Gratis gas voor de NAM

Gaszuiveringsinstallatie emmen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2987
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu

(Earth Matters | Herman Damveld) De NAM krijgt gratis evenveel gas als 328.000 huishoudens gebruiken. Zo af en toe staan belangrijke gegevens over aardgas in rapporten waar je het niet in zou verwachten. Er ging al een tijd een gerucht dat de NAM gratis gas krijgt. Of dat zo is en hoeveel, dat was onbekend. Maar nu heeft minister Kamp van Economische Zaken dat op 13 juli jl. opgeschreven bij de zogeheten begrotingsstaten van zijn ministerie.

Zoals we weten haalt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas uit de grond. Een deel daarvan mag de NAM gratis hebben. In 2014 ging het om een half miljard kubieke meter gas.(1)

Om te verduidelijken waar het om gaat. In Nederland gebruiken 328.000 huishoudens in een jaar een half miljard kuub gas en ze betalen daarvoor 325 miljoen euro.(2)

De regering krijgt aardgasbaten. We kunnen dan uitrekenen dat de regering 125 miljoen euro aan aardgasbaten misloopt doordat de NAM gratis gas krijgt.

Deze voor de NAM gunstige regeling is overigens niet door minister Kamp bedacht. De regeling dateert uit 1963. Toen is er tussen de regering en de NAM een Overeenkomst van Samenwerking vastgesteld, waarin dit geregeld is.

Sommen uitgelegd:
Een huishouden gebruikt ongeveer 1525 kuub gas per jaar. Een half miljard kuub delen door het gebruik per huishouden van 1525 kuub geeft als resultaat 328.000 huishoudens. De gasprijs voor een huishouden is 65 cent per kuub. Een half miljard kuub gas kost dan 325 miljoen euro. Bij een gaswinning van 40 miljard kuub bedragen de aardgasbaten voor de overheid zo´n 10 miljard euro. Dat is dan 25 cent per kuub. Een half miljard kuub is dan goed voor 125 miljoen euro aan gasbaten.

(1) https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XIII-153.pdf, 13 juli 2015. 34 000 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2015

(2) https://goedkopeenergieengas.nl/energie/gas/

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

We kunnen niet veranderen tenzij we het accepteren. Verwerping bevrijdt niet, ze benauwt ons.

Carl Jung, Zwitsers psychiaterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.