Het Nieuwe Leiding Geven: Interview met Ricardo Semler

Ricardo Semler - Maverick

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:3455
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Tegenlicht

Gekoppelde categorieen
Bedrijven

(Agus Judistira) Ricardo Semler is een bekende en succesvolle eigenaar van een zaak (Semco) die een heel andere personeelsbeleid heeft dan de andere bedrijven. Vertrouwen en samenwerken i.p.v. controle en gehoorzaamheid zijn de kernbegrippen.

Zo stelt hij bijvoorbeeld geen eisen aan de tijden wanneer de mensen op de zaak aanwezig moeten zijn, als het werk of product maar tijdig geleverd worden. De mate van inspraak die iedereen in zijn bedrijf heeft is zeer hoog, maar ook de mate van verantwoordelijkheid.

Ook over de salarissen en de winstverdeling heeft iedere personeelslid een hoge mate van inspraak. En dit draagt voor een groot deel bij aan de motivatie van de werknemers om met hart en ziel voor het bedrijf te werken.

Het lijkt er wel op dat de focus gericht is op geluk en tevredenheid. De praktische haalbaarheid komt daarna. "Opmerkelijk genoeg" levert deze aanpak (veel) meer winst op dan de focus te richten op financieel gewin.

Ricardo Semler heeft een internationalle bestseller geschreven "Maverick", die in meer dan 35 talen wordt uitgegeven. Hij heeft een gastleerstoel in Harvard gekregen, is twee keer uitgeroepen tot ‘Latin american businessman of the year’ en gelabeld als 'global leader of tomorrow’ door Time magazine.

Semler laat zich zelden interviewen, maar voor Tegenlicht maakt hij een uitzondering. Deze portret is dan zeer zeldzaam.

Dit is de complete interview:

Dit is de commentaar van Kees Brouwer, de regisseur de interview heeft gemaakt:

Dit is de verkorte interview die onder VPRO Tegenlicht op TV werd uitgezonden:


Geplaatst door Agus Judistira

Agus Judistira

Arjan Bos ken ik al een paar jaren omdat ik met hem soms interessante artikelen / videolinks via e-mail heb uitgewisseld, zelfs al voordat Earth-Matters er was. Daarna heb ik ook een paar jaren als vrijwilliger bij Orongo, de webwinkel, gewerkt. Dat ik nu artikelen op Earth Matters mag plaatsen, is eigenlijk een vanzelfsprekende stap...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Agus JudistiraLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Zorg ervoor dat je gedachten, woorden en daden in overeenstemming zijn: op één lijn. Werk jezelf niet tegen door het ene te denken, het volgende te zeggen en weer iets anders te doen.

Tijn Touber, Nederlands schrijver, componist en muzikantBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.