Groningen vraagt slechts half procent aardgasbaten

Map of Natural Gas concessions of the NAM in the Netherlands

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6893
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Aarde en milieu, Economie, Bedrijven, Bouwen en wonen, Energie

(Herman Damveld) Nu de stad Groningen steeds duidelijker de aardbevingen door de gaswinning voelt, willen stad en ommeland niet meer 1,2 maar 2 miljard euro schadevergoeding. Dat is een bescheiden bedrag. Immers, de aardgasinkomsten van overheid en NAM bedragen naar verwachting 333 miljard euro. Het gaat om de periode 1963 tot eind 2017. Als de provincie Groningen daarvan 2 miljard krijgt, is dat iets meer dan een half procent, dus slechts een schijntje.

De aardgasbaten uit het Groningen-veld bedroegen vorig jaar 12 miljard euro. Samen met de gaswinning uit kleinere velden ging het om 14,5 miljard euro. In de periode 1963-2013 waren de aardgasbaten 265 miljard euro en daar komt volgens minister Dijsselbloem tot eind 2017 nog eens 46 miljard bij. Het totaal tot eind 2017 komt dan op 311 miljard euro.

Deze overheidsinkomsten staan los van de aardgasinkomsten uit het Groningen-veld van de NAM. Die bedroegen volgens minister Dijsselbloem in de periode 2006 tot en met 2013 in totaal 9 miljard euro. Over de periode daarvoor geeft de minister geen getallen en er zijn ook geen handige overzichten beschikbaar. Ik heb publicaties van en over de NAM gebruikt om een schatting te maken van de gasinkomsten van deze onderneming. Daarbij gaat het alleen over de gasinkomsten van het Groningen-veld. Aan een schatting van inkomsten uit andere aardgasvelden uit andere velden waag ik me niet bij gebrek aan gegevens. Naar mijn beste weten gaat het in de periode 1963-2006 om eveneens 9 miljard euro, terwijl daar tot eind 2017 nog 4 miljard bijkomt. De totale aardgasinkomsten van de NAM uit het Groningenveld over genoemde drie perioden zijn dan 22 miljard euro.

De gasbaten van de overheid (311 miljard) en de inkomsten van de NAM (22 miljard) samen zijn dan 333 miljard euro. Als Groningen daarvan 2 miljard krijgt is dat 0,6%.

We kunnen dat ook als volgt omschrijven: vorig jaar waren de gasbaten 12 miljard euro, dus één miljard per maand. Twee miljard naar het Noorden komt dus overeen met twee maanden gasbaten. Dus waarom doen de regering en de NAM zo moeilijk en wordt de indruk gewekt of er overdreven veel geld naar de provincie Groningen moet gaan? Het is onbegrijpelijk dat de regeringspartijen PvdA en VVD zich daarbij neerleggen.  

Herman Damveld is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie te Groningen.


Geplaatst door Herman Damveld

Herman Damveld

Leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie (o.a. bij LAKA). Daarnaast zit hij in de Raad van advies van Co2ntramine...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Herman DamveldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het proces van verlichting gaat er niet om dat je wordt wie je werkelijk bent, maar dat je ont-wordt wat je nooit was.

Jed McKenna, Amerikaans auteurBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.