'Geheime studies Bayer naar bijengif moeten openbaar'

Honeybee On Brittlebush Flower II -autocorrected

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4740
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Zembla

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Milieu

(Zembla) Het bestrijdingsmiddel Imidacloprid is voor bijen vermoedelijk schadelijker dan wat het College Toelating Gewasbescherming (CTGB) en chemiebedrijf Bayer beweren. Dat concludeert Natuur & Milieu na inzage in ongepubliceerde studies van Bayer die de risico's van Imidacloprid voor bijen analyseren. De studies moeten openbaar zijn om de risico's van het middel goed te kunnen beoordelen, bepleit Natuur & Milieu.

Ideale omstandigheden

De proeven van Bayer vinden plaats onder ideale omstandigheden. Zo wordt in de proeven alleen gebruik gemaakt van sterke en gezonde bijen en wordt vooral gekeken naar onmiddellijke bijensterfte en niet naar zieke bijen die later doodgaan. De meeste onderzoeken duren maar een paar dagen waardoor langere termijn effecten buiten beeld blijven. Verder gaat het CTGB steeds uit van het zeer nauwkeurig opvolgen van de gebruiksaanwijzingen op het etiket terwijl dat in de praktijk vaak niet gebeurt.

Studies nog geheim

Vandaag heeft de rechter in een kort geding van de Bijenstichting geoordeeld dat Bayer zijn studies nog niet openbaar hoeft te maken en mag wachten tot de uitspraak in de bodemprocedure. Deze komt naar verwachting in juni.

De zaak loopt al anderhalf jaar en het middel wordt nog volop gebruikt.

Ontkennen causaal verband

De producenten van landbouwgifontkennen ieder causaal verband. In Nederland ziet de belangrijkste adviseur van de overheid op dit gebied, het Wageningen Universiteit Research-centre (WUR) de pesticiden ook niet als grootste probleem van de bijensterfte.

Gevoelig onderwerp

Vanwege de grote economische belangen is een verband tussen de dood van de bijen en het gebruik van het landbouwgif een gevoelig onderwerp op de Haagse politieke agenda. Onderzoek van ZEMBLA toonde aan dat de adviseur van staatssecretaris Bleker van Landbouw, het WUR, financiële banden heeft met producenten van landbouwgif, bijvoorbeeld de firma Bayer.

Bedreiging voedselketen

De massale bijensterfte is een grote bedreiging voor onze voedselvoorziening. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij.

Bekijk ZEMBLA - 'Moord op de honingbij II' van Erwin Otten en Frans Glissenaar.


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Probeer NIETS! Doe iets, of doe het niet. Proberen bestaat niet.

Yoda, Star WarsBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.