Waarom de huidige ontwikkelingshulp niet werkt | Deel 7 : Vrijwilligers vragen om uitgebaat te worden

volunteer

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7896
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Economie, Afrika, Lezersbrieven

 

(Earth Matters | Ingezonden) Helaas is er veel mis met ontwikkelingswerk en de goede doelen. Dit is min of meer een publiek geheim waar alle betrokkenen bovenop zitten om het sprookje van hun goede werken overeind te houden. Lees en verwonder in deze artikelenreeks hoe uw goed bedoelde giften teloor gaan.

In deel 7 de idiotie van de vrijwilligersindustrie.

Waar vraag is, is aanbod. In het westen heerst een vaak rozig beeld van “goed doen” in de derde wereld en er is dan ook een grote stroom van met name jongeren en gepensioneerden die zelf de handen uit de mouwen willen steken.

Rondom deze vraag is een ware industrie onstaan. Westerse organisaties organiseren vrijwilligerswerk en vragen daarvoor relatief hoge bedragen. Het meeste daarvan blijft echter hangen bij die organisaties en maar weinig wordt besteed om de lokale projecten te ondersteunen. De meest slechte makelaars in vrijwilligerswerk hebben natuurlijk wel de meest gelikte reclame.

Zo zijn er weeshuizen bekend die speciaal opgericht zijn om vrijwilligers een plek te geven. Op dagen dat sponsoren komen kijken, worden er eenvoudig wat kinderen van de straat geplukt.

Uit onverwachte hoek is er dan ook nog een niet onaanzienlijke groep van mensen die persoonlijke, vaak psychische, problemen hebben en dan denken dat in Afrika op te lossen. Daar zijn ze plotseling als blanke gerespecteerd, maar tegelijkertijd creëren ze een hoop ellende om hen heen waar natuurlijk niemand op zit te wachten. Bij gevolg brengen ze echter wel de echte hulpverlening in diskrediet en zetten ze een totaal verkeerde attitude dat je kunt profiteren van westerse mensen die “goed” komen doen omdat het voor de gemeenschap toch niets oplevert.

Onlangs zond KRO-Brandpunt een onthutsende reportage uit over een praktijk van kindermisbruik in Cambodja: weeshuizen vol met nepwezen, die geleerd worden met 'zielig gedrag' centen uit de portemonnees van naïeve toeristen te kloppen. Erg schrijnende situaties.

Deze praktijken beperken zich niet tot Cambodja; het verdient ook in landen als Tanzania aanbeveling je eerst te verdiepen in zo’n weeshuis als je als vrijwilliger je diensten wilt aanbieden. Vrijwilligers betalen vaak veel te veel geld, dat ook nog eens in verkeerde zakken verdwijnt.

Op de website www.gotanzania.nl vind je uitgebreide informatie over vrijwilligerswerk in Tanzania.

Lees verder:
Deel 6: Kleine en grote donororganisaties

Bron: Earth Matters

 


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Dromers zonder ruggengraat verbergen zich in kerken.

Keane, Britse popgroep in Perfect SymmetryBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.