van Nederland. 

Sieger de Vries was de eerste spreker en gaf het nieuwe concept - waarbij feitelijk met arbeid nieuwe woningen aangekocht kan worden - kleur. Ook inspireerde hij met voorbeelden van samenvoorzienend leven, eenvoudige en goedkope technieken om warmte in je huis te borgen. Ook diverse aarbevingsbestendige, duurzame en vooral mooie bouwstijlen, -methodieken en - materialen passeerden de revue.

Johan Herder deelde de kennis die hij in zijn reizen langs verschillende ecodorpen in de wereld heeft opgedaan. De dorpstuin van Hardegarijp werd ook besproken als voorbeeld hoe werkelijk uit het niets, een levendig, waardevol en voor het dorp omvangrijk initiatief is gestart, die binnen een jaar ook financieel zelfredzaam is geworden.

Arjan Bos sprak over de redenen waarom burgerlijke ongehoorzaamheid een heilige plicht is geworden, en hoe dat zich tot het initiatief verhoudt.

Het inschrijfformulier voor Terra Libertas was op de avond zelf, na 1 dag online te hebben gestaan, al 123 keer ingevuld, en de teller staat inmiddels op 240 (!). Bemoedigend was onder andere het percentage van mensen die bereid waren om eerste tijd en geld in gemeenschappelijke voorzieningen willen steken: 75%. Na de presentaties zijn de resultaten met elkaar besproken en was er ruimte om met het publiek van gedachten te wisselen.
Het was een zinderende avond, een mooiere aftrap hadden we ons niet kunnen wensen.

De website is inmiddels ook online gegaan, kijk voor meer info en het laaste nieuws op: www.terralibertas.nl.
Volg ons ook op facebook

Inmiddels zijn we in klein commitee volop bezig het plan te schrijven. Daar zijn nog een aantal fundamentele keuzes in te maken die we middels een enquête voor gaan leggen aan de mensen die zich ingeschreven hebben. We hebben een donatie gekregen van € 1.500,- voor de totstandkoming van het plan met criteria van gebiedsontwikkeling etc. Daarmee kunnen we waar nodig - en waar dat niet in ons eigen netwerk zit - expertise aantrekken en een prachtige brochure maken, waarmee we langs gemeenten, provincies en instanties als Staatsbosbeheer kunnen gaan. 

Er zijn allerlei mensen die hulp hebben aangeboden en daar zijn we heel blij mee! We hebben nog een aantal functies die niet bezet zijn. Als je zin hebt om de handen uit de mouwen te steken zijn deze vrijwilligers posities nog open: 

  • Vormgever voor het plan (werken met InDesign en hoeft niet in omgeving Groningen te wonen)
  • Camjo (camera jounalist) om de voortgang in beeld te brengen met producties a la Valhalla Movement (standplaats Haren, Groningen). Een camjo is een programmamaker die als 1-mans team te werk gaat. Een camjo is regisseur, interviewer, belichter, camera- en geluidsman (m/v) en ook nog editor.
  • Community caretaker (bijhouden sociale media en website)

Als je interesse hebt kun je ons over je motivatie en je skills vertellen in een mail naar Johan Herder op [email protected]

In de video hieronder kun je de presentaties bekijken. Het is een integrale opname van de avond. Na 11:40 min. begint de eerste spreker, Sieger de Vries.  

Klik hier voor het deel na de pauze waarbij er interactie is met het publiek. 

Bron: Terra Libertas 


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Doe iets goeds, hoe klein ook en waar je ook bent. Het zijn al die kleine dingen bij elkaar die de wereld zulle overspoelen.

Desmond Tutu, Zuid-Afrikaans domineeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.