Wat Harry Potter ons kan leren over de hedendaagse realiteit | Deel 3: Licht

Still from video

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:10671
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Geheime genootschappen, TV subliminale boodschappen, Films, Eigen producties

(Earth Matters | door Eveline Peters) Als je de eerdere delen nog niet hebt gelezen, klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2

Liefde - Uiteindelijk overwint de liefde in het Potteruniversum. De boeken zitten vol vriendschap, moed, medelijden, en vergiffenis in allerlei vormen en maten. De eerste keer dat de liefde letterlijk de dood overwint is als Harry Potter de doodsvloek overleeft als baby. Doordat zijn moeder uit liefde voor Harry haar leven geeft laat ze een schild achter op Harry dat ervoor zorgt dat de doodsvloek weerkaatst en Voldemort raakt. Dit helpt hem later ook te voorkomen dat Voldemort zijn lichaam terug krijgt met behulp van de steen der wijzen. Doordat Harry (die de liefdevolle energie van zijn moeder nog altijd bij zich draagt) Voldemort’s energie aanraakt, wordt Voldemort gedwongen zijn gastlichaam te verlaten aangezien hij de liefdevolle energie niet kan verdragen:    

In deel vijf neemt Voldemort bezit van Harry maar door Harry’s herinneringen aan vriendschap, liefde, en compassie, is hij wederom gedwongen te vluchten omdat deze gevoelens vreemd en ondraaglijk voor Voldemort zijn:

De feniks herrijst uit de as

Dit is ook een terugkerend thema. Perkamentus, de machtigste ‘goede’ tovenaar allertijden, is in het bezit van een feniks en deze helpt Harry op het moment dat hij in hoge nood trouw blijft aan Perkamentus:

De ondergrondse orde die zich verenigde de eerste keer dat Voldemort aan de macht kwam was genaamd ‘de orde van de feniks’. Deze orde wordt nieuw leven ingeblazen in het gelijknamige boek. Later weet Harry zelf uit de dood te herrijzen.

Een ware meester van de dood

Zoals eerder al het geval was bij de steen der wijzen kan iemand enkel de rechtmatige eigenaar van de relieken van de dood worden als hij niet geleid wordt door machtswellust of egoïstische motieven. Uiteindelijk komt Harry in het bezit van de steen der wederkeer (de derde reliek van de dood) doordat hij de dood zonder angst tegemoet treedt. Om Voldemort te verslaan moet hij namelijk sterven aangezien hij een gruzielement van Voldemort in zich heeft. Het is Perkamentus die er voor zijn sterven voor gezorgd heeft dat de relieken van de dood enkel voor nobele doeleinden gebruikt kunnen worden. Nadat Harry zich laat vermoorden spelen de volgende drie scenes zich af waarin liefde wederom een grote rol speelt:

Ontwapenen wint het van bewapenen  

Harry gaat zijn duels altijd aan met de spreuk expelliarmus waardoor de tegenstander wordt ontwapend. Deze manier van duelleren staat lijnrecht tegenover de onvergeeflijke vloeken die Voldemort en de dooddoeners gebruiken. In het laatste gevecht heeft Voldemort de zegevlier in handen maar Harry is de rechtmatige eigenaar waardoor de toverstaf midden in het gevecht Harry’s kant kiest en waardoor Voldemort dus eigenlijk zelfmoord pleegt. Tegelijkertijd vernietigen zijn vrienden het laatste gruzielement, de slang:

Harry besluit daarna de zegevlier te vernietigen (vanaf minuut 1.40):

De uitverkorene

Het lijkt er lange tijd op dat Harry, bijgenaamd ‘de jongen die bleef leven’, een soort uitverkorene of messiah is die als enige in staat is Voldemort te verslaan. Dit blijkt ondermeer uit een voorspelling die gedaan is:

"The one with the power to vanquish the Dark Lord approaches ... born to those who have thrice defied him, born as the seventh month dies ... and the Dark Lord will mark him as his equal, but he will have power the Dark Lord knows not ... and either must die at the hand of the other for neither can live while the other survives ... the one with the power to vanquish the Dark Lord will be born as the seventh month dies ..."

Deze voorspelling blijkt uieindelijk vrij letterlijk te kloppen aangezien Harry een gruzielement van Voldemort is. Hij is daardoor Voldemort’s gelijke en getekend door een bliksemvormig litteken op zijn voorhoofd. Voordat Voldemort zich ervan bewust wordt dat Harry een gruzielement is, werd zijn verlangen om Harry te vermoorden vooral getekend door wraak, angst, en bijgeloof in de voorspelling.

Verder is Harry niet de typische uitverkorene die eigenhandig een einde maakt aan al het kwaad. Hij heeft hierbij veel obstakels te overwinnnen en had Voldemort nooit kunnen verslaan zonder zijn vrienden en zonder de orde van de feniks. Zeker in de boeken is Harry soms allesbehalve heldhaftig. Uiteindelijk is het persoonlijke overwinning alsook de samenwerking en combinatie van veel excentrieke en imperfecte karakters die onmisbaar blijkt voor een goede afloop.

Mind over body en quantum entanglement

Dit is eigenlijk het fundament van de hele tovenaarswereld. Magie wint het voortdurend van het materiële en het hele verhaal is eigenlijk één groot schouwspel van energieën die de materiële wereld vormgeven. Hoe sterk de geest is blijkt ook uit het verjagen van dementors (angst) door de patronus (symbool van intens geluk en liefde). Naast mind over body, gaat het dus ook steeds weer om liefde boven angst. Zelfs professor Sneep die lange tijd niets goeds in zich lijkt te hebben laat zich uiteindelijk leiden door de liefde die hij lange tijd geleden koesterde voor de moeder van Harry. De eeuwigheid en onvoorwaardelijkheid van die liefde die hij voor haar voelde wint het uiteindelijk van de bitterheid over het onbeantwoord blijven van die liefde. De liefde wint het ook in dit geval van de dood, en in die zin is het wel weer een geval van mind over body.

Perkamentus wees ons ook al op de kracht van woorden en op het feit dat als je hulp wilt je maar graag genoeg hulp wilt je deze ook zal ontvangen.

“Zweinstein biedt altijd hulp, harry, aan hen die erom vragen. Ik heb mezelf altijd geprezen om mijn welbespraaktheid. Woorden zijn naar mijn onbescheiden mening een onuitputtelijke bron van tovenarij, zowel in staat om te verwonden als te genezen. Maar in dit geval wil ik iets toevoegen aan mijn originele stelling: Zweinstein biedt altijd hulp aan hen die het verdienen. Treur niet om de doden Harry, treur om de levenden, en boven alles; degenen die leven zonder liefde”

Ook refereert hij naar een kosmische wet van gelijke energieën die gelijktijdig op elkaar reageren ongeacht de afstand, iets wat verklaart kan worden door de quantum mechanica. Dat de toverstaf en de tovenaar zo nauw verbonden zijn is ook in lijn met deze theorie. Objecten bevatten dus ook een intelligentie. Het is zelfs zo dat de toverstaf de tovenaar kiest, en niet andersom:

 
Dan is er ook nog de kamer van hoge nood (the room of requirement) in Zweinstein die enkel zichtbaar wordt als je er langs loopt en een duidelijke wens visualiseert. De kamer zal dan alles bevatten dat je nodig hebt.
 
Tot slot probeert Malfidus op een gegeven moment dooddoeners binnen te smokkelen via twee verdwijnkasten (vanishing cabinet) die een quantum connectie met elkaar hebben. Door in één kast (buiten Zweinstein) te gaan kan je in de andere (in Zweinstein) terecht komen waardoor alle beveiligingsspreuken rond zweinstein worden ontweken. Het lijkt erop dat het gaat om een vorm van desintegratie en reintegratie op atoomair niveau. Hier oefent hij met een appel:
 

Geplaatst door Eveline Peters

Eveline Peters

Wat ben ik ontzettend blij dat ik hier bij earth-matters terecht ben gekomen en met open armen ben ontvangen! Enerzijds sta ik nog relatief aan het begin van een proces van bewustwording maar anderzijds ben ik er eigenlijk al mijn hele leven mee bezig...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Eveline PetersLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De sterren zijn louter hele noten. De hemel de partituur. De mens het instrument.

Christian Morgenstern, Duits dichterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.