Goldman Sachs en Griekenland

Goldman Sachs Greece

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:8099
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:VPRO

Gekoppelde categorieen
Europa, Economie, (Verborgen) nieuws, Bedrijven

Het bankroet van Griekenland lijkt onafwendbaar. In de afgelopen tien jaar blijkt de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs de Griekse overheid te hebben voorzien van riskante financiële constructies die de schuld van het land lager lieten uitvallen dan ze in werkelijkheid was. Daarmee hielp Goldman Sachs Griekenland om boven zijn stand te leven en zich steeds dieper in de schuld te steken. Het leverde Goldman Sachs miljarden op en het was het begin van de structurele ondermijning van de euro.

Voor wie de Tegenlicht uitzending op 13 februari 2012 heeft gemist:

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Goldman-Sachs-en-de-vernietiging-van-Griekenland.html

De schulden van Griekenland zijn enorm en inmiddels staat Griekenland dan ook onder curatele van een trojka bestaande uit de Europese Unie, het IMF en de Europese Centrale Bank. De bezuinigingen treffen een bevolking die nauwelijks begrijpt hoe het zo ver heeft kunnen komen. Wat gebeurde er precies in december 2000 en juni 2001? Goldman Sachs hielp het Griekse Ministerie van Financiën aan trucs om de schuld meer in de richting van 60% van het b.b.p. te brengen (het criterium voor deelname aan de euro). Zowel de bank als de Griekse overheid vonden het de normaalste zaak van de wereld. 'Iedereen deed het', zo heette het. Ook de Europese controleur, Eurostat, was op de hoogte van de deals en zag er geen kwaad in. Maar het verergerde de zaak voor Athene en zorgde voor de eerste barst in de idealen van de eurozone. Regisseur Alexander Oey ging voor Tegenlicht in New York, Londen en Athene op zoek naar antwoorden op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren en filmde in het Griekenland van nu de verwoestende gevolgen.


Commentaar van Ad Broere

Deze Tegenlicht uitzending laat zien hoe een heel volk lijdt onder de gevolgen van financiele en politieke manipulaties, frauduleus handelen en grenzeloze hebzucht. Het is zo voor de hand liggend om de Grieken de schuld in de schoenen te schuiven voor de enorme problemen waarin zij nu verzeild zijn geraakt.

Het wordt door deze documentaire duidelijk dat de 'financiele markten', de Europese Commissie, het IMF en de ECB in belangrijke mate verantwoordelijk zijn voor de ramp die zich aan het aftekenen is. Dat de veroorzakers van de ellende de EU burgers - te beginnen met de Grieken- aanwijzen als de verantwoordelijken, door draconische bezuinigingen en tegelijkertijd hogere belastingen en afdrachten aan 'Brussel' op te leggen, getuigt van het volkomen gebrek aan zelfreflectie bij deze instituten, aan desinteresse met betrekking tot de schuldvraag en ongevoeligheid voor het menselijk lijden. Op de website van VPRO Tegenlicht vindt u informatie (video, audio) die niet in de documentaire is opgenomen, maar wel het beeld over Goldman Sachs compleet maakt.

In deze aflevering de visies van:
- William D. Cohan, schrijver van 'Money and Power: How Goldman Sachs came to rule the world.' Cohan is een voormalig bankier die zich inmiddels tot onderzoeksjournalist en publicist heeft ontwikkeld. Zijn boek beschrijft de geschiedenis van Goldman Sachs van binnenuit.
- Nomi Prins, voormalig partner en managing director bij Goldman Sachs. Verliet Goldman Sachs in 2002 omdat ze het niet eens was met de koers die de zakenbank insloeg na de beursgang in 1999.Sindsdien actief bij de progressieve denktank Demos.
- Nick Dunbar is als financieel journalist werkzaam bij Bloomberg. Schreef in 2003 het eerste geruchtmakende artikel over de schuldswap van 2001. Auteur van het boek ‘The Devil’s Derivatives’
- Yanis Varoufakis, Grieks econoom. Protesteerde in 2005 bij Eurostat tegen de deal.
- Christoforos Sardelis, voormalig hoofd van het agentschap van de Griekse staatschuld. Houdt bij hoog en bij laag vol dat de deals geen nadelige invloed hadden op de schuldontwikkeling.
- Petros Christodoulou, de opvolger van Sardelis als hoofd van de Greek debt management agency. Begon als trader bij Goldman Sachs en was verbonden aan de Griekse Centrale Bank.

Regie: Alexander Oey
Research: William de Bruijn / Nikolas Leontopoulos / Gerko Wessel
Productie: Helen Goossens / Rosa van Tienen
Eindredactie: Henneke Hagen / Jos de Putter

Ad Broere

Auteur, spreker, adviseur, vernieuwer en inspirator.

Ik ben van mening dat het financiële systeem in zijn huidige vorm een groot gevaar vormt voor zowel het materiële als het geestelijke welzijn van de mens.  Praktijken, zoals nanotrading, ongelimiteerde speculatie met derivaten en grootschalig gokken op grondstoffen vergiftigen de economie en veroorzaken een steeds grotere instabiliteit, die uiteindelijk gaat leiden tot ineenstorting van het financiële systeem...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ad Broere


Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Er is niets meer kunstzinnig dan van mensen te houden.

Vincent van Gogh, Nederlands kunstschilderBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.