Waarom de huidige ontwikkelingshulp niet werkt | Deel 4: Waar blijft uw 100 euro donatie

100 euro

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:14067
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Geografisch, Afrika, Economie, Lezersbrieven

(Earth Matters | Ingezonden) Helaas is er veel mis met ontwikkelingswerk en de goede doelen. Dit is min of meer een publiek geheim waar alle betrokkenen bovenop zitten om het sprookje van hun goede werken overeind te houden. Lees en verwonder in deze artikelenreeks hoe uw goed bedoelde giften teloor gaan.

In deel 4 achterhalen we waar het gedoneerde geld blijft.

Hoeveel van uw gedoneerde 100 Euro komt nu aan?
De vraag is nu hoe het meerendeel van uw 100 euro verdwijnt. Laten we hiervoor eens wat mogelijkheden bekijken:

  1. Het Nederlandse goede doel heeft uiteraard “overheadkosten". Werving, kantoren, salarissen. In Nederland kom je percentages tegen tussen de 5-10% die als normaal worden gezien. Kennelijk zijn er dus significante inkomsten die de kantoren aan de Amsterdamse grachten en de soms uitbundige directie salarissen binnen dit percentage kan houden.

  2. Wat echter niet bij deze overheadkosten wordt gerekend, zijn de kosten die er “over de grens” worden gemaakt. Een bezoekje bij een van de duurste hotels in de hoofdstad van Tanzania, waar ik persoonlijk alleen even op de parkeerplaats zou durven te kijken, leert dat daar de dure “SUV” auto’s van de goede doelen schaamteloos in grote getale voor de deur staan. En geloof mij, zowel de kosten voor deze hotels, als de tickets naar Afrika en die SUV auto’s zijn - net als in Nederland - extreem duur.

  3. In het donorland worden de projecten vervolgens meestal niet door de goede doelen zelf uitgevoerd. In de krant kun je advertenties tegenkomen van de goede doelen die een project “aanbesteden” bij kleinere, locale NGO’s of CBO’s (Community Based Organisations). Bijvoorbeeld in de hoofdstad van onze provincie kun je ze vinden. Wat deze CBO’s echter als eerste doen is hun eigen SUV’s kopen, een mooi kantoor inrichten en natuurlijk veel sitting allowance.

  4. Door de eerder gemelde houding ten aanzien van ontwikkelingsgelden, maar ook door de familieveiligheid ontstaat er nog een ander fenomeen. In ontwikkelingslanden zijn geen sociale diensten of verzekeringen om op terug te vallen. Daarvoor in de plaats zorgt de familie dat je opgevangen wordt in tijden van nood. Als iemand dus meer verdient of de mogelijkheid heeft om aan geld te komen, is de druk van de familie intens om “mee te delen”. Als iemand dus bij, een NGO of CBO werkt, wordt het als normaal ervaren dat deze NGO eigenlijk een extended family is en dat de familie dus mee mag delen. En zo gebeurt het dat er geld van de NGO gebruikt wordt voor persoonlijke doelen, zonder dat de “dader” zich daar nu schuldig over voelt; al was het maar omdat het door hem of haar ook als goed doel wordt gezien om zijn/haar familie te ondersteunen. Vaak wordt het als een “lening” genomen, maar in de meeste gevallen komt er vervolgens nooit een moment waarop het terugbetaald kan worden. Overigens geldt dit ook voor bedrijven, waardoor er nauwelijks succesvolle bedrijven zijn die eigendom zijn van lokale mensen.

  5. En zo zijn deze NGO’s/CBO’s eigenlijk katvangers van de ontwikkelingsgelden die via de westerse goede doelen binnenkomen en waar diverse lokale mensen en westerse “expats” hun brood mee verdienen.

  6. Natuurlijk zijn zowel de locale NGO’s/CBO’s als de goede doelen niet gek en weten ze dat ze ook iets moeten laten zien. Aldus wordt er bijna altijd een klein deel wel besteed aan hetgeen waarvoor het bestemd is. Helaas zijn deze activiteiten echter hoofdzakelijk gefocust op het laten zien van resultaat. Zodra de foto’s zijn genomen, bekommert men zich er nog maar zelden om en valt zo’n project weer net zo snel in elkaar. En zie daar is het laatste beetje van uw gedoneerde 100 Euro verdampt.

  7. Concluderend schatten wij in dat in doorsnee maximaal een schamel beetje, tussen de 5 en de 15 Euro van uw 100 Euro aankomt, maar dat dus het resultaat van dat beetje ook nog eens minimaal is. Uiteraard geldt dit niet voor alle organisaties. Er zijn er die het beter doen, maar helaas is het wel de trend.

Lees verder:
Deel 3: Hulpgelden als bron van inkomsten
Deel 5: Wat zijn nu de echte goede doelen van de goede doelen?

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Wetenschappers hebben bewezen dat het onmogelijk is om bij vérspringen een grotere afstand te behalen dan tien meter, maar ik luister niet naar zulke praatjes. Dergelijke gedachten hebben de neiging om zich in je voeten te nestelen.

Carl Lewis, Amerikaans atleetBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.