Levensboom Retraite: 6 tot 9 juni

levensboom

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5069
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Wellspring Academy

Gekoppelde categorieen
Agenda, Sjamanisme en natuurvolken

(Els Van Sonhoven) Uit alle poriën van Moeder Aarde komt het leven te voorschijn. Elke dag zie ik nieuwe bloemen, nieuwe kleuren in het groen. Wanneer ik de stam van de appelboom in de tuin aanraak, voel ik het binnenin en rondom de boom bruisen van leven.

Ik probeer me voor te stellen hoe m’n voorouders heel heel lang geleden leefden. Hoe zou het zijn om in de bomen te wonen, vlot te kunnen bewegen langs de boomstam, en hoog in de boom vruchten en noten te plukken? Het beeld van de levensboom lijkt diep in mijn celgeheugen gegrift te zijn. Hoe kan het ook anders, de symbiotische relatie tussen bomen en mensen is oeroud. Bomen schenken ons vruchten en hout, en produceren een groot deel van de zuurstof die ons leven op Aarde mogelijk maakt.

In veel wereldbeelden en mythologische verhalen neemt de levensboom dan ook een belangrijke plaats in. De levensboom schenkt niet enkel leven, als wereldboom structureert ze ook het universum en verbindt alle dimensies van het leven en alle levende wezens met elkaar. De wereldboom, of axis mundi (wereldas), is de levende en symbolische verbinding tussen de zichtbare en de onzichtbare wereld. Met haar wortels diep in de aarde, haar stam boven de grond, en haar takken die tot hoog in de hemel reiken, verbindt ze de onderwereld, de middenwereld en de bovenwereld met elkaar. Langs haar wortels, stam en takken reizen sjamanen al duizenden jaren lang naar de spirituele dimensies om er op zoek te gaan naar genezing en oplossingen voor hun gemeenschap.

De naam van de boom, de precieze indeling van de werelden, en de (namen van) de wezens die er wonen variëren per cultuur. De Levensboom is de verbindende factor en verbindt culturen wereldwijd. Ook in de wetenschap werd de metafoor van de levensboom gebruikt door Charles Darwin, om de verbinding tussen alle levende wezens door evolutie te verbeelden, een beeld dat nog steeds verder uitgewerkt wordt, ondermeer in het project www.onezoom.org.

Visie, kracht en wijsheid vinden

In de retraite 'De Levensboom' vernieuwen we onze verbinding met Moeder Aarde en de spirituele werkelijkheid. We doen vier trancedansen, waarbij we via de levensboom reizen naar de onderwereld, de bovenwereld en de middenwereld. We reizen voor inspiratie, genezing en kracht voor onszelf en onze gemeenschap en nodigen gidsen, krachtdieren en voorouders uit om ons daarbij te helpen. We maken pelgrimstochten naar plekken in de natuur die verbonden zijn met de drie werelden. We doen rituelen en meditaties, vertellen verhalen en experimenteren met wereldbeelden. De ervaringen tijdens de innerlijke reizen zijn voor elke deelnemer uniek, en worden tegelijkertijd gedragen door duizenden jaren oude voorouderlijke tradities en ervaringen.

Dit programma staat open voor iedereen. Je hoeft geen ervaring te hebben met trancedans of sjamaans werk om aan dit programma te kunnen deelnemen.

Voor meer informatie en om je in te schrijven: www.well-spring.eu


Geplaatst door Els Van Sonhoven

Els Van Sonhoven

Els studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en verdiepte zich in rituele vormen van theater en dans aan het Trinity College in Dublin. Ze deed de driejarige opleiding therapeut Interactionele Vormgeving en de jaaropleiding permacultuur, en kreeg les van verschillende leraars...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Els Van SonhovenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Angst is een zeer doeltreffend werktuig om de ziel van een individu te verwoesten - en de ziel van een volk.

Anwar Sadat, Egyptisch staatsmanBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.