Anthony de Mello | Over ontwaken

Enlightenment

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:15709
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Boeken, Bewustzijn, Non dualiteit

(Earth Matters | Dick Nijssen) Spiritualiteit betekent wakker worden. De meeste mensen slapen, al zijn ze zich daar niet van bewust. Ze worden slapend geboren, brengen hun leven slapend door, trouwen in hun slaap, verwekken kinderen in hun slaap en sterven in hun slaap zonder ooit wakker te worden. Nooit begrijpen ze de enorme schoonheid van wat we het menselijk bestaan noemen. Weet u, alle mystici - katholieke, christelijke, niet-christelijke, zijn het ongeacht hun theologie over één ding eens: dat alles goed is; alles is goed. Hoewel het een zooitje is, is alles toch goed. Vreemde paradox, dat zeker. Maar het tragische is dat de meeste mensen nooit inzien dat alles goed is, omdat ze slapen. Ze hebben een nachtmerrie. 

Vorig jaar hoorde ik een verhaal op de Spaanse tv over een man die op de deur van zijn zoon klopte. "Jaime", zegt hij: "Wakker worden!" Jaime antwoordt: "Ik wil niet opstaan, pappa". De vader roept: "Opstaan, je moet naar school!" Jaime zegt: "Ik wil niet naar school." Vraagt de vader: "Waarom niet?" Zegt Jaime: "Drie redenen. In de eerste plaats omdat het zo saai is; in de tweede plaats omdat de kinderen mij pesten en ten derde heb ik een hekel aan school." Waarna zijn vader zegt: "Nou, ik geef je drie redenen waarom je wél naar school moet. In de eerste plaats omdat het je plicht is, in de tweede plaats omdat je vijfenveertig bent en ten derde omdat je de hoofdonderwijzer bent. Wakker worden, wakker worden! Je bent volwassen. Je bent te groot om nog te slapen. Wakker worden! Hou op met spelen met je speelgoed."

De meeste mensen zeggen wel dat ze de kleuterschool willen verlaten, maar laat je niets wijsmaken. Geloof ze niet! Ze willen alleen maar dat je hun kapotte speelgoed repareert. "Geef me mijn vrouw terug. Geef mij mijn baan terug. Geef mij mijn geld terug. Geef mij mijn reputatie en mijn succes terug." Dat willen ze; ze willen ander speelgoed. Meer niet. Zelfs de beste psycholoog kan je vertellen dat mensen niet echt genezen willen worden. Ze willen een pil tegen de pijn. Genezing doet teveel zeer. Wakker worden is onaangenaam, weet je. Het is zo lekker comfortabel in bed. Het is irritant om gewekt te worden. Daarom zal een verstandige goeroe geen poging doen om mensen wakker te maken. Hopenlijk zal ik wijs genoeg zijn om geen enkele poging te ondernemen om je wakker te schudden als je slaapt. Daar heb ik in feite niets mee te maken, ook al zeg ik van tijd tot tijd "Wakker worden!" tegen je. Ik moet mij met mijn eigen zaken bemoeien, mijn eigen dansje dansen. Heb je er iets aan, mooi. Zo niet, pech gehad! Zoals de Arabieren zeggen: "De regen blijft hetzelfde, maar hij laat doornstruiken groeien in het moeras en bloemen in de tuin."

Nog meer woorden 
Mark Twain heeft het heel mooi geformuleerd toen hij zei: "Het was zo koud dat we doodgevroren zouden zijn als de thermometer een paar centimeter langer was geweest." We vriezen inderdaad dood door woorden. De kou buiten doet er niet toe, maar de thermometer wel. Het is niet de realiteit die telt, maar wat je erover tegen jezelf zegt. Ik hoorde een prachtig verhaal over een Finse boer. Toen ze de Russisch-Finse grens vastlegden, moest de boer besluiten of hij in Rusland of Finland wilde wonen. Na een hele poos zei hij dat hij in Finland wilde wonen, maar hij wilde de Russische beambten niet voor het hoofd stoten. Die brachten hem een bezoek om te informeren waarom hij in Finland wilde wonen. De boer antwoordde: "Ik heb altijd in moedertje Rusland willen wonen, maar op mijn leeftijd zou ik niet nog een Russische winter aankunnen."

Rusland en Finland zijn maar woorden, concepten, maar niet voor mensen, niet voor gestoorde mensen. We zoeken bijna nooit de werkelijkheid. Een goeroe probeerde ooit een menigte uit te leggen hoe mensen op woorden reageren, zich voeden met woorden en op woorden leven, in plaats van op de werkelijkheid. Een van de toehoorders stond op om te protesteren en zei: "Ik ben het er niet mee eens dat woorden zo'n effect op ons hebben." De goeroe zei: "Ga zitten, klootzak." De man werd laaiend en zei: "U noemt zichzelf verlicht, een goeroe, een meester, maar u moest zich schamen." De goeroe zei vervolgens: "Neem
mij niet kwalijk, ik liet mij meeslepen, mijn excuses, dat was fout; het spijt me." Tenslotte kalmeerde de man. Daarop zei de goeroe: "Het koste maar een paar woorden om een hele storm te ontketenen; en het kostte maar een paar woorden om die tot bedaren te brengen, nietwaar?" Woorden, woorden, woorden, wat kunnen ze ons gevangenzetten als ze niet goed worden gebruikt. 

Uit het boek Bloemlezing van Anthony de Mello, uitgeverij Samsara 
 
Oorspronkelijke titel: Bloemlezing
Anthony de Mello, 
selected writings 
Vertaling: Prema van Harte
isbn: 978-90-77228-51-7
nur: 728
prijs: € 19,95
formaat: 125 x 200 mm
uitvoering: paperback
omvang: 232 pagina’s


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Nodig regelmatig vrienden en bekenden uit voor authentieke dialogen over dingen die er toe doen. Mediteer samen en deel elkaars dromen, passies en obstakels. Creƫer een nieuwe cultuur van ridders die een nieuw paradigma vormgeven.

Tijn Touber, Nederlands schrijver en muzikantBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.