Foodwatch: Dierenvoer leidt tot alledaags dierenleed

Dierenvoer

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:49886
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Foodwatch

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Dierenwelzijn, Bedrijven, Gezondheid, Voeding, Ziekte, Acties

(Foodwatch) De ongeveer 4,4 miljoen honden en katten in Nederland krijgen dagelijks slecht en ongezond voer, dat bestaat uit afval van de levensmiddelenindustrie. Dit concludeert foodwatch. Er is maar weinig verschil tussen duur of goedkoop voer. Baasjes betalen zes tot dertig keer teveel voor inferieure producten, constateert foodwatch.

Katten en honden zijn carnivoren, die elke dag eiwitten uit vers vlees nodig hebben. Zowel dure als goedkope zakjes en blikjes bevatten nauwelijks of geen vers vlees en sommige veelgebruikte ingrediënten zijn ronduit slecht voor huisdieren, oordeelt foodwatch.

Diarree

Voer bevat vaak loze calorieën uit maispulp of soja, waar een carnivoor weinig voedingstoffen uit kan halen. Als er geen bietenpulp in de meeste droge brokjes zou zitten, zou direct zichtbaar worden dat vele dieren aan diarree lijden door een inferieur dieet. Droge bietenpulp, een restproduct uit de suikerindustrie, bindt de ontlasting. Ook als dieren ziek worden door andere oorzaken, kunnen hun eigenaren dat niet gauw opmerken. Taurine is een essentieel aminozuur voor katten, dat van nature in orgaanvlees zit. Als de toevoeging ‘Met taurine’ op een verpakking prijkt, bevat het product te weinig vlees. Toevoegingen zoals suiker zijn niet voor dieren.

Humanisatie

Ieder jaar groeit de petfood-industrie steevast met drie procent, omdat fabrikanten erin slagen dieren en hun behoeften sterk te humaniseren met onzinmarketing als ‘Stoofpotje met groenten’ en ‘Pate: Met gevogelte tuingroenten en rijst’. Er bestaat nu apart voer voor iedere 'lifestage', voor de ‘indoor’ kat en er zijn zelfs tussendoortjes voor de lekkere trek als het nog even duurt voor ik mijnavondeten krijg', aldus Felix. Nu huisdieren de menselijke eetpatronen volgen en te grote porties krijgen, lijdt meer dan een derde van de huisdieren aan overgewicht." De onzinnige claims op brokken en blikvoer komen rechtstreeks uit de keuken van de levensmiddelenmarketing", stelt Bart van Opzeeland van foodwatch vast "Dieren kunnen niet klagen, maar ik weet zeker dat ze liever vers vlees dan gemalen veren of haren met een onzinlabel eten."

Kleine lettertjes

Een zak brokken met rund vermeldt vaak in de kleine lettertjes: ‘min 4 % rund’. Dat betekent niet dat een brokje vier procent vlees bevat. Het gaat om vier procent van het vleesbestanddeel en dat is vaak maar 50 tot 25 procent van het totaal. Dit vleesdeel bestaat grotendeels uit afval: resten vet, bloedmeel, huid, hoef, hoorn, beendermeel en als er 'kip' of 'gevogelte' op staat: mogelijk gemalen veren. Droge hondenbrokken bestaan voor zo'n zeventig procent uit granen, waar een hond weinig uit kan halen, droog kattenvoer voor minstens de helft. Een coating met een smaakje zorgt ervoor dat de dieren het blijven eten. Nat voer bestaat voor zeker vijftig procent uit toegevoegd water. Dieren moeten er dus extra veel van eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Bijna alle merken diervoeders gebruiken proefdieren, die zijn opgesloten en gebruiken afval uit de bio-industrie, waar productiedieren een armzalig leven leiden.

Foodwatch keek naar veelverkochte diervoeders, zoals Pedigree Stoofpotje Nat Met Lamsvlees Groenten en Pasta, Cesar Toppings Pate: met Gevogelte Tuingroenten en Rijst, Bonzo met Kip Pasta en Wortelen, Pedigree Brok Vital Protection Met Lamsvlees, Royal Canin Brok Sterilized Caloriecontrol en Whiskas Droogvoer Dental Protection Plus met Rundvlees met Taurine 'om het hart in goede gezondheid te helpen houden'.

Foodwatch is een onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie, die actief is in Nederland en Duitsland. foodwatch ontvangt geen geld van overheden of van de levensmiddelenindustrie. foodwatch werkt aan betere regelgeving met onderzoek en overleg. Samen met consumenten roept foodwatch fabrikanten op tot eerlijke, heldere informatie over voeding.


Gekoppelde documenten

Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Wasted my whole life, getting comfotable.

Phillip Carr GommBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.