Bankrun-angst: Duitsland eist pin- en pukcodes burgers op en maakt einde aan online anonimiteit

Geldloze samenleving

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:20565
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Xander Nieuws

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Politiek, Privacy, RFID chips, Editors choice, Economie, Europa, Nederland

(Xander nieuws) Verplichte afdracht 'a-la-Cyprus' wordt ook in de rest van de eurozone voorbereid

Stapsgewijs worden we een cashloze samenleving ingevoerd waarin de overheid totale controle over ons heeft, zelfs over onze bankrekeningen.

De angst dat de crisis in Cyprus zich over heel Europa verspreidt groeit met de dag. In Duitsland wil het parlement een eventuele bankrun meteen in de kiem smoren en wordt vandaag een nieuwe wet aangenomen die telecomproviders verplicht om de pin- en pukcodes van hun klanten ter beschikking te stellen aan de overheid. Hiervoor wordt er een speciale elektronische interface opgezet, zodat de autoriteiten direct toegang krijgen tot alle bankrekeninge. Als kernland Duitsland al dermate extreme maatregelen wil nemen, kunt u er donder op zeggen dat in andere landen van de eurozone hetzelfde wordt voorbereid.

Over de hele wereld spraken talloze analisten hun verbazing en verbijstering uit over de Cypriotische 'bankroof' door de EU, de ECB en het IMF. Het toonde eens te meer aan dat de overheden zich in alle stilte toegang hebben verschaft tot vrijwel alle privé gegevens van de burgers.

Inzage overheid in bankrekeningen

De Duitse overheid leidt de weg door nog een stap verder te gaan en zichzelf theoretisch de macht te geven op ieder gewenst moment in te grijpen in bankrekeningen. Gisteren nam de Commissie Binnenland van de Bondsdag een wetsvoorstel aan die telecomproviders verplicht om privé informatie van hun klanten aan de overheid te geven en die de bestaande bescherming van deze gegevens afbouwt. Politie en douane krijgen vanaf nu directe inzage in iedere gewenste bankrekening, ook als hier geen directe aanleiding toe bestaat.

Einde anonimiteit op het internet

Bovendien maken de Duitsers de facto een einde aan de anonimiteit op het internet door wetshandhavers toestemming te geven de identiteit van internetgebruikers bij providers op te eisen, zelfs als deze slechts verdacht worden van een gering vergrijp (zoals bijvoorbeeld illegaal downloaden). De geheime diensten hoeven hiervoor niet langer aan te tonen dat er sprake is van een 'concrete dreiging', zoals tot nu toe het geval was.

Het is niet te controleren of en wanneer pincodes en wachtwoorden van email accounts door providers aan de overheid worden gegeven. Hier is weliswaar nog de goedkeuring van een rechter voor nodig, maar dat is onder de nieuwe regeling slechts formaliteit. Het echte gevaar is de elektronische interface. Zodra deze is geïnstalleerd is een simpele aanpassing van de wet voldoende om de autoriteiten ongelimiteerde toegang tot de bankrekeningen van burgers te geven.

Bankrekeningen straks geplunderd voor nieuwe 'reddingen'

Gezien de snel verergerende eurocrisis is het waarschijnlijk dat vergelijkbare maatregelen in alle eurolanden zullen worden doorgevoerd. Dat betekent dat als er nieuwe 'reddingen' van landen en banken nodig zijn, of het permanente ESM noodfonds uitgeput raakt, de politiek meteen een greep kan doen in de bankrekeningen van alle burgers in de eurozone. Met andere woorden: wat politici op dit moment ook beweren, ook in de rest van de eurozone wordt een verplichte afdracht 'à-la-Cyprus' voorbereid.

Totale controle door afschaffing cash geld

Om de totale controle over al het geld van de burgers te krijgen wordt cash geld stap voor stap afgeschaft, zodat u straks alleen nog maar elektronisch kunt betalen. In bijvoorbeeld Japan betaalt bijna iedereen inmiddels met zijn mobieltje. Hoe meer mensen elektronisch afrekenen en online bankieren, des te beter is dit voor de autoriteiten, die straks met één druk op de knop burgers totaal kunnen afsluiten van 'kopen-en-verkopen' en alle andere betalingen als zij u zelfs maar verdenken van een misstap of ongewenst gedrag.

In principe zullen burgers pas achteraf door de autoriteiten op de hoogte worden gesteld als hun gegevens door de autoriteiten zijn opgevraagd. Dit geldt ook voor personen die achter dynamische IP adressen werken. Door de nieuwe wet wordt het ministerie van Justitie in Duitsland omgevormd tot een soort FBI, die in de VS al langer onbeperkte toegang heeft tot alle online op te vragen privé gegevens van de Amerikaanse burgers. (1)

Xander

(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten


Commentaar van Arjan Bos.

Bekijk in dit verband ook PANOPTICON:

"Ik heb niks te verbergen hoor!!". Ja, dat zeggen wij Nederlanders opvallend vaak. Maar klopt dat wel? Filmmaker Peter Vlemmix gaat op zoek naar de staat van privacy in Nederland.

PANOPTICON is een documentaire van 60 min, die laat zien hoe en waarom jouw privacy enorm onder druk staat. Zeer goede Nederlandse documentaire.

Zo ver is het dus al gevorderd in Nederland en in de wereld. En als Nederlanders hebben we het meest vertrouwen in onze overheid... 

Als je nog een stapje dieper wilt, kijk dan Trance-Formation van the Crowhouse: 

"Civil disobedience is not our problem. Our problem is civil obedience. Our problem is that people all over the world have obeyed the dictates of leaders and millions have been killed because of this obedience. Our problem is that people are obedient all over the world in the face of poverty and starvation and stupidity, and war, and cruelty. Our problem is that people are obedient while the jails are full of petty thieves and the grand thieves are running the country. That's our problem. -

Howard ZinnLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

"Risk! Risk anything! Care no more for the opinion of others, for those voices. Do the hardest thing on earth for you. Act for yourself. Face the truth."

Katherine MansfieldBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.