TTIP en democratische zeggenschap

Transatlantic Free Trade Area

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3523
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Somo.nl

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Politiek, Economie

(SOMO) Hoe vergroten we democratische zeggenschap, en hoe beïnvloeden we processen die dit dreigen te ondermijnen? Relevante vragen met het oog op de onderhandelingen rond TTIP, het grootste trans-Atlantische handels- en investeringsverdrag. Een verdrag waarover de Europese Unie en de VS achter gesloten deuren onderhandelen, waar grote sociale controverses over bestaan, en een verdrag dat de Europese Commissie heel graag buiten de aanstaande Europese verkiezingen wil houden. Samen met haar partners probeert SOMO de politieke besluitvorming rondom TTIP te beïnvloeden om zo de democratische zeggenschap op Europees niveau te verbeteren. In deze nieuwsbrief meer achtergrondinformatie over TTIP. 

Met het oog op de Europese verkiezingen organiseert SOMO...
lees meer >

In het kort

  • Unilever lanceert een nieuw actieplan naar aanleiding van voortdurende schendingen van arbeidsrechten op haar Keniaanse theeplantage. Deze nieuwe aankondiging volgt op een reportage van ARTE die door SOMO ondersteund werd.
  • Het MVO Platform lanceert een nieuwe tool die in één oogopslag laat zien wat de standpunten zijn van het platform voor een beter overheidsbeleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 
  • Honderden Liberianen hebben een klacht ingediend bij de Amerikaanse ‘Overseas Private Investment Corporation’ (OPIC) één van de financiers van Buchanan Renewables’ projecten in Liberia. De klacht was gebaseerd op SOMO’s uitgebreide onderzoek dat in kaart bracht hoe de activiteiten en het plotselinge vertrek van het bedrijf het levensonderhoud van de boeren en houtskoolproducenten negatief heeft beïnvloed.
  • De nieuwste EU Financial Reforms nieuwsbrief gaat o.a. over of de bankstructuur wel of niet wordt aangepast, of de gevaren van de too-big-too-fail banken worden omgeleid en of duistere praktijken, zoals voedselspeculatie, nu eindelijk binnen veilige richtlijnen worden geregeld. 
  • GoodElectronics organiseerde in januari een bijeenkomst voor de leden van de Stuurgroep en de projectpartners van het netwerk. Wilt u op de hoogte blijven welke activiteiten het internationale netwerk de komende vijf jaar gaat ondernemen bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsrechten in elektronicaproductielanden, schrijf u dan hier in voor de GoodElectronics nieuwsbrief. 

Bron: SOMO


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je kunt de golven niet tegenhouden, maar je kunt wel leren te surfen.

Jon Kabat-Zinn, Amerikaans moleculair bioloogBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.