Een lang en gezond leven dankzij walvisgenen?

Bowhead whale / Grønlandshval / Balaena mysticetus)

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3814
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Health Bytes

Gekoppelde categorieen
(Grens)wetenschap, DNA

(Health Bytes) De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier ter wereld. Nu zijn genoom is ontrafeld, kunnen we onderzoeken hoe dat komt.

In grootte moet hij dan wel de blauwe vinvis voorlaten, qua leeftijd wordt geen zoogdier zo oud als de Groenlandse walvis: tot 200 jaar of langer zwemt hij rond. Toch lijkt het dier minder last te hebben van ouderdomskwaaltjes dan zijn hoge leeftijd doet vermoeden, wat voor onderzoekers natuurlijk erg interessant is.

Wetenschappers van de University of Liverpool zijn er nu in geslaagd het genoom van een Groenlandse walvis in kaart te brengen. Ze gingen daarbij ook op zoek naar verschillen met andere zoogdieren, om het lange leven te verklaren.

Zo’n tachtig interessante genen blijken inderdaad af te wijken van het genoom van andere zoogdieren. Het gaat onder meer om genen gerelateerd aan de celdeling en DNA-herstel. De onderzoekers wacht nu jaren van onderzoek waarbij ze de walvisgenen bij muizen willen inbrengen om hun precieze functie te achterhalen.

Mogelijk levert dat ook interessante resultaten op voor kankeronderzoek. Want hoewel grote walvissen duizend keer meer cellen hebben dan mensen, lijken ze geen verhoogd risico op kanker te lopen. Groenlandse walvissen bezitten dus mogelijk een efficiënt kankeronderdrukkend mechanisme.

Omdat voor het eerst het genoom van zo’n grote walvis werd geanalyseerd vonden de onderzoekers ook andere interessante informatie, zoals een gen dat gelinkt lijkt aan de tragere stofwisseling die typisch is voor grote zoogdieren. De studie verscheen in Cell Reports.

Bron voor artikel.

Bron: Health Bytes


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je zorgen maken is als bidden voor wat je niet wilt.

Isaac ShapiroBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.