Basiskennis aardgas | Winning , gebruik en aardbevingen

Aardgas

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6157
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:co2ntramine

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Milieu, Energie, Aarde en milieu

(Co2ntramine | Herman Damveld) Het grote gasveld onder de provincie Groningen raakt leeg. Bijna driekwart van wat er aanvankelijk inzat is naar boven gehaald. We hebben uitgerekend dat het zogeheten Groningenveld nog aardgas heeft voor 20 jaar binnenlands gebruik. Daar komt nog gas bij uit kleinere velden onder het vaste land en onder de Noordzee. Dat is goed voor nog eens 8 jaar binnenlands gebruik. Daarmee kunnen we dus, met eigen gas, nog 28 jaar voldoen aan de Nederlandse vraag.

Dit aardgas heeft de Nederlandse overheid tot nu toe 250 miljard euro opgeleverd en de schatting voor dit jaar is 12 miljard euro. De schatkist profiteert er van, maar voor het Noorden is er een schaduwzijde.

Het leegpompen van het gasveld heeft gevolgen voor Noord-Nederland:  het aantal aardbevingen neemt toe en die bevingen worden ook zwaarder. Vaak wordt de schaal van Richter gebruikt om de kracht van een aardbeving weer te geven. De afgelopen jaren ging het vaak om bevingen met kracht 3.0 op deze schaal. Maar nu houdt de overheid rekening met kracht 4.0 tot 5.0. Volgens die schaal is een beving van 4.0 is tien keer zo krachtig als een beving van 3.0. En een beving van 5.0 is weer tien keer zo sterk als die van 4.0 en honderd keer zo sterk als die van 3.0 op de schaal van Richter.

Binnenkort komt de regering met de eerste rapporten over aardgaswinning en aardbevingen. Tot nu toe bestaat er geen handzaam en goed overzicht van waar het om gaat bij de aardgaswinning. In die leemte wil de Stichting Co2ntramine voorzien. We hebben daarom een overzichtsrapport gemaakt waar zowel de NAM als EBN aan hebben meegewerkt. Onderwerpen als: hoeveel er wordt gewonnen, waar het voor gebruikt wordt, wat het belang is van aardgas voor de economie, hoeveel er wordt geëxporteerd, hoe aardbevingen worden gemeten en nog veel meer, krijgen aandacht in dit rapport. Een must voor een ieder de meer inzicht wil krijgen in de problematiek rondom aardgaswinning.

 Bron: www.co2ntramine.nl

Bekijk de pdf voor het artikel te lezen. 


Gekoppelde documenten

Geplaatst door Herman Damveld

Herman Damveld

Leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie (o.a. bij LAKA). Daarnaast zit hij in de Raad van advies van Co2ntramine...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Herman DamveldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Elke leeftijd kan betoverend zijn, als je er maar naar leeft.

Brigitte Bardot, Frans actriceBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.