Korte-termijn bevrediging of je duurzaam goed voelen?

Boeddha

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7928
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Helioscentrum

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Gnosis, Gezondheid, Voeding, Ziekte

(Helioscentrum | Dick Nijssen)  Op de radio hoorde ik dat met het huidige voedingspatroon in 2050 minstens een derde van de mensen diabetes type II (wat vroeger ouderdomssuiker genoemd werd) zal hebben. Het deed mij denken aan hoe pijnlijk ik het vind als ik in de supermarkt een zwaarlijvig gezin hun karretje zie volladen met 2 literflessen coke en allerlei junkfood. Inmiddels is ook bekend dat 50% van alle kanker vermijdbaar is als mensen in staat zijn tot een ander leef- en voedingspatroon. 

Dat klinkt eenvoudig, een ander leef- en voedingspatroon, maar zit niet daar juist het probleem: zijn we überhaupt wel in staat onze korte-termijn-bevrediging op te geven voor ons duurzaam goed voelen? Ik moet dan denken aan de experimenten die met kleine kinderen zijn gedaan waarbij ze meer snoepjes (!) in het vooruitzicht werden gesteld als ze één uurtje van het ene snoepje konden afblijven. Jaren later bleek dat de kinderen die hun bevrediging konden uitstellen later in hun leven succesvoller en gelukkiger waren dan de kinderen die zich niet konden beheersen. 

De duizenden uren reclameboodschappen die we in de loop van ons leven over ons krijgen uitgestort, suggereren heel wat anders: dat het geluk ligt in instante behoeftenbevrediging. Dat is een van de grote illusies van onze tijd. 

Mijn ervaring is dat een zekere discipline en de weg van de grotere weerstand mij vaak meer bevrediging en echte vreugde oplevert dan de weg van de minste weerstand en het korte termijngenot. We blijken een zekere disciple nodig te hebben om wat van ons leven te kunnen maken!  Ikzelf heb ervaren dat je discipline kunt oefenen. Hieronder volgen een aantal van de momenten in een dag waarop ik tot discipline wordt uitgedaagd en waar de voor mij juiste keuze veel voldoening geeft: 

1. Stort ik mij bij het opstaan in de waan van de dag, door bijvoorbeeld mijn laptop te openen en de mailtjes te gaan lezen die er dan binnenrollen, waarna ik er in mijn hoofd al mee aan de gang ga? Of kies ik ervoor om de buitenwereld nog even buiten te sluiten en de tijd te nemen voor qigong en meditatie waardoor ik de rest van de dag met meer rust en helderheid tegemoet kan treden?
2. Ga ik naar de buurtsuper en koop ik de Spaanse gif-komkommers en idem aubergines of ben ik bereid naar de biologische supermarkt in Zwolle te rijden om voor meer geld onbespoten biologische groente te kopen? Koop ik plofkippenvlees uit de bio-industrie of koop ik alleen vlees of vis van dieren die een dierwaardig bestaan hebben gehad, zonder antibiotica?
3. Rust ik wanneer dat nodig is, of ga ik te lang door en raak dan gemakkelijk geïrriteerd naar mijn partner?
4. Lees ik een inspirerend boek of kijk ik naar een gewelddadige film op TV?
5. Reik ik uit voor een verdiepend contact met mijn geliefde of trek ik mij terug in mijn vertrouwde, wat autistische comfortzone?
6. Kies ik in het liefdesspel voor een kortstondige climax met daarna een dip in energie of zie ik daar van af en kies ik ervoor mijn energie en opwinding door mijn lijf te laten circuleren, zoals de Tantra ons dat leert?

Zo maken we allemaal, bewust of onbewust, onze keuzes. Alle keuzes bij elkaar opgeteld bepalen uiteindelijk onze toekomst en ons lot. Het goede nieuws is dat wat eerst nog discipline nodig had op den duur een gewoonte wordt. Daardoor voelt het niet meer als discipline, maar als vreugdevolle zorg voor jezelf en anderen.


Geplaatst door Dick Nijssen

Dick Nijssen

Het sterven van mijn vader toen ik 13 jaar oud was, stortte mij in een crisis over de zin van het leven. Pas toen ik op mijn 20ste leerde mediteren begon alles in mijn leven weer op zijn plek te vallen. Mijn worsteling met de grote levensvragen transformeerde zich in een levenswijze waarin ik mijn spirituele ontwikkeling centraal stelde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Dick NijssenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Healing is a journey, you embark upon, not a procedure the healer performs.

Alberto VilloldoBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.