Spiritueel handelen in tijden van crisis

joanna macy

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:13531
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Huffington Post

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Gnosis, Acties

(Huffington Post | Joanna Macy | Vertaling: Hansjelle Dijkstra) Op dit keerpunt in de reis van de mensheid, ontmoeten wetenschap en spiritualiteit elkaar. En kunnen we een glimp zien van nieuwe mogelijkheden voor een beschaving die er op is gericht om het leven in stand te houden. Maar het gaat er ruw aan toe. De ene mega-ramp volgt op de andere. Economische, politieke en ecologische systemen lopen uit de hand, op een manier die David Korten in zijn boek “The Great Turning” treffend “Het Grote Ontrafelen” noemt.

David Korten

Nu het tapijt steeds meer onder onze voeten vandaan wordt getrokken, kan je gemakkelijk in paniek raken, en zelfs nog gemakkelijker, eenvoudig verstijven. Deze twee instinctieve reacties, -paniek en verlamming- zijn de sloten die onze koers naar een leefbare toekomst -aan weerskanten- afgrenzen. Het grootste gevaar waarmee we te maken hebben is om in een van die sloten te vallen. Want ze dempen het hart, en laten de geest ontsporen.

 
Het grootste cadeau dat we onze wereld kunnen geven is onze aanwezigheid, waakzaam en aandachtig. Hoe kunnen we daar in slagen?

1. Haal adem

Onze vriend, de ademhaling, is altijd bij ons. Als we aandacht besteden aan de in- en uitgaande stroom, verbinden we onze geest met ons lichaam, en verbinden we onze innerlijke wereld met de uiterlijke wereld. Aandachtig (mindful) in- en uitademen kan je centreren en stabiliseren.

“Voel hoe je adem meer ruimte om je heen maakt” schrijft de dichter Rilke.

“Zuivere constante uitwisseling met al wat is, stroom en tegenstroom, zorgen er samen voor dat we ritmisch tot bestaan komen”.

Merk op dat je niet elke keer beslist om in- of uit- te ademen. Het is meer je wezen dat ademt. Je wordt geademd door het leven. En zo doen dieren en planten het óók, in enorme ritmes van wederkerigheid. Voel het web dat je je leven schenkt en dat zorgt voor je bestaan.

De ervaren doorstroming van materie/energie zorgt voor ontspanning en opent ons om tevens te worden doorstroomd met informatie. Dit verlaagt ons gebruikelijke verzet tegen pijnlijke informatie en maakt een begin met het deblokkeren van “feedback loops”, (zie http://www.psychowerk.com/Woordenboek/F/feedback%20loop.htm), (= terugkoppelen). Opdat we zo duidelijker kunnen gaan inzien wat we zelf hebben laten gebeuren.

2. Bezie alles vanuit Dankbaarheid

Terwijl brandende regenwouden en stervend plankton geleidelijk onze zuurstofvoorraad verminderen, lijkt elke ademhaling steeds kostbaarder te worden. Dankbaarheid voor dat kostbare cadeau prikkelt ons om tot handelen te komen. Om het te gaan beschermen. 

We bevestigen met dankbaarheid ons geboorterecht om hier op deze Aarde te mogen zijn, begiftigd met zelf-reflectief bewustzijn, en met de macht om keuzes te maken. Om hier in solidariteit met elkaar samen te leven. Om een levend, intrinsiek, gezegend deel te mogen uitmaken van deze levende Aarde.

We beschikken over voortreffelijke dankbaarheids-leraren: inheemse volkeren over de hele wereld, vooral inheemse volkeren in Amerika. In elke bijeenkomst van de Haudenosaunee indianen, (zie Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Irokezen), bestaat de dankzegging uit “woorden die belangrijker zijn dan alle andere”.

Steeds opnieuw uitgesproken, elke keer met spontante variaties, drukken deze woorden niet alleen “dankjewel” uit, maar ook “groeten” aan elk wezen en element van de natuurlijke wereld dat ze eren. Ik vind dat deze gewoonte de diepste wortel vormt van de waardigheid en het zelfrespect van de Haudenosaunee indianen, een bevolkingsgroep die eeuwen van onteigening en vernedering heeft overleefd.

Als we deze benadering in onze eigen levens zouden toepassen, bijvoorbeeld aan het begin en bij de afsluiting van elke dag, en toepassen tijdens bijeenkomsten, doen we twee ontdekkingen. De eerste is dat dankbaarheid niet afhangt van uiterlijke omstandigheden. De tweede is dat dankbaarheid een revolutionaire daad is. Dit helpt ons om ons te realiseren hoeveel we al bezitten. Het helpt ons om ons te ontworstelen aan de greep van de consumptiemaatschappij. 

3. Respecteer je Pijn over de Wereld

We hebben verdriet. Naast alles dat de natuurlijke wereld en het maatschappelijke weefsel van onze levens wordt aangedaan, bestaan er ook angst en woede. Deze reacties zijn natuurlijk en gezond. Als we ze zouden verloochenen zouden we onze vitaliteit en intelligentie verlammen.

In plaats daarvan houden we ze in ere. Als er pijn over de wereld in je ontstaat, erken die dan en kijk er in rust naar. Neem er de tijd voor en haal adem, alsof je er ruimte voor wilt maken. Alsof je die pijn door je hart wilt laten stromen. Realiseer je dat je in staat bent om verdriet te voelen over jouw wereld. Lijden-met is de letterlijke betekenis van mede-lijden. Van verbondenheid. Het is een positief bewijs van onze onderlinge verbondenheid. Inderdaad van onze onontkoombare verwevenheid met het bestaan.

Jung zei “… er is geen geboorte van bewustzijn zonder pijn”. Onze pijn over de wereld bevrijdt ons van de illusie van afscheiding. Het heeft een belangrijke rol te spelen in het ontstaan van het collectief bewustzijn, dat wel eens de enige oplossing zou kunnen zijn voor de wereldwijde crisis van onze tijd. 

4. Ga een verbond aan met de Kracht van Goede Wil

“Metta”, of liefdevolle aandacht, (http://nl.wikipedia.org/wiki/Metta), is een actieve Boeddhistische meditatie-in-actie, die velen vandaag als verbazingwekkend effectief ervaren. Het helpt om angst en kwaadwillendheid te verdrijven, en het genereert zorg en begrip.

Deze activiteit werkt niet als een vaag of vluchtig gevoel, maar als een reeks van vrij nauwkeurige intenties die persoon voor persoon verschillen. Een traditionele Birmese praktijk, bijvoorbeeld, neemt een viervoudige vorm aan, zoals deze:

Moge (een bepaalde persoon) vrij zijn van lichamelijk lijden.

Moge hij/zij vrij raken van geestelijk lijden.

Moge hij/zij gevrijwaard zijn van conflicten

Moge hij/zij genieten van het zich goed te voelen

Het is belangrijk om dit ook uit te breiden tot jezelf (“Moge ik vrij zijn van geestelijk lijden”, enz.). Variaties worden aangemoedigd. (“Moge hij/zij vrij zijn om de schoonheid van zijn/haar geest te ontwikkelen”). Deze oefening, indien zo uitgevoerd, gaat niet samen met angst.

5. Ga wonen in een Groter Tijdsbestek

We verhouden ons vandaagdedag tot de factor tijd op een manier die beslist uniek is in de geschiedenis van de mensheid. De groei-economie en nano-technologieën vereisen beslissingen die, voor kortetermijn-doelstellingen, met de snelheid van het licht worden genomen, en die ons afsnijden van de ritmes van de natuur. En eveneens van het verleden en van de toekomst. Zowel de erfenissen van onze voorouders, als de behoeften van onze nakomelingen, worden steeds minder reëel voor ons.

Deze verhouding tot tijd is ons niet aangeboren. De hele geschiedenis lang hebben mannen en vrouwen vóór ons zich, ten koste van grote inspanningen, ingezet om toekomstige generaties monumenten van kunst en levenservaring na te laten, die ze tijdens hun levensloop niet meer voltooid hebben kunnen meemaken. En ze betuigden eer, door middel van vertellingen en rituelen, aan de mensen die hen weer voor gingen.

Ook wij kunnen de tijdelijke context van onze levens verbreden. Om ons daarbij behulpzaam te zijn bieden kosmologie en evolutionaire wetenschappen ons tegenwoordig uitgestrekte vergezichten naar het verleden toe. Wat betreft onze verbinding met de toekomst zijn tienduizenden na ons komende generaties opgescheept met ons nucleaire afval. De consequenties van onze activiteiten, (ons karma), spelen zich af op een geologische tijdschaal.

Onze morele fantasie is het essentiële instrument om ons beeld te laten krijgen over de diepte en breedte van het tijdperk waarin wij leven. Breid het uit naar het verleden en naar de toekomst toe. Open je geestesoog voor de immense reis van het leven op onze planeet door te mediteren op je hand. “Zie” hoe die hand is geëvolueerd in zijn ontwikkeling. Zie de ene levensvorm na de andere, vanaf het ontstaan als de vin van een vis in de oerzee.

Zie er ook de ontelbare generaties in van menselijke handen die, in de vorm van taken en vaardigheden, onze wereld hebben vormgegeven.

Nodig generaties die na je komen uit in je bewustzijn. Ervaar de kracht van je verlangen dat ze schone lucht zullen aantreffen om in te ademen, schoon water om te drinken, bomen, humus. Probeer hen om leiding te vragen bij het werk dat nu moet worden gedaan. Ik hoop dat je evenzeer van deze oefening zult genieten als ik dat deed: je een mens voor te stellen van over een eeuw of twee, die terug kan kijken in zijn tijd. En die jou, nu op dit moment van je leven, kan zien. En schrijf dan eens een brief naar jezelf, afkomstig van deze toekomstige persoon.

De website van Joanna Macy is te vinden op http://www.joannamacy.net/ 

Boeken en DVD’s van Joanna Macy op http://www.joannamacy.net/books-dvds.html

Dit artikel is een vertaling van:

http://www.huffingtonpost.com/joanna-macy/spirituality-crisis_b_871311.html

Joanna Macy, eco-filosoof, activiste, auteur, boeddhist

http://www.lovingtheland.com/joannamacy.jpg 

Bron: www.huffingtonpost.com


Geplaatst door Hansjelle Dijkstra

Hansjelle Dijkstra

Hansjelle Dijkstra heeft zijn werkzaamheden in het bedrijfsleven vervroegd afgesloten. Hij was reclametekstschrijver, directeur van reclamebureaus en daarna vrijgevestigd marketingstrateeg.

Hij schreef het filosofische toneelstuk “Uitverkoop” waarmee Kitty Knappert en Olga Vroom op tournee zijn geweest...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Hansjelle DijkstraLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Beloven is geloven in verdoven

Moniek van PeltBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.