Nederland Bewust Anders van start!

Nederland Bewust Anders

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:5251
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Nederland Bewust Anders

Gekoppelde categorieen
Acties, Media en agenda, (Verborgen) nieuws, Nederland, Inspiratie

(Earth Matters | door Arjan Bos) In februari 2016 sprak ik tijdens de 10e uitzending van Crowdpower voor het eerst met Martijn van Staveren over Nederland Bewust Anders, een visie waarmee Martijn als sinds 13-jarige leeftijd rondloopt. Ik werd direct geraakt door het idee om het collectieve bewustzijn van Nederland samen te brengen. Mijn eerste vraag aan Martijn was of hij plannen had om de wereld te verbeteren.

Hij antwoordde als volgt: "Nee, ik heb geen plannen om de wereld te verbeteren. Ik heb wel plannen of ideeën over hoe je met elkaar vanuit een coherente kracht in ieders eigen idee overeind blijft staan, ieders eigen achtergrond overeind blijft staan. Hoe je - thematisch gesproken - in de energie, in het krachtveld, dus ook als een soort beweging, een hele grote, fundamentele samenvloeiing kunt laten plaatsvinden, waardoor je – zeg eens wat – met vijf honderdduizend mensen een thema op de agenda kunt krijgen waarvan de politiek zegt: Nou dat behandelen we niet hoor. Maar dat dan dus niet meer genegeerd kan worden. Daar heb ik wel ideeën over en daar ben ik ook wel mee bezig. Ja dat gaat er natuurlijk om van: Hoe draag je dat met elkaar? Want ik hoef dat niet te doen natuurlijk. Jullie hoeven dat ook niet te doen; we doen het met elkaar. Ik heb wel ideeën, ja.

Geprikkeld door het antwoord van Martijn van Staveren op mijn eerste vraag, vroeg ik aan wat voor richting hij zat te denken en toen noemde hij voor het eerst de naam Nederland Bewust Anders.

"Nou ja, wat voor richting heeft dat? Ik ben in het gevoel een organisatie aan het uitwerken die heet: “Nederland Bewust Anders”. Het woord “bewust” zit er ook in, vooral in Nederland om het eerst gecentreerd hier te brengen, dus het collectieve bewustzijn van Nederland samen te brengen. Niet als een politieke beweging, helemaal niet, maar vooral als een alternatief binnen een model dat van binnenuit vervangen mag worden. Of van buitenaf. Dus dat je er iets omheen bouwt dat vervolgens zo overduidelijk krachtig is, dat de zienswijze van het oude model eigenlijk daar niet meer omheen kan. In feite is dat al wat er gebeurt, doordat de mensen allemaal hun eigen persoonlijke plannen lanceren en dus ook kleinschalig lokaal en op landelijk niveau, in gemeenten bijvoorbeeld, al initiatieven lanceren om uitgewerkt te worden door een plaatselijke groep, die zegt: Nou, dat stukje braakliggende grond wil ik wel gebruiken om biologische groente te verbouwen en dat vind ik wel leuk voor de kinderen zo. Al die initiatieven zijn allemaal al in beweging", aldus Martijn van Staveren.

Bij mij kwam direct naar boven een artikel uit De Correspondent waaruit blijkt dat in meer dan 1.500 steden wereldwijd burgers werken aan herziening van vastgelopen systemen. Hierop sloot Martijn enthousiast aan met de volgende woorden over Nederland Bewust Anders:

"Ja, het idee van Nederland Bewust Anders, waarvan ik het gevoel heb dat dat echt een goede start zou kunnen zijn om dat met elkaar neer te zetten, is dan ook gebaseerd op bereidwilligheid om het met elkaar te dragen, maar ook vooral om je ideeën zelf daarin te kunnen ventileren, zodat jouw idee ook podium krijgt. Want dat is belangrijk hè, dat we elkaar podium geven om in ieder geval iets te laten zien. Al zou het iemand zijn van wie ik zeg: Nou dat idee zou ik ….. nee, geen mening, gewoon laten komen. Want wie ben ik om te oordelen of iets wel of niet een idee is? Het gaat om de potentie die er achter zit. Dan hebben we het dus over gezondheid; we hebben het echt over het maatschappelijke; we hebben het over scholing, want er zijn allemaal alternatieve, nieuwe scholingssystemen in Nederland, daar ben ik ook mee bezig, hartstikke interessant.

We hebben het over een transitiemodel binnen het economische systeem. Nieuwe uitwisselingsprogramma's; Noem het maar even een transitiemunt of een systeem waar in Nederland ook heel veel initiatieven over zijn.

Zo zijn er allerlei verzekeringsmodellen. Alles is al uitgewerkt en in feite hoef je het alleen maar bij elkaar te brengen. En door met mensen zoals wij, die dus allemaal autonoom en zelfstandig zijn en intellectueel ook hun verstand erbij hebben, kunnen we door middel van ons verstand én ons vermogen van waarneming er zoveel bewustzijn naar toe brengen, dat dat dus letterlijk belichaamd wordt in deze werkelijkheid. Wij kunnen dat.

Dat is geen fabeltje; dat is ook geen utopie, we kunnen dat gewoon doen.

Het enige wat nodig is, is dat wij een professionele organisatie nodig hebben. In deze wereld moet je ook durven navigeren in het artificiële veld. Dit betekent dus ook dat je geen moeite hoeft te hebben met het geld. Want mensen die met dit soort onderwerpen bezig zijn hoor ik altijd zeggen: “Maar ik wil niks met geld te maken hebben (Martijn maakt een afwerend gebaar) oe, dat is niet goed”. Maar dat is een programma. Als je al die zaken bij elkaar brengt.., er zijn honderden miljoenen in Nederland samen te brengen door mensen die dat geld dus ook hebben. Die zeggen: Nou weet je: ik investeer gewoon drie miljoen. Die mensen zijn er. Ik heb die mensen gesproken. Maar die mensen willen ook een fundamentele, professionele organisatie zien, waarin het ook echt belangeloos gedragen wordt, waar niet één bestuurder, zoals in het oude systeem is, maar een complete coöperatie. Eigenlijk een coöperatieve groepering waar dus echt goed inzicht is. En het geld is er allemaal wel. Het gaat niet om het geld, zeggen de meeste mensen. Maar als je veld één en veld twee bij elkaar wilt brengen zul je de middelen uit beide velden ook dienen te durven hanteren. Dat is toch helemaal niet erg? Ik vind het een prachtig mooie situatie", aldus Martijn van Staveren. 

Ik heb vanaf dat moment enorm uitgekeken naar het moment dat we nu van start zijn gegaan. Martijn gaf direct aan dat hij het niet ging doen. "Ik zeg het even; anders komt er een collectieve claim op mij. Ik doe het niet. We kunnen daar met elkaar wat aan doen. En ik ben het wel aan het uitwerken en ik kom er op een bepaald moment zeker mee naar buiten. Er zijn genoeg mensen die daar initiatieven over lanceren en er zijn ook genoeg mensen, die dat allemaal al in beweging hebben gezet. En dan gaan we kijken hoe we dat gaan doen".

Nederland Bewust Anders betekent in mijn visie een non-politieke beweging is, een collectief van warmhartige mensen, organisaties en bedrijven. Met een keur aan expertise, ervaring en een gezamenlijk netwerk dat bijna een miljoen per maand mensen bereikt. 

Onze verschillen onderling zijn er legio en die vieren we vooral. Samen hebben we één doel: dat we als samenleving goed geïnfomeerd zijn en we op basis van alle informatie, op alle fronten, samen nieuwe keuzes kunnen maken. Keuzes die ons allemaal veel goeds zullen brengen. Nederland Bewust Anders.

Meer informatie: Nederland Bewust Anders

Bron: Earth Matters


(Martijn van Staveren | 16 maart 2018) Welkom op de website van Nederland Bewust Anders, een platform van en voor mensen, die de moed en de durf willen tonen om uit te stijgen boven de situatie waarin onze wereld is beland. Een ontmoetingsplaats van mensen die écht een andere toekomst willen creëren, door vastgelopen systemen in de samenleving te herzien.

Een gezamenlijk initiatief "Nederland Bewust Anders", in wording en in beweging, waar je jouw eigen ideeën, projecten en talenten in kunt laten zien aan het publieke domein. We gaan nu van "bestaande externe platforms" de verschuiving maken naar een gezamenlijke dragende beweging. Wil je meedragen in deze opzet en creatie? Voel hoe je dit zou willen doen en wat je wilt uitdragen, wat is jouw boodschap en wat wil je laten zien?

Via de website kun je jouw eigen initiatief kenbaar maken, voel en kijk wat er bij je opborrelt. Om alles in beweging te krijgen, is een kleine gift/donatie ook zeer welkom, dit wordt enorm gewaardeerd echter dit is niet de hoofdzaak. Laat je Hart stralen en je hoofd meedenken. Binnenkort meer informatie hierover. Via de nieuwsbrief van "Nederland Bewust Anders" blijf je geïnformeerd. Laat jij dit initiatief meegroeien met jouw eigen inzichten?

Warme groet, Martijn van Staveren


Geplaatst door Arjan Bos

Arjan Bos

Mijn naam is Arjan Bos, ik ben vrijlieft, vader van drie kinderen en woon in Delft.

Een veelkleurig pallet aan ervaringen in allerlei reizen, banen en levensvisies vormden de basis voor het opzetten van Stichting Earth Matters...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Arjan BosLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Probeer NIETS! Doe iets, of doe het niet. Proberen bestaat niet.

Yoda, Star WarsBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.