Savita | Een bijzondere plek voor mensen met een (ver)nieuwe(nde) visie

niedersfeld

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:8851
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:David Bloch

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Bouwen en wonen, Woonvormen

(Earth Matters | David Bloch) Stel dat er een plek is waar u tot rust kunt komen, geboeid kunt worden door de mensen, de omgeving en de vele verschillende activiteiten. Waar u zich als vrijwilliger kunt inzetten, heerlijk wandelen, mediteren of niksen. Die plek bestáát, namelijk de droom van visionair Erik Haezebrouck (oprichter van het door velen bekende centrum ‘De Roos’ in Amsterdam): Savita.

Idealistisch?
Misschien wel, maar ook een serieuze poging om verouderde patronen te doorbreken. Een klein kernteam heeft zich volledig gecommitteerd en woont er fulltime. Zoals Erik het formuleert: “Bij de keuze voor een organisatiemodel ben ik ervan uitgegaan dat onze ideeën op het vlak van ziekte en gezondheid zich zouden uitdrukken in de organisatie zelf. Omgekeerd geldt ook: de organisatievorm nodigt zichzelf als het ware uit om op een nieuwe manier met ziekte en gezondheid om te gaan.”

Model
Het ‘nieuwetijdsmodel’ berust op het volgen van het gevoel en de intuïtie, die dan een veel grotere rol krijgen dan in traditionele organisatiemodellen van het verstandelijke denken. “Ik voel me bijzonder geïnspireerd door De Aquariussamenzwering, Marilyn Fergusons boek uit 1989. Zij voorzag toen trends die nu in zwang zijn”, legt Erik uit. De nieuwetijdse normen beschrijven hoe op Savita we met z’n allen (medewerkers onderling, gasten onderling, gasten en medewerkers onderling) met elkaar omgaan: hoe dingen gebeuren is dan vaak belangrijker dan wat er gebeurt.

In de praktijk…
... gaat het om een voormalig scholingscentrum uit de jaren 1960, met een bebouwd oppervlak van bijna 4.000m
2 op een bebost terrein van ruim 23.000 m² tegen een helling. De bijna zeventig slaapkamers hebben allen een balkon en uitzicht op het zuiden, een magnifiek panorama van bos en heuvels. Een professionele grootkeuken, eetzaal, zo’n tien vergader- en groepsruimtes, bar, kegelzaal, kantoren en tal van andere vertrekken bevestigen dat dit een echte onderneming is.

Vele groepsleiders (primair uit Nederland, maar ook uit België) brengen hun groepen bij Savita onder, verzekerd van rust, ruimte en voortreffelijke doch no-nonsense verzorging tegen de laagste tarieven, en geheel verzorgd met creatieve en volwaardige vegetarische maaltijden. Ook komen er andere groepen, zoals wandelclubs, die gebruik maken van het kader dat Erik, het vaste team en de vele vrijwilligers bieden.

Mensen onder elkaar
Los van enige specifieke spirituele of culturele richting biedt Savita een kader waar een ieder zichzelf mag zijn, persoonlijke begeleiding kan ontvangen, meedoen aan activiteiten of simpelweg van de prachtige omgeving kan genieten. Het ‘nieuwetijdsmodel’ betekent dat vrijwilligers die zich fulltime inzetten gratis verblijven. Parttime werken betekent ook een financiële bijdrage leveren. Gasten betalen €37,- all-in.

Erik vertelt verder over de vrijwilligers: “Er is volop werk te doen: in het gebouw zelf, het ondersteunen van groepsactiviteiten, in de keuken of de tuin. Iedereen bepaalt welke taken of klussen bij hem of haar passen en zet zich zodanig is. We komen geregeld bij elkaar om te delen, maar zakelijk overleg en directe leiding zijn onnodig. Alles ontstaat organisch en het wérkt!”

Details
De bos- en heuvelrijke omgeving, zo'n 9 km ten westen van Winterberg, is makkelijk en snel bereikbaar vanuit Nederland op een kleine drie uur reistijd (auto) vanaf Utrecht. De ‘Fernbus’ pendelt tussen Winterberg en Amsterdam (via Arnhem en Utrecht).

  1. Savita is een veelzijdig centrum rond natuurlijke leef- en geneeswijzen
  2. Savita is een leerschool voor het leven en werken én een plek om te ‘ont-moeten’ en inspiratie op te doen
  3. Savita is gastvrij en heeft een groot aanbod van diensten en activiteiten

Centrum Savita – Erik Haezebrouck

In der Burbecke 15
59955 Winterberg-Niedersfeld
Duitsland
[email protected]
00-49-2985-90 888 43

Zie ook deze korte video en ook déze video over Savita en de omgeving.

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Stilte is het ultieme wapen van macht.

Charles de Gaulle, Frans staatsmanBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.