Heilige bronnen in de Lage Landen

Heilige bronnen in de Lage Landen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6982
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:A3 Boeken

Gekoppelde categorieen
Agenda, Boeken

(A3 boeken) Op zaterdag 30 november a.s. wordt in Soest het boek ‘Heilige bronnen in de Lage Landen’ gepresenteerd. In het boek doen mensen vanuit verschillende disciplines, visies en achtergronden verslag van hun persoonlijke zoektocht en ontdekkingen. Sommigen zochten bronnen in het voetspoor van Maria, Willibrordus of Sura. Anderen stroopten een stad of regio af. Het boek heeft als doel mensen te inspireren op zoek te gaan naar hun eigen bron.  

In voorchristelijke tijden zagen onze voorouders bronnen, rivieren, meren en beken als personificatie of als huis van een god, godin of natuurgeest. Er ontstonden samenwerkingsverbanden en uitwisselingen: men probeerde ze te vriend te houden en hun zegen te verkrijgen, bijvoorbeeld door het brengen van offers. Al vanaf de steentijd werden offers aan water gebracht en het merendeel van de vondsten uit de bronstijd is aangetroffen in of nabij waterlichamen. De heilige bronnen die we nu nog kennen, zijn veelal gekerstend. De christenen hebben ze gehoed en behoed, vereerd met aandacht en er gebeden en offers voor gemaakt. Volgens sjamaniste Linda Wormhoudt is het nu aan ons, mensen van deze tijd, om de heilige bronnen opnieuw te vinden, te eren, aandacht te geven en te behouden voor de volgende generaties: “Wij zijn de nieuwe hoeders, de doorgevers van oude kennis, de makers van nieuwe kennis.” Als sjamaniste vindt zij het belangrijk dat we kijken naar de grond onder onze voeten, want daarmee zijn wij verbonden, daar hebben onze voorouders hun stappen gezet. En met ‘grond’ bedoelt ze in dit kader ook ‘het water’. Net terug van een reis naar Engeland en helemaal vol van the holy Wells die ze daar had bezocht, realiseerde ze zich dat ze maar weinig heilige bronnen in de Lage Landen kende. In haar zoektocht naar ons eigen bronnenerfgoed om die aan de vergetelheid te ontrukken, betrok ze anderen en zo ontketende ze een ware bronrevolutie op Facebook.

Onder degenen die bij de bronrevolutie betrokken raakten en een bijdrage aan het boek ‘Heilige bronnen in de Lage Landen’ leverden, zijn mensen die al langer (en soms heel lang) op zoek zijn naar heilige bronnen. Zoals Hans Welens-Vrijdaghs, die als tiener op zoek ging naar de bron van de Basseille, een zijriviertje van de Sûre in de Ardennen, alleen maar omdat hij wilde weten waar die vandaan kwam. Pas vele decennia later zijn er diepere dimensies bij gekomen, zoals het het besef van haar heiligheid en de wens om er permanent mee verbonden te blijven. Inmiddels is hij de hoeder van de Minneborre in Schaarbeek. In het boek schrijft hij over Brusselse bronnen en de putjes van Willibrordus. Andere auteurs, zoals Ruud Borman en Fanny van der Horst, ontdekten hun eerste bron bij toeval, respectievelijk op de Lage Vuursche en de Veluwe, omdat ze er ‘toevallig’ langs liepen en werden getroffen door de bijzondere sfeer die er hing.
Het onderzoek van Michiel de Nijs richt zich vooral op Noord-Holland en de plek die de archeologische vindplaatsen innamen of innemen in het landschap. “Zoeken naar heilige bronnen, vooral in de omgeving waar je woont en leeft, is als het ware een zoektocht naar je eigen plek. En omdat bronnen min of meer onveranderlijk blijven, stelt een bron mij in staat om als het ware op de historie van het landschap in te tunen.”
Kirsten Notten zwierf onder meer langs Maria bronnen in haar leefomgeving. Haar zwerftocht heeft haar een diepere verbinding met haar landschap gegeven en dat ervaart ze ook als meer stevigheid in zichzelf. Voor Bea van der Heijde-Petrescu bleek de zoektocht naar de bron van Sura in Dordrecht een zoektocht naar haar eigen wortels te zijn.

De achtergrond van de auteurs is heel divers: van archeoloog tot therapeut en van historicus tot sjamanist. Allen hebben ze hun onderzoek volgens twee sporen uitgevoerd. “Het ene spoor is het onderzoek naar de feitelijke achtergrond van de plek, de geografische ligging, de geschiedenis. Het andere spoor heeft te maken met voelen, intuïtie en informatie vergaren via andere paden. De twee sporen - hoofd en hart - hoeven elkaar niet in de weg te zitten en kunnen naast elkaar lopen als je daarvoor openstaat”, zo legt Linda uit. In de inleiding van het boek gaat zij uitgebreid hierop in. Verder geeft ze aan welke soorten bronnen en bronbewoners er zijn, hoe je er contact mee kunt maken en welke rituelen je zou kunnen uitvoeren. “Wij zijn deel van de aarde en alles is verbonden. Contact en communicatie met de aarde, haar schatten, de wezens die op haar leven, de wezens die in andere lagen wonen en de elementen is van alle tijden. Hoe we dat nu doen en welke uiterlijke en innerlijke vormen we daaraan geven is een uitdaging.”

30 november a.s. vindt de presentatie van ‘Heilige bronnen in de Lage Landen’ plaats in Soest. Als u hierbij aanwezig wilt zijn, dan kan dat uitsluitend na aanmelding.

‘Heilige bronnen in de Lage Landen’ is een uitgave van A3 boeken, 224 pagina’s,
ISBN 978 94 91557 09 5

Auteurs: Ineke Bergman, Ruud Borman, Bea van der Heijde-Petrescu, Fanny van der Horst, Els Lijesen, Heyta Melssen, Michiel de Nijs, Kirsten Notten, Ginny Rentmeester, Hans Welens, Linda Wormhoudt en Debora Zachariasse


Geplaatst door A3boeken

A3boeken

A3 boeken is opgericht in 2004 door Adrie Beyen. Het fonds is te vangen onder de paraplu van oude wijsheden, nieuwe inzichten en leven met de natuur. Oftewel A3 boeken geeft boeken en kaartspellen uit over spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, sjamanisme, leven en dood, cultuurhistorie, astrologie, (natuur)religies, natuurbeleving en (dagboek)schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van A3boekenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Als we het durfden, als onze maatschappij werkelijk ballen had, dan zouden we de misstanden in deze maatschappij aanpakken.

Jerry Garcia, zanger Grateful DeadBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.