De financiële kern van de Transnationale Kapitalistische Klasse

Transnational corporations

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6436
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Project Censored

Gekoppelde categorieen
Economie, (Verborgen) nieuws, Bedrijven

(Project Censored | vertaling voor Earth Matters door Marieke Schoutens) Er wordt geschat dat het totale wereldvermogen rond de $200 biljoen ligt. Ongeveer 63% hiervan is in handen van de Amerikaanse en Europese elites. Ondertussen bezit het armste gedeelte van de wereldbevolking bij elkaar minder dan 2 procent van het totale vermogen. Volgens de Wereldbank leven 1,29 miljard mensen in extreme armoede, met minder dan $1,25 per dag te besteden, en hebben 1,2 miljard mensen minder dan $2,00 per dag. Per dag sterven 35.000 mensen, met name kleine kinderen, aan ondervoeding. Terwijl miljoenen mensen lijden, probeert een transnationale financiële elite biljoenen dollars winst te behalen door te speculeren in de hogere kosten van voedsel, grondstoffen, land en andere primaire levensbehoeften. Dit doen zij onderling in een wereldwijd systeem van transnationale corporatieve macht en controle en daarmee vormen ze de financiële kern van een internationale corporatieve kapitalistische klasse. 

[Bekijk ook het gerelateerde artikel: Hoe de Transnationale Heersende Klasse in elkaar zit]

Project Censored heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de personen in de raad van bestuur van de top 10 ondernemingen voor asset management en de top 10 meest gecentraliseerde bedrijven ter wereld. In totaal beslaat deze studie 13 bedrijven (met overlap):

 1. Barclays PLC, 
 2. BlackRock Inc., 
 3. Capital Group Companies Inc., 
 4. FMR Corporation: 
 5. Fidelity Worldwide Investment, 
 6. AXA Group, 
 7. State Street Corporation, 
 8. JPMorgan Chase & Co., 
 9. Legal & General Group PLC (LGIMA), 
 10. Vanguard Group Inc., 
 11. UBS AG, 
 12. Bank of America/Merrill Lynch, 
 13. Credit Suisse Group AG en Allianz SE, eigenaar van PIMCO-Pacific Investment Management Co.

In de raden van bestuur van deze bedrijven zitten in totaal 161 personen. Zij vormen de financiële kern van de wereldwijde transnationale kapitalistische klasse. Samen bezitten zij $23,91 biljoen in fondsen in bijna ieder land ter wereld.

Binnen de institutionele regelingen van de wereldwijde systemen van financiële verrichtingen wordt gestaag gezocht naar manieren om maximale winst uit investeringen te halen. Met de voorwaarden kan altijd gesjoemeld worden - zie het Libor-schandaal. Deze ondernemingen zijn “te groot om failliet te gaan”. Hun grootte en onderlinge verbanden zetten de overheid onder druk om strafrechtelijk onderzoek en vervolging uit de weg te gaan. Het resultaat is een semi-beschermde klasse met toenemende grote geldbedragen op zoek naar onbegrensde groei en winst, met weinig belangstelling voor de gevolgen van hun economische jacht voor andere mensen, maatschappijen, culturen en milieus.

Honderdzesendertig van de 161 bestuursleden (84 procent) is man. Achtentachtig procent is blank en van Europese afkomst (slechts 19 personen zijn niet blank). Tweeënvijftig procent heeft een universitaire graad – waaronder 37 MBAs, 14 JDs, 21 PhDs en 12 MA/MS. Bijna allemaal zijn ze naar een particuliere universiteit geweest, en bijna de helft naar dezelfde tien universiteiten: Harvard University (25), Oxford University (11), Stanford University (8), Cambridge University (8), University of Chicago (8), University of Cologne (6), Columbia University (5), Cornell University (4), de Wharton School van de University of Pennsylvania (3) en de University of California–Berkeley (3). Negenenveertig van hen zijn of waren algemeen of financieel directeur; 6 van hen hebben gewerkt bij Morgan Stanley, 6 bij Goldman Sachs, 4 bij Lehman Brothers, 4 bij Swiss Re, 7 bij Barclays, 4 bij Salomon Brothers en 4 bij Merrill Lynch.

De centrale financiële kern van de transnationale kapitalistische klasse wordt gevormd door mensen uit 22 verschillende landen. 73 hiervan (45%) komen uit de VS; 27 (16%) uit Groot-Brittannië; 14 uit Frankrijk; 12 uit Duitsland; 11 uit Zwitserland; 4 uit Singapore; 3 uit Oostenrijk, België en India; 2 uit Australië en Zuid-Afrika; en 1 uit Brazilië, Viëtnam, Hong Kong/China, Qatar, Nederland, Zambia, Taiwan, Koeweit, Mexico en Colombia. De meeste van hen wonen in of nabij voorname steden als New York, Chicago, Londen, Parijs en München.

Leden van de financiële kern hebben een actieve rol in de mondiale beleidsvorming. 5 van de 13 bedrijfsleiders was voormalig adviseur of medewerker van het Internationaal Monetair Fonds. 6 van de 13 managers was adviseur of medewerker bij de Wereldbank. Nog eens 5 anderen zijn lid van de Amerikaanse Raad van Buitenlandse Betrekkingen (CFR). In totaal woonden 19 van de 161 bedrijfsleiders het World Economic Forum bij in februari van dit jaar. 7 managers namen of nemen zitting in de Federal Reserve Board. Velen van hen hebben contacten met financiële ministeries van de EU-landen en de G20. Bijna allemaal hebben zij een adviserende functie in een agentschap, ministerie van financiën, universiteit of (inter)nationaal adviesorgaan.

De Westerse overheden en internationale beleidsorganen staan in dienst van deze financiële kern. Er worden oorlogen gevoerd om hun belangen te behartigen en internationale verdragen en overeenkomsten opgesteld om hun succes te propageren. Machthebbende elites investeren in de vrije geldstroom van het wereldvermogen, zodat er winst gemaakt kan worden.

Weten wie die invloedrijke personen zijn is belangrijk voor de democratische bewegingen die ons burgers willen beschermen, opdat het wereldvermogen onder alle mensen eerlijk verdeeld mag worden.

De volledige, gedetailleerde lijst is beschikbaar op www.projectcensored.org

--

Peter Phillips is Professor of Sociology aan de Sonoma State University en voorzitter van de Media Freedom Foundation/Project Cencored.
Brady Osborne is onderzoeker aan de Sonoma State University.


Geplaatst door Marieke Schoutens
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Neo: "Ik dacht dat het echt was" Morpheus: "Je gedachten maken het echt"

The MatrixBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.