2012 - Het Jaar van de Bij

Jaar van de Bij

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:13946
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Wellspring Academy

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Dierenwelzijn, Land- en tuinbouw, Permacultuur, Milieu, Biologisch dynamisch, Biologisch

(Els Van Sonhoven) Honingbijen zijn wonderlijke en indrukwekkende wezens. Een groot deel van hun leven brengen ze in de duisternis van de bijenkorf door, tot ze klaar zijn om uit te vliegen in het zonlicht. Ze houden de Aarde in bloei, samen met solitaire bijen en andere bestuivers.

 Wanneer ze thuiskomen vertellen ze dansend aan de rest van de korf waar voedsel te vinden is. Tijdens hun kilometerslange foerageertochten, waarbij ze worden gedragen door vleugels die wel 200 keer per seconde klapperen, bestuiven ze vele duizenden planten per dag. Om 1 kilo gouden honing te produceren, leggen ze een afstand van zo’n 40.000 kilometer af, de omtrek van de Aarde.

Mensen en bijen hebben een symbiotische relatie. Een groot deel van ons voedsel zou er niet zijn zonder het bevruchtingswerk van de honingbijen. Bijen waren niet enkel één van de eerste bronnen van zoetheid voor de mens, maar ook van licht. Bijenwaskaarsen worden al duizenden jaren gebruikt om licht in de duisternis te brengen. In vele oude culturen bestonden dan ook heilige bijentradities, zoals bij de Egyptenaren, de Grieken en de Maya’s.

Maar nu een groot deel van ons voedsel geproduceerd wordt door grootschalige industriële landbouw, hebben de bijen het moeilijk. In 1923 voorspelde Rudolf Steiner al dat de bijen het over 80 tot 100 jaar moeilijk zouden krijgen. De laatste jaren zien veel imkers wereldwijd de honingbijen massaal verdwijnen uit hun bijenkasten. Dit fenomeen wordt ‘Colony Collapse Disorder’ of bijenverdwijnziekte genoemd. Aangezien de bestuiving van veel landbouwgewassen door bijen wordt gedaan, kan dit grote consequenties hebben voor de voedselvoorziening.

Bijen zijn een barometer voor de gezondheid van de planeet. Het leven van de bijen en van de mensen is nauw met elkaar verbonden. Ik voel een diepe dankbaarheid voor alle mooie dingen die de honingbijen ons schenken: de prachtige bloemen, het heerlijke voedsel, de genezende honing en de propolis, de bijenwas... Honingbijen leren ons over de kracht van een samenwerkende gemeenschap.

2012 werd in Nederland uitgeroepen tot ‘het jaar van de bij’. Een heel jaar is er aandacht voor wilde- en honingbijen. Op de website www.jaarvandebij.nl vind je volop informatie over hoe je bijvriendelijk kan handelen.

In 2011 verscheen de film 'Queen of the Sun. What the bees are telling us.' Deze film biedt een diepgaande kijk op de wereldwijde bijencrisis, en wil tegelijkertijd vooral hoop bieden. Er komen imkers, wetenschappers, boeren en filosofen uit verschillende continenten aan het woord. Samen onthullen ze zowel de problemen als de oplossingen, en ze behoren tot de groeiende groep mensen die streven naar een nieuwe cultuur in balans met de natuur.
    
‘Queen of the Sun’ is een reis naar de geschiedenis van de heilige symbiotische relatie tussen mens en bij, die duizenden jaren oud is, en laat zien dat het houden van bijen een fascinerende en vervullende bezigheid is, die zelfs in grote steden zoals New York mogelijk is.

‘Queen of the Sun’ is een project van Taggart Siegel (regie & productie) en Jon Betz (productie & redactie) en werd uitgebracht bij Collective Eye Films. De muziek werd gecomponeerd door Jami Sieber. De filmopnames van ‘Queen of the Sun’ duurden drie jaar, en de film ontving meerdere internationale prijzen.

Misschien heb jij wel zin om een filmvoorstelling van 'Queen of the Sun' te organiseren in je buurt? Neem dan eens een kijkje op www.QueenOfTheSun.com

Wij organiseren alvast een filmvertoning en een trancedans op bijenmuziek op 10 maart in Antwerpen. Meer info en inschrijven: www.well-spring.eu.

Filmtrailer 'Queen of the Sun'

 

Interview met de filmmakers Taggart Siegel en Jon Betz


 


Geplaatst door Els Van Sonhoven

Els Van Sonhoven

Els studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en verdiepte zich in rituele vormen van theater en dans aan het Trinity College in Dublin. Ze deed de driejarige opleiding therapeut Interactionele Vormgeving en de jaaropleiding permacultuur, en kreeg les van verschillende leraars...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Els Van SonhovenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Mijn moeder zei tegen me: "Als je soldaat bent, wordt je generaal. Als je monnik bent, word je de paus." Maar ik was schilder en werd Picasso.

Pablo Picasso, Spaans kunstenaarBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.