Nanotechnologie: moeten we ‘t vrezen of omarmen? | The next big thing is extremely small

Yfke Laanstra

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:5224
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Yfke Laanstra

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Boeken, Nanotechnologie

(Yfke Laanstra) Nanotechnologie betreft een techniek die het mogelijk maakt te werken met deeltjes ter grootte van een nanometer: een miljardste deeltje van een meter. Dit is een schaal van grootte die net boven die van atomen (0,060 nm tot 0,275 nm) en eenvoudige moleculen ligt. De maximale grootte om binnen de Nano definitie te vallen is net onder de 100 nm. Nano is Grieks voor ‘dwerg’. 

Infotorial

Hierin wordt onder andere gewerkt met Nanobots: robotjes op nanoschaal. Veelal zijn dit elektromagnetische apparaatjes die voor een bepaalde functie zijn geprogrammeerd en dus aan de hand van hun software werken of juist door middel van hun ingebouwde motor, sensors en chips. Deze nanobots kunnen in het menselijk lichaam ingebracht worden, door bijvoorbeeld injecties, via de huid door crèmes of door de inademing van fijnstof, de zogenaamde Neural Dust. Nanobots kunnen autonoom handelen aan de hand van hun software of zijn op afstand bestuurbaar. De sensors hierin zijn in staat metingen te doen en data te verzamelen, bijvoorbeeld met betrekking tot het bloedsuikerniveau van een diabetespatiënt.

De futurist en uitvinder Ray Kurzweil voorziet dat we rond 2030 in staat zullen zijn om door middel van nanobots in ons lichaam ons brein met het internet te verbinden.

Biologische of artificiële Nanotechnologie?
Nanotechnologie wordt onder andere toegepast in voeding, cosmetica en zonnebrandcrème, maar is werkelijk revolutionair in haar medische toepassingen. Denk hierbij aan het gebruik van nanobots voor gerichte medicijntoediening, hulp bij of zelfs ter vervanging van operaties en voor medische fotografie. Maar ook aan het verruimen van aderen in het geval van een trombose en aan het gericht behandelen van een tumor of van kankercellen. Nanobots zijn zelfs, gezien hun grootte, in staat door de hersen-/bloedbarrière te bewegen. Ook zijn ze in staat, al dan niet eigenhandig, door middel van een klein motortje naar een specifieke locatie in het lichaam te bewegen om daar hun werk te verrichten. Met instructies die ze ter plekke van buitenaf het lichaam krijgen of vanuit hun bestaande programma. Daarnaast zijn ze in staat data te verzamelen, deze op te slaan en te versturen naar een externe computer.

In de natuur bestaan de meest waanzinnige en complexe levensvormen. Nanotechnologie betreft de artificiële variant hiervan en beoogt dit met dezelfde precisie en perfectie te kunnen. Biologie wordt technologie, de natuur een machine.

Enerzijds heeft deze technologie bewonderenswaardige toepassingen. Anderzijds ontstaat ook de vraag wat we hiervan willen toepassen en in welke mate. Waar blijft onze eigen verantwoordelijkheid, voor onze gezondheid en ons bewustzijn. Waar ligt de verhouding tussen de kracht van automatisering en het maken van bewuste keuzes. Wat zijn de ethische implicaties? Hoe is het gesteld met onze privacy en veiligheid? Dat je computer gehackt wordt is wellicht tot daaraan toe, maar wanneer je lichaam gehackt wordt is dit van een totaal andere orde. Dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Biologische Nanotechnologie
Er is ook een biologische vorm van Nanotechnologie, dit betreft de suppletie met Nanomineralen.

Nanomineralen bestaan uit nano mineraaldeeltjes en zijn oneindig klein. Ze bezitten een krachtig energieveld, waardoor de nanodeeltjes blijven zweven in het zuivere water waar ze in worden losgelaten. Verder is er niets aan toegevoegd. Ze hebben een gecontroleerde deeltjesgrootte van 0,14 tot 5 nanometer. De deeltjesgrootte is een belangrijke factor voor een goede mineralenabsorptie, vanwege een fundamentele natuurkundige wet die bepaalt dat hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe groter het relatieve opname oppervlakte is. Het is deze oppervlakte die het lichaam gebruikt om voedingsstoffen af te breken en te absorberen. Hoe groter de opname-oppervlakte, hoe beter de voedingsstoffen kunnen worden benut. Dit resulteert in een groter en dieper bereik van de mineralen in het lichaam en een grotere werkzaamheid. De geringe deeltjesgrootte stelt deze mineralen in staat de organen en weefsels te passeren en zelfs de bloed-hersenbarrière, zodat de nanomineralen essentiële functies kunnen vervullen, die gezondheid, welzijn en bewustzijn bevorderen.

Elementaire (niet gebonden aan een andere stof) mineraaldeeltjes ter grootte van een nanometer zijn tegenwoordig zo goed als uit onze voeding verdwenen, maar kwamen van oudsher gewoon voor in de eetbare gewassen die de mens nuttigde. De nanomineralen zijn door hun grote en snelle beschikbaarheid voor het lichaam, hun zuiverheid en de hoge trillingsfrequentie die ze bezitten, revolutionair en helemaal van deze tijd.

De volgende nanomineralen en nano edelmetalen worden momenteel in Nederland geproduceerd, nieuwe nanomineralen zijn in ontwikkeling:

  • Nano Goud;
  • Nano Zilver;
  • Nano Platinum;
  • Nano Magnesium;
  • Nano Zink & Koper;
  • Nano Zink;
  • Nano IJzer.

Deze vorm van nanotechnologie is dus zonder artificiële, technologische interventie en zonder enige vorm van bijwerking. De nanomineralen worden volledig en veilig door het lichaam opgenomen en verwerkt.

Meer informatie over nanomineralen is te vinden op www.nano-mineralwater.com en in het boek ‘Bits, Bytes & Bewustzijn’. Dit boek gaat over het snijvlak van bewustzijn en computertechnologie in relatie tot welzijn en menselijk potentieel. Hieronder volgt de flaptekst van het boek, dat in het voorjaar verkrijgbaar zal zijn in de boekwinkels.

‘Steeds meer mensen zijn op zoek naar het ontsluiten van hun ware potentieel, naar zingeving, naar bewustwording, naar de sleutel tot waar geluk en naar spirituele transformatie. Daarnaast bevindt onze technologische groei zich in een stroomversnelling, op een werkelijk exponentieel level.

Daar waar de ontwikkelingen voorheen nog ‘beperkt' waren tot de opkomst van smart phones en internet, zijn we nu in een tijd beland waar Virtual Reality volledig mainstream gaat. Waarin we zelfs spreken van een 'Internet of Things' en er een groeiende markt is voor ‘Wearables’ (zgn. Quantified Self), oftewel gadgets die je op je lichaam kunt dragen. Van eenvoudige stappentellers tot meters die je hartslag, hersenfrequenties, emoties of ademhaling tracken en je hierbij in realtime voorzien van feedback.

Er dienen zich echter ook technologieën aan waarbij er chips worden geïmplanteerd, je organen kunt printen, je mind geüpload kan worden in een computer en biologie alsmaar meer samensmelt met technologie.
Is dit vooruitgang of raken we collectief het spoor bijster? Hoe verhouden deze ontwikkelingen zich tot ons bewustzijn, welzijn en onze persoonlijke groei? Tot ons lichaam, ziel en geest?’

 

Meer over het boek ‘Bits, Bytes & Bewustzijn’ vind je op www.yfkelaanstra.nl/boek. Ook kun je gratis lid worden van Soulvalley, een bewust online platform over het snijvlak van bewustzijn en computer technologie. Met artikelen, online programma’s, inspirerende video’s en producten. Data voor lezingen en meetups zijn in de maak.

 


Bron: Yfke Laanstra


Geplaatst door Advertenties

Advertenties

Waarom adverteren op Earth Matters?
Bij Earth Matters adverteren is: “adverteren vóór de doelgroep dóór de doelgroep”. Uw klanten en onze bezoekers zijn namelijk één en dezelfde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van AdvertentiesLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

We kunnen niet veranderen tenzij we het accepteren. Verwerping bevrijdt niet, ze benauwt ons.

Carl Jung, Zwitsers psychiaterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.