De Permacultuur Jaaropleiding 2014

Permaculture Course

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Permacultuurcentrum Den Haag) De eenjarige Permacultuur-opleiding is zo ontworpen dat men volledig onderlegd wordt in alle aspecten van Permacultuur. Gedurende de jaartraining wordt er niet alleen een degelijke basis in Permacultuur ontwerpgrondslagen gegeven, maar ook is er de gelegenheid om ervaring op te doen met de praktijk van Permacultuur op verschillende reeds bestaande projecten.

Na het afsluiten van de opleiding zou je elk stuk grond in een Permacultuurproject moeten kunnen veranderen!

Wat houdt de opleiding in?
De opleiding heeft de volgende onderdelen:

 • Ecologisch ontwerp, grondslagen en technieken
 • Werken met water
 • Natuurlijke bodemverbetering
 • Klimaat en micro-klimaat
 • Ecologische voedselproductie
 • Bomen en bos in de Permacultuur
 • Ecologisch bouwen: bijvoorbeeld strobaalhuizen, leem, Earthshiphuizen
 • Constructie en onderhoud van een Living Machine, een besloten ecosysteem voor waterzuivering
 • Micro-organismen voor ontgiften van de bodem
 • Sociale Permacultuur en gemeenschapsvorming
 • Lokale ruilsystemen bijvoorbeeld LETS
 • Een inkomen uit Permacultuur halen
 • Ontwerp je eigen Leven! Gebruik Permacultuurtechnieken voor persoonlijke groei

Er wordt veel belang gehecht aan het opdoen van praktijkervaring:

 • Er zullen kleinere ontwerp teams gevormd worden die een eigen project op zetten tijdens de jaartraining.
 • Elke deelnemer zal een stuk van de Permacultuur voorbeeldtuin krijgen om eigen planten op te groeien en eigen experimenten te doen.
 • Het hele jaar door zijn deelnemers welkom om hun Permacultuurvaardigheden te oefenen op een Permacultuurcentrum met 3 hectare grond in noord Spanje (Catalonië)
 • Elke maand kun je deelnemen aan een supervisie groep en het maken van een groepsontwerp.

Voor wie is de opleiding geschikt?
De 1-jarige intensieve Permacultuur Opleiding is ontworpen voor iedereen die Permacultuur ontwerp vaardigheden willen verbeteren en volmaken en de noodzakelijke praktische ervaring krijgen om het ook echt te gebruiken:

 • Voor mensen die interesse hebben in Permacultuur en er meer over willen weten.
 • Voor mensen die al een Permacultuurcursus hebben gevolgd en meer verdieping en praktische ervaring willen opdoen.
 • Voor mensen die bewust zijn van de problemen die in onze samenleving zijn en die praktische manieren zoeken om een deel van de oplossing te zijn.
 • Voor mensen die bezig zijn in ecologische landbouw en tuinieren.
 • Onderwijzers en groepsleiders die deze kennis willen leren en doorgeven.
 • Voor mensen die werkgemeenschappen, eco-dorpen, etc. willen bouwen.
 • Voor mensen die het financieel krap hebben en Permacultuur kunnen gebruiken om juist dit aspect van hun levensstijl te verbeteren.

Voorgaande kennis over ecologisch ontwerpen, tuinieren of landbouw is nuttig, maar niet noodzakelijk om de opleiding te volgen.

Docenten
Taco Blom is docent van de Permacultuur-jaartrainingen van de Permacultuur School Nederland. Hij is al 25 jaar werkzaam met bomen, planten en kruiden in de gangbare en biologische land- en tuindbouw en de laatste 7 jaar Permacultuur. Sinds 2008 doet hij volop ervaring op met een bijna 4 hectare grote permacultuurtuin in België. Naast leraar is hij ook Permacultuur-ontwerper. Hij adviseert en legt Permacultuurtuinen aan in binnen- en buitenland. Hij is van kinds af aan opgegroeid met bomen, struiken en kruiden. Hij was werkzaam in zowel de gangbare land- en tuinbouw als in de biologische en de laatste 7 jaar in Permacultuur. Permacultuur is voor Taco een logische stap verder; nog meer samenwerken met de natuur, en zo een eetbaar landschap creëren.

Gastdocent Martijn van Zanten heeft gewerkt bij een hovenier, een boerenbedrijf en bij een tuinder, om daarna de studie NatuurManagement te gaan doen aan het van Hall instituut in Leeuwarden. Tijdens zijn studie heeft hij zich gespecialiseerd in permacultuur en met Taco Blom als mentor heel veel kennis opgedaan. Martijn is een aantal jaar verbonden geweest als docent bij Permacultuur School Nederland. Verder heeft Martijn vele 'natuurlijke' opdrachten gedaan, variërend van het aanleggen van natuurlijke tuinen tot het realiseren van wilgenschuttingen en wilgenschepen. Martijn heeft naast permacultuur veel kennis van vogels, wilde planten en plant-dierrelaties. Tot eind 2012 is Martijn als coördinator betrokken geweest bij het opzetten van Stichting Voedseltuin, een hectare grote permacultuurtuin in Rotterdam, waar langdurige werklozen de mogelijkheid kregen weer in hun kracht te gaan staan. De oogst van de tuin wordt geschonken aan de Voedselbank.

Visit to Glovers St Permaculture Garden - http://www.flickr.com/photos/cicada/Praktische gegevens:
Dag en tijden
De opleiding vindt plaats in 9 blokken van twee dagen per maand. Een blok begint op maandagochtend 10.00 uur tot 21.00 uur en vervolgt op dinsdag om 09.30 uur en eindigt om 16.00 uur.

De datums: 24 en 25 februari, 24 en 25 maart, 28 en 29 april, 26 en 27 mei, 23 en 24 juni, 15 en 16 september, 13 en 14 oktober, 10 en 11 november, 15 en 16 december 2014.

Introductie - met volop ruimte voor uw vragen.
Voorafgaand aan de opleiding en als introductie zijn er in december en januari twee bijeenkomsten waarin Taco Blom nader ingaat op de opzet, de opbouw en de inhoud van de training. 
Woensdag 8 januari en woensdag 5 februari 2014, aanvang 20.00 uur, kosten: € 5,- (€ 0,- minder draagkrachtigen) 
Locatie: Eetbaar Park (Zuiderpark)

Locatie:
Eetbaar Park (Zuiderpark Den Haag).
Eetbaar park bestaat uit een 800m2 permacultuurtuin met daarop een paviljoen gebouwd met strobalen, leem, hergebruikmaterialen (stoeptegels, glaswand) en reciprocodak.
Gelegen temidden van schooltuinen, seizoenmoestuintjes, een heemtuin, een landschapspark en een stadsboerderij, vormt Eetbaar Park een uitstekende plek voor Permacultuur onderricht.
Ingang is via poortje achter benzinestation Vreeswijksstraat. Indien op slot bel 06-26130464.
Klik voor routebeschrijving

Kosten
De kosten voor de hele training bedragen € 1560,-. Dat is inclusief € 170,- inschrijfgeld maar exclusief de kosten voor catering.
De definitieve inschrijving vindt plaats na ontvangst van het inschrijfgeld á € 170,- en de toewijzing vindt plaats op volgorde van betaling.

Organisatie: 
Permacultuur Nu! / Permacultuurcentrum Den Haag i.s.m. Permacultuur School Nederland
Permacultuurcentrum Den Haag
070-3569978 / 06-26130464
[email protected]

Permacultuur School Nederland
http://www.permacultuur.eu
[email protected]

Aanmelden
U kunt zich voor deze jaartraining aanmelden met het formulier op de website van de [Permacultuur School] waar u onder 'komende jaartrainingen en workshops' klikt op de link 24 en 25 Februari 2014 Start Permacultuur jaartraining Cursusjaar 2014, Den Haag.


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free.

GoetheBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.