De honderdste aap

slakappel

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6615
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:A3 Boeken

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu

(Agnès Schlüter) Jaren geleden las ik het verhaal van de honderdste aap. Op een Japans eiland begint een makaak haar eten te wassen in het water aan de oever van haar leefgebied. Zij leert haar kinderen dit ook te doen en andere apen gaan het gedrag kopiëren. Op het moment dat deze gewoonte door honderd apen is overgenomen, ‘springt’ die niet alleen over op alle andere apen uit de groep maar zelfs naar de andere eilanden. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen net zo reageren op nieuwe gewoontes. Het kopiëren van gedrag is een oergegeven in ons, zonder dit vermogen hadden wij als mensheid allang het loodje gelegd. Het heeft ons ver gebracht, zoals wij allemaal weten, maar weten wij ook waar wij dan nu staan met elkaar in deze wereld?

Door de tijden heen zijn er altijd doemdenkers geweest, mensen die het niet zo nauw namen met eerlijk zijn en mensen die de anderen hun eigen wijze of eigen waarheid niet gunden. Hoewel ik een aartspositivo ben, denk ik ook dat er altijd doemdenkers, leugenaars en fundamentalisten zullen zijn. Ik zie de Aarde als een leerschool. Het principe van een leerschool is dat je leert en dat doe je onder andere van je fouten. Als je eenmaal weet hoe het zit dan kun je verder gaan met ervaringen opdoen en hopelijk de mensen om je heen tot voorbeeld zijn.

Ik ben van de generatie die mensen uitmaakte voor geitenwollensok als je liet weten dat je graag minder en liefst helemaal geen gif in je leven wilde. Mijn huisarts schreef eind zeventiger jaren met grote rode letters ‘ALTERNATIEF’ op mijn patiëntenkaart en hij noemde ons ‘het Biafra van Medemblik’, omdat ik niet alles klakkeloos in de mondjes van mijn kinderen stopte. Ik dacht na over voeding en medicijnen, en dat vond hij erg lastig. Nu kun je biologisch eten in de supermarkt kopen en zijn er vele huisartsen die homeopathie erbij doen. Alle resistente bacteriën bewijzen dat ik toen verstandig handelde.

Het geitenwollensokkenadagium ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is zo gek nog niet in het licht van het honderdapenverhaal. De vraag is: waarom zijn het er nog steeds 99? 
Wij leven in een wereld waarin het straks wordt verboden om biologisch groentezaad te kopen, waarin bijenvolken een gifdood sterven en genetisch gemanipuleerde voeding eerder regel dan uitzondering is. De multinationals die produceren en manipuleren liegen er flink op los, zij zijn blijven zitten in de lagere klassen van de Aardse leerschool.
De consument lijkt te zijn vergeten hoeveel kracht hij heeft om de macht van de multinationals te keren. Wat wij niet kopen hoeft niet te worden gemaakt. Ik weet wat mij te doen staat: misschien ben ik de honderdste aap.

Agnès Schlüter is lekenprediker, meditatieleraar en co-auteur ‘De stenen op ons pad


Geplaatst door A3boeken

A3boeken

A3 boeken is opgericht in 2004 door Adrie Beyen. Het fonds is te vangen onder de paraplu van oude wijsheden, nieuwe inzichten en leven met de natuur. Oftewel A3 boeken geeft boeken en kaartspellen uit over spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, sjamanisme, leven en dood, cultuurhistorie, astrologie, (natuur)religies, natuurbeleving en (dagboek)schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van A3boekenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Vriendschap met onszelf is van het hoogste belang, want zonder dat kan men geen vrienden zijn met wie dan ook ter wereld.

Eleanor Roosevelt, Amerikaans First LadyBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.