Boeddhistische films Najaar 2013 | 4 oktober, 1 november en 6 december 2013 | Groningen

Boeddhistische films

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7757
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Agenda, Films, Geografisch, Nederland

Op de eerste vrijdag van de maand vertonen we in kleine kring (maximaal 12 mensen) drie boeddhistische films waarin vrouwen de hoofdrol spelen. De films zijn, voor zover van toepassing, in het Nederlands ondertiteld.

Vrijdag 4 oktober:

In de geest van zen - Portret van Irène Kyojo Bakker; 60 minuten

Irène Bakker verdiepte zich in het boeddhisme en werd leerling van zenmeester Genpo Roshi. Ze werd ingewijd als monnik en gaf haar vertrouwde leven in Nederland op. Ze vertrok naar Salt Lake City om daar zen en mindfulness te studeren.

Zenmeester Joan Halifax Roshi werd haar leraar in het begeleiden van mensen in hun laatste levensfase. Terug in Nederland (o.a. Groningen) paste zij het geleerde toe in haar werk als therapeut en begeleidt mensen met kanker. Sinds 2004 leidt ze het spiritueel centrum Zen spirit. We zijn er getuige van hoe Irène van Joan Halifax ‘transmissie’ krijgt, en zo wordt ingewijd als zenleraar.


Vrijdag 1 november:

Jotika – getrouwd met God, één met Boeddha; 60 minuten

Jotika Hermsen (81) is een van de weinige vrouwelijke boeddhistische leermeesters in Nederland. In de jaren zestig leefde Jotika in vrouwengemeenschappen buiten het klooster. De ‘God is dood’-theorie van onder andere Nietzsche en haar actieve welzijnswerk binnen het feminisme hadden grote invloed op haar pad.

In 1976 legde ze de geloften af in het Theravada-boeddhisme. Jotika verbond zich als leraar aan Sangha Metta en werkte nauw samen met Mettavihari uit de Thaise Buddhavihara traditie. Ze is nog steeds actief als leidinggevende bij Vipassana retraites.


Vrijdag 6 december:

Khandro - Vrouwelijke Tibetaanse meester; 60 minuten

Een portret van de vrouwelijke Tibetaanse lama Jetsün Khandro Rinpoche. Op haar tweede werd zij herkend als de reïncarnatie van Yeshe Tsogyal, de eerste vrouwelijke Tibetaanse traditiehouder. Ook erfde ze al op jonge leeftijd het klooster van haar vader.

De film volgt Khandro in het Mindolling klooster in India, maar we reizen ook naar de VS, waar ze samen met haar zus het Tibetaans boeddhistisch centrum Lotus Garden oprichtte. Door Khandro’s westerse scholing in India was zij een van de weinige Tibetaanse leraren die perfect Engels spraken en ze reisde net als haar mannelijke collega’s richting het Westen.

Opgave:
Vanaf 19.15 uur zijn jullie welkom; we starten om 19.30 uur met een korte inleiding op de film; na afloop is er gelegenheid tot uitwisseling.

Entree (inclusief thee of koffie): 2 euro.

Plaats: Centaurstraat 10, 9742 PP Groningen.

Graag van tevoren opgeven bij Herman Damveld (050 3125612; [email protected]).


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

If you want to be happy, be!

Leo Tolstoy, Russian author and philosopherBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.