Nanotrading, parasitisme tot in de perfectie

Zwarte doos

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5433
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Ad Broere

Gekoppelde categorieen
Economie, (Verborgen) nieuws

De Duitse schrijver-filosoof Goethe schreef De Tovenaarsleerling. Het verhaal begint met een oude tovenaar die zijn werkplaats verlaat. Hij laat zijn leerling achter met corvee, vervelende dagelijkse schoonmaakklusjes. De leerling wordt al gauw moe van het telkens wa.ter halen, en betovert daarom een bezemsteel om het werk voor hem te doen. De leerling is echter nog niet voldoende volleerd en kan de bezemsteel niet in bedwang houden. Al gauw ligt de vloer helemaal onder het water. De leerling realiseert zich dat hij de bezem niet kan stoppen, omdat hij de toverspreuk daarvoor niet kent. Wanhopig splijt de leerling de bezem in twee delen met een bijl, maar elk van de stukken pakt weer een emmer en gaat door met water halen, vlugger nog dan eerst. Als alles verloren lijkt te gaan in een enorme vloedgolf, komt de oude tovenaar terug. Hij breekt de betovering en alles komt weer goed.

Aan dit verhaal moest ik denken toen ik het Tegenlicht programma van de VPRO: Money and Speed: Inside the Black Box zag. Evenals in het verhaal van Goethe heeft de mens een black box ontwikkeld, die het gewone bevattingsvermogen te boven gaat. Volgens de experts die in het programma aan het woord kwamen, wordt de black box gevoed met algoritmen, die ervoor zorgen dat de computer in nanoseconden koop en verkoopbeslissingen neemt volgens bepaalde patronen. Omdat het om enorme transacties gaat hebben deze beslissingen winsten en verliezen van miljarden in onderdelen van een seconde tot gevolg. En de patronen op basis waarvan de computer beslissingen neemt worden door het programma zelf gewijzigd. Hierdoor gaat het in een richting die niet meer voorspelbaar laat staan controleerbaar is. Wie een zwarte doos heeft die sneller is dan de anderen heeft eerder informatie en kan daardoor meer verdienen. Het is voorspelbaar dat de grote hedgefunds zich op deze markt bewegen en de beschikking hebben over de state of the art apparatuur. Investering in zo'n systeem kost al gauw 300 tot 400 miljoen dollar en dat heeft een gewone belegger niet in zijn achterzak. Het is dus voor de hand liggend, dat deze grote jongens met de buit aan de haal gaan. Opvallend was, dat geen van de experts nog zelf investeert in aandelen. Ook sprak een van de specialisten over het digitaliseren van de werkelijkheid, waardoor wij in ons menselijke bewustzijn een compleet andere tijd beleving hebben dan 'de tijd beleving' van de computer.

De specialisten houden een ineenstorting van de financiële markten ( Dow Jones, Nasdaq, AEX etc) veroorzaakt door de black boxes zeer wel voor mogelijk. Als dat gebeurt dan slepen de financiële markten de echte economie (daar waar u en ik ons geld verdienen) mee in de ondergang. In het sprookje van Goethe komt de oude tovenaar terug om het onheil af te wenden. Ik ben bang dat er in deze tijd geen tovenaar ingrijpt op het moment dat het mis gaat. De specialisten verklaarden dat het griezelige van de situatie is, dat de computers ongecontroleerd hun gang gaan en dat het eigenlijk verbazingwekkend is dat het nog niet is misgegaan.

De les die hierin ligt besloten is dezelfde als die van Goethe meer dan tweehonderd jaar geleden. Blijf met je handen af van zaken die het menselijke bevattingsvermogen te boven gaan. Ik hoop zeer dat de informatie die de onvolprezen VPRO heeft gegeven door middel van dit programma ertoe gaat bijdragen dat mensen massaal dit Global Casino de rug toe keren en kiezen voor de menselijke oplossing. Laat de dollars en de euro's en al die valuta die in miljarden per seconde door de black boxes van de hedgefunds stromen aan de lieden die zonder een vinger uit te steken elke seconde miljarden toevoegen aan hun onmetelijke vermogen. Geld heeft geen waarde in zichzelf! Laten we daarom kiezen voor oplossingen waarbij geld wordt teruggebracht tot zijn oorspronkelijke functie, dat van ruilmiddel. Het geld dat door de black boxes gaat is Mickey Mouse geld, niet de munt die wij gaan gebruiken om de menselijke maat in de economie te herstellen

 (c) Ad Broere

www.adbroere.nl

---

Hoe lucratief zijn de zwarte dozen voor de hedgefunds?

Een indicatie:

Het leek erop dat John Paulson tijdens de kredietcrisis zijn echte slag had geslagen. De Amerikaanse hedgefondmanager verdiende in 2007 $ 4 mrd door te speculeren op een waardedaling van vooral kredietderivaten.

Het afgelopen jaar heeft hij zijn huzarenstukje van indertijd verbeterd. In anticipatie op een waardestijging van aandelen van banken, kochten de fondsen van Paulson massaal aandelen van onder andere Citi. Alleen dat belang van Citi is in 2010 $ 1 mrd meer waard geworden. De totale verdiensten voor Paulson bedroegen $ 5 mrd.

Het is de macht van het grote geld. Met prestatie- en beheersvergoeding sleepte Paulson persoonlijk ongeveer $ 1 mrd binnen. En dat ondanks het feit dat het belangrijkste fonds ($ 35 mrd) met een rendement van 15% achterblijft bij de stijging van de S&P500 (17%).

Andere tophedgefondsbeheerders bleven nauwelijks achter. David Tepper, de oprichter van Appaloosa Management David Tepper sleepte het afgelopen jaar tussen $ 2 mrd en $ 3 mrd binnen. Eenzelfde bedrag werd volgens berichtgeving in de Wall Street Journal verdiend door Ray Dalio van Bridgewater Associates.

Vergelijk dat met de 'arme' bankiers van Goldman Sachs. De 36.000 werknemers van de bank verdeelden in 2010 $ 8,3 mrd, $ 230.000 per persoon. Maar dat vertelt niet het hele verhaal. Naar verluidt krijgt 20% van de bankiers 80% van de bonuspool. Dat komt neer op bijna $ 1 mln voor de topverdieners. Dat is nog steeds geen promille van de topverdieners in de wereld van hedgefondsen.

Copyright (c) 2011 Het Financieel Dagblad


Commentaar van Ad Broere

De bovengenoemde feiten maken duidelijk waar het echte grote geld wordt 'verdiend'.

Ad Broere

Auteur, spreker, adviseur, vernieuwer en inspirator.

Ik ben van mening dat het financiële systeem in zijn huidige vorm een groot gevaar vormt voor zowel het materiële als het geestelijke welzijn van de mens.  Praktijken, zoals nanotrading, ongelimiteerde speculatie met derivaten en grootschalig gokken op grondstoffen vergiftigen de economie en veroorzaken een steeds grotere instabiliteit, die uiteindelijk gaat leiden tot ineenstorting van het financiële systeem...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ad Broere


Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Tijd werkt vanzelf mee als jij het toestaat in de ruimte volledig zichzelf te zijn. Dan zal er altijd genoeg tijd zijn op het juiste tijdstip voor wat bereikt wil worden. Laat oude ervaringen je niet van de wijs brengen. Begin gewoon vandaag en zonder al het oude van gisteren mee te zeulen. Het is niet nodig. Zo versplinter je je energie aan verhalen van gisteren.

Uit "Hoogstens wat diepte" van Moniek van PeltBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.