Waar vind je het geluk?

Geluk

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:11567
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Helioscentrum

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Gnosis, Seksualiteit

(Helioscentrum | Dick Nijssen) Je hebt heerlijk gevreeën met de man/vrouw van je dromen of je hebt die te gekke motorfiets gekocht. Wat gebeurt er nu precies als die bepaalde ervaring je (even) helemaal gelukkig maakt? Is het die ander of dat ding dat jou het geluksgevoel schenkt? Zo voelt het waarschijnlijk wel.

Maar is dit ook werkelijk zo? Diezelfde persoon kan namelijk later, wanneer zijn of haar nare karaktertrekjes zichtbaar worden of wanneer je onderuit gaat met je motorfiets, een bron van ellende worden - wat overigens net zo onwaar is als dat ze eerst een bron van geluk waren. Toch is misschien wel de hardnekkigste illusie in ons leven dat we het geluk buiten onszelf kunnen vinden. De hele maatschappij zoals we hem kennen, draait daar grotendeels op!

De werkelijkheid is dat geluk je natuurlijke staat is wanneer je je heel en compleet voelt. En dat ervaren de meeste mensen pas wanneer het verlangen wegvalt omdat het vervuld wordt. Het is dus het wegvallen van verlangen dat je (tijdelijk) geluk en vrede schenkt, niet het object van verlangen! Dit soort geluk is tijdelijk, zoals we allemaal weten, maar toch blijven we hardnekkig op zoek naar meer, andere of intensere ervaringen als de motor van verlangen (of zijn keerzijde angst) weer gestart wordt. Zolang die motor nog brandstof krijgt draait de tredmolen van samsara, de wereld van illusie, door en zitten wij erin gevangen.

Toch is het belangrijk om niet tegen je verlangens en begeertes te gaan vechten of ze te onderdrukken. Juist je onderdrukte en niet geleefde verlangens kosten je veel energie en gijzelen je aandacht.
Daarom is het goed om, zoals wij dat in ons Tantra-aanbod op het Helios centrum in Heerde doen, ruimte te geven aan niet-geleefde fantasieën en ze in een liefdevolle, accepterende setting tot expressie te brengen en bewust te doorleven.

Dan pas kan in je seksualiteit, het illusie-gebied bij uitstek, helder worden dat je voor werkelijk geluk de weg naar binnen moet gaan waardoor je de uiterlijke wereld van tegenstellingen overstijgt. Dat wil niet zeggen dat je de fysieke seksualiteit achter je moet laten. Nee, de uitdaging is alleen om je gehechtheid aan de uiterlijke vormen los te laten in liefde voor het onderliggende Vormloze.

In mijn eigen leven zie ik dat in de ontwikkeling die ik doorgemaakt heb vanaf de puber met verhitte fantasieën over weelderige vrouwenvormen naar wie ik nu ben, seks en intimiteit steeds meer is gaan voelen als een energetische meditatie, een feestje van samen Zijn, veel ruimer en vreugdevoller dan de lustgevoelens die ik vroeger ervoer. En daarbij spelen uiterlijke vormen nauwelijks nog een rol.
Spirituele volwassenwording ontstaat in mijn beleving pas als we de geluks-illusie doorzien en we niet langer energie en geloof geven aan het grijp- en ontwijkmechanisme van ons ego. Word de minnaar van het Vormloze en geef daarin al je gehechtheden op zodat je ermee kunt versmelten in oceanische eenwording.

Bron: www.helioscentrum.nl


Geplaatst door Dick Nijssen

Dick Nijssen

Het sterven van mijn vader toen ik 13 jaar oud was, stortte mij in een crisis over de zin van het leven. Pas toen ik op mijn 20ste leerde mediteren begon alles in mijn leven weer op zijn plek te vallen. Mijn worsteling met de grote levensvragen transformeerde zich in een levenswijze waarin ik mijn spirituele ontwikkeling centraal stelde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Dick NijssenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Uiteindelijk zullen we ons niet de woorden van onze vijanden herinneren, maar de stilte van onze vrienden.

Martin Luther King Jr. Amerikaans domineeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.