Groep Canadezen klaagt centrale bank aan

Canada Flag

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:5280
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Bill Still

Gekoppelde categorieen
Economie

(Earth Matters | Agus Judistira) Een groep Canadezen heeft groen licht om een rechtszaak tegen de centrale bank van Canada aan te spannen inzake de onconstitutionele creatie van geld met rente.

De centrale bank van Canada is eigendom van het volk van Canada. Dit is in tegenstelling tot de Federal Reserve en de meeste andere centrale banken, die private, commerciële (op winst bejaagde) banken zijn. De bank is in 1938 genationaliseerd om Canada uit de grote depressie te halen. De creatie van geld (leningen verstrekken) door deze bank is vanaf 1938 tot 1974 renteloos geweest. Het is toen economisch goed gegaan met Canada. De prijs van een goed huis was ongeveer minder dan 20.000 Canadeze Dollars en de inflatie was te verwaarlozen.

In 1974 is de regering echter overgegaan tot de creatie van geld via verkopen van obligaties aan private banken. Hierdoor is de staatsschuld slechts drie jaar later met 3000% toegenomen. De huidige huizenprijzen zijn een toename van twintig tot dertig keer t.o.v. 1974 en de inflatie is enorm gestegen.

Deze rechtszaak kan een grote impact hebben op hoe het publiek tegen geldcreatie en de rol van centrale banken daarbij aankijkt. Maar volgens advocaat Rocco Galati heeft de regering er alles aan gedaan om de zaak zoveel mogelijk te verzwijgen.

Er zijn zoveel belangrijke punten in de onderstaande video's dat het moeilijk is om ze hier samen te vatten. Applaus voor Galati die dit niet om winstbejag doet, maar om idealistische redenen. Let op: de tweede video hieronder wordt later door de derde video gecorrigeerd.

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Agus Judistira

Agus Judistira

Arjan Bos ken ik al een paar jaren omdat ik met hem soms interessante artikelen / videolinks via e-mail heb uitgewisseld, zelfs al voordat Earth-Matters er was. Daarna heb ik ook een paar jaren als vrijwilliger bij Orongo, de webwinkel, gewerkt. Dat ik nu artikelen op Earth Matters mag plaatsen, is eigenlijk een vanzelfsprekende stap...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Agus JudistiraLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Niet op elk doofpotje past een dekseltje.

LoesjeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.