"De waarheid is het eerste slachtoffer in een oorlog"

a couple of terrorists

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:11835
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:VPRO

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Geografisch, Amerika, Europa, Azië, Oorlog, Politiek, Films

(door Eveline Peters) Aldus Hans Blix, het hoofd van de VN wapeninspecties in Iraq. Hij komt aan het woord in de Deense documentaire "The War campaign" geregisseerd door Boris B. Bertram. De documentaire laat zien hoe de oorlog in Iraq verkocht werd aan de VN en de wereld.

Deze documentaire is nu online te bekijken bij VPRO-Import en liegt er niet om. Het komt duidelijk naar voren hoe het hele 'diplomatieke' systeem faalt en hoe makkelijk het is om de hele wereld op het verkeerde been te zetten. Ik denk dat de uitspraak van Bix ook andersom geldt. Het is niet alleen dat de waarheid geofferd wordt om oorlog te kunnen voeren; het is ook zo dat we, naarmate we verder verwijderd raken van de waarheid, vatbaarder worden voor oorlog, verdeeldheid, en strijd.

Verder komt ook Joe Wilson aan het woord. Hij is de CIA agent die betrokken was bij het ‘verzamelen’ ofwel fabriceren van bewijzen over het smokkelen van Uranium door Iraq uit Niger. Het toeval mag dat ik vorige week de Hollywoodfilm "Fair Game"
zag die gebaseerd is op zijn verhaal en dat van zijn vrouw Valerie Plame.

Hieronder volgt nog de introductie van de VPRO waarin alle sprekers genoemd worden:

"Oorlog te Koop kijkt naar de 14 maanden die aan de oorlog in Irak zijn vooraf gegaan. Hoe krijg je steun voor een “gekozen oorlog”?

De oorlog in Irak laat zien dat politici een internationale interventie of een oorlog goed kunnen verkopen. Gedane zaken nemen geen keer, maar we kunnen wel leren van de manier waarop de oorlog in Irak tot stand is gekomen en voorbereid zijn als er nieuwe interventies en oorlogcampagnes worden gevoerd zoals bijvoorbeeld bij de situatie in Iran.

Veel verschillende mensen, die betrokkenen zijn geweest bij het verkopen van de oorlog tegen Irak komen aan het woord. Van de Verenigde Naties bijvoorbeeld Nader Mousavizadeh- de toesprakenschrijver van Kofi Annan-, Frederik Harhoff -de rechter, die het misbruiken van de VN bij het verkopen van deze oorlog aan de orde stelt en Hans Blix , het hoofd van de Wapeninspecties in Irak.

Uit Amerika komt Joseph Wilson aan het woord, de agent die de nucleaire geruchten moest onderzoeken. Hij werd een klokkenluider toen zijn informatie ter zijde werd geschoven en het publiek werd misleid. Verder Charles Duelfer , de laatse man die Saddam Hussein ondervroeg en Irak expert Joyce Battle , die een aantal verslagen heeft gemaakt over de chronologie van de gebeurtenissen en de verkeerde voorstelling van de gang van zaken. Paul Pillar van de CIA ruimt enkele misverstanden uit de weg. Ook verschijnt Lawrence Wilkerson de rechterhand van Colin Powell en schrijver van de toespraak van Powell voor de Verenigde Naties in februari 2003.

regie :Boris B. Bertram
Denemarken 2013, 58'"

Bron:

vpro.nl


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

All the darkness of the world cannot put out the light of a single candle.

-- wanttoknow.infoBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.