Aardbeving Westerwijtwerd, hoezo 3.4?

Aardbeving

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3079
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:co2ntramine

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, (Schalie)gas

(Herman Damveld) “Groningen is om 5:49 uur getroffen door een beving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Westerwijtwerd in het westen van de gemeente Loppersum. Op basis van wat mensen in het gebied hebben waargenomen, lijkt dit een relatief lange beving te zijn geweest die tot in de stad Groningen is gevoeld.” Dat schrijft het Staatstoezicht op de Mijnen.1

Waarom was de kracht 3.4 op de schaal van Richter? Ik heb een tabel gemaakt met aan de hand van gegevens van het KNMI van vandaag.2 In tabel 1 staan een aantal metingen op verschillende afstanden van het epicventrum. Merk op op 1,4 kilomter afstande de krcht 3.31 was op de schaal van richter en dat verderop de kracht hoger is, tot op meer dan 100 kilometer zelfs meer dan 3.4 wat de vraag oproept waarom het 3.4 is. Hetzelfde constateerde ik overigens bij de aardbeving bij Zeerijp, toen ook onduidelijk waarom het 3.4 was.
 
Tabel 1
Aardbeving Westerwijtwerd afstand en kracht

/Redactioneel/tabelwesterwijtwerd.jpg

 
Dat de beving tot in de stad Groningen is gevoeld klopt, zie hieronder de meting van mijn NAM-gebouwensensor. Bij mij was er geen duidelijk tijdsverschil tussen het moment dat het KNMI zegt en dat bij mij thuis.
Mijn huis ging bijna 1,7 millimeter horizontaal heen en weer (zie figuur 1). Bij de aardbeving bij Zeerijp in januari 2018 was de uitslag 1,6 millimeter en dat was toen de reden dat mensen van TNO, die de gebouwensensoren beheren in opdracht van de NAM, hier moesten komen om de meten of er aan de buitenkant schade was. Dat is toen niet geconstateerd. Wel gaf men in bedekte termen aan dat aan de binnenkant wel iets zou kunnen zijn. Dat heb ik gemeld aan de tijdelijke commissie Mijnbouwschade en inderdaad, ik kreeg schade toegekend.
Tabel m.b.v. KNMI over schaal van richter en afstand tot epicentrum. Merk op dat verderop de kracht hoger is en tot op meer dan 100 kilometer meer dan 3.4 wat de vraag oproept waarom het 3.4 is. Zelfde als bij de aardbeving bij Zeerijp, overigens, toen ook onduidelijk waarom het 3.4 was.
 
Figuur 1
Aardbeving Westerwijtwerd zoals gemeten bij Herman Damveld
/Redactioneel/GrafiekWesterwijtwerd.jpg 
 
 

Geplaatst door Herman Damveld

Herman Damveld

Leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie (o.a. bij LAKA). Daarnaast zit hij in de Raad van advies van Co2ntramine...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Herman DamveldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

My best friend, you made my day. We danced and sang all the way.

Loïs Lane, Nederlandse popgroepBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.