Locafora, de nieuwe marktplaats voor lokale boeren, gaat online op 13/09!

Groente

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:17673
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Locafora

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw, Media en agenda, Agenda, Earth Company, Duurzaam in bedrijf

(Locafora) Op vrijdag 13 september a.s. introduceren de boeren van de Biologische Boerenmarkt Utrecht hun kersverse webwinkel op het internetplatform ‘Locafora’. De Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk opent op vrijdag 13 september om 12:15 uur de eerste online boerenmarkt in Nederland op het Vredenburgplein in Utrecht. De primeur is aan de Biologische Boerenmarkt Utrecht en aan Locafora.

Onder het motto 'lekker van dichtbij' neemt de wethouder de eerste online bestelling met oogst van het boerenland in ontvangst. De biologische boeren hopen met dit web-initiatief het inkopen van biologische eten van dichtbij voor de Utrechtenaren makkelijker te maken. Niet in de rij voor de kraam, maar vanuit je stoel boodschappen doen en snel afhalen op de markt, scheelt voor een hoop (drukbezette) mensen tijd.

Locafora

Vanaf 13 september rolt Locafora uit, eerst in de regio Utrecht en Gelderland, daarna in andere provincies. Kleinschalige boeren, ambachtslieden en ook burgers met zelfgemaakte producten uit heel Nederland kunnen hun lokale waren aanbieden via eigen webwinkels op Locafora. Locafora biedt naast het verkopen van smaakvolle ambachtelijke producten, ook ruimte voor het delen van interesses, hobbies en evenementen op het gebied van lekker lokaal eten. Het afgelopen jaar is Locafora getest met drie boeren van de Utrechtse markt en met twaalf boeren van het burgerinitatief ‘Eten uit de Buurt’ in Zutphen.

Locafora is een initiatief van Stichting Van Eigen Erf samen met Afdeling Buitengewone Zaken en Kiva ecology.

Feest op de Markt

Ter gelegenheid van de feestelijke opening organiseert de Biologische Boerenmarkt op 13 september tussen 10 en 18 uur een gratis proeverij voor bezoekers. Tussen de kramen van de Raatakker en Bakkerij Koekie kunnen bezoekers bij het afhaalpunt proeven en kennismaken met Locafora. En als extra verrassing kunnen bezoekers zelf hun eigen broedmandje vlechten. Wie zich inschrijft voor de webwinkel krijgt bovendien een gratis proefpakketje mee naar huis.

Prijsvraag

Voor de echte ‘locaforen’ is er een kaasworkshop bij biologische boerin Magda Scholte van kaasboerderij de Groote Stroe te winnen. Degene die de leukste foto met de speciale ‘lekker van dichtbij’ sticker op Facebook plaatst, maakt kans op deze bijzondere belevenis. De sticker is op 13 september bij de Boerenmarkt te verkrijgen.

Een nieuwe aanpak

Locafora is onderdeel van het praktijknetwerk ‘De-boer-op-streek-markt’ waarbij de biologische boeren en tuinders werken aan een nieuwe professionelere aanpak van hun markt in Utrecht. Het praktijknetwerk ‘De-boer-op-streek-markt’ is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van EL&I en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling : Europa investeert in haar platteland.

De nieuwe aanpak gaan de marktkooplieden de komende twee jaar in de praktijk brengen. Ook als voorbeeld voor andere Boerenmarkten in Nederland. Deelnemers van het praktijknetwerk zijn ondernemers van de Biologische Boerenmarkt Utrecht (www.boerenmarktutrecht.nl) en het Netwerk Biologisch Goed Van Eigen Erf (www.vaneigenerf.nl). Met de nieuwe aanpak willen de boeren en tuinders op de markt nieuwe doelgroepen bereiken en de drempel voor het kopen van biologisch eten verlagen.

Bron: Locafora


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Omdat dingen zijn zoals ze zijn, hoeven ze nog niet te blijven zoals ze zijn.

Bertold Brecht, Duits dichter en toneelschrijverBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.