Hoe informatie wordt ontkracht in de media

Income Gap

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6070
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Ad Broere

Gekoppelde categorieen
Media, Economie, Politiek

(Earth Matters | Ad Broere) Het Nederlandse bureau voor de statistiek, het CBS publiceerde op 2 juni het tweejaarlijks rapport 'Welvaart in Nederland'. Naar aanleiding van deze publicatie verklaarde CBS hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: "We zijn natuurlijk wel wat armer geworden door de crisis, maar als je het van een afstandje bekijkt, is Nederland nog steeds een welvarend land".

In het rapport wordt erop gewezen dat "de inkomensverschillen internationaal vergeleken laag zijn". De -zichtbare- inkomensverschillen mogen verhoudingsgewijs laag zijn, maar meer dan de helft van de Nederlandse gezinnen moet zien rond te komen met een besteedbaar inkomen van minder dan 2.300 euro per maand. Gemiddeld is het nog kariger, want dat is slechts 1.800 euro per maand. Voor een heel gezin wel te verstaan. Plaats daar de vaste lasten maar eens tegenaan; woonlasten, energiekosten, zorgkosten etc.

De rijkste 10% van de Nederlandse gezinnen bezit 714 miljard euro aan vermogen, 61% van het totaal. Dat vermogen bestaat voor een belangrijk deel uit beleggingen, die winst opleveren. De vermogenswinstbelasting is 1,2% en wordt gebaseerd op een rendement van 4%. Ga er maar rustig van uit, dat die 714 miljard meer inkomen oplevert dan de 4%, want met veel belegbaar vermogen kun je meer doen dan het op een spaarrekening zetten. Daarom kan er een kanttekening worden geplaatst bij die gelijke inkomensverdeling, want hoe vermogender, hoe meer inkomen uit vermogen.

Het CBS bevestigt wel dat het vermogen bij de meeste Nederlandse gezinnen uit de overwaarde op de eigen woning bestaat en ook dat die overwaarde is gekrompen sinds het uitbreken van de crisis. De bewering die in een krant wordt gedaan, dat de rijkste 20% vooral uit 65-plussers, die hun woning op tijd hebben verkocht en de hypotheek al (grotendeels) hadden afgelost, zou bestaan is onwaar. Het grootste deel van het vermogen bij de rijkste 10% zit bij gezinnen onder 65 jaar (72% van het totaal). Wat ontbreekt in het rapport is, dat het vermogen van de rijkste 10% tussen 2006 en 2012 met 11% is toegenomen en dat van de een-na-rijkste 10% met 4%. De overige 80% heeft ingeleverd. Vooral door zoals het CBS ook concludeert de vermindering van de overwaarde van de eigen woning, de basis van vermogensvorming van de meeste Nederlanders.

Ik ben voor het wegnemen van de oorzaken van de groeiende ongelijkheid. In andere publicaties, zoals Waarom 'inclusief kapitalisme' ons niet gaat redden, heb ik dit onderbouwd. Herverdeling door de rijken een hogere vermogensbelasting op te leggen werkt mijns inziens contraproductief.


Geplaatst door Ad Broere

Ad Broere

Auteur, spreker, adviseur, vernieuwer en inspirator.

Ik ben van mening dat het financiële systeem in zijn huidige vorm een groot gevaar vormt voor zowel het materiële als het geestelijke welzijn van de mens.  Praktijken, zoals nanotrading, ongelimiteerde speculatie met derivaten en grootschalig gokken op grondstoffen vergiftigen de economie en veroorzaken een steeds grotere instabiliteit, die uiteindelijk gaat leiden tot ineenstorting van het financiële systeem...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ad BroereLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Er zijn elke dag mensen die afdwalen van de kerk en terugkeren naar God.

Lenny Bruce, Amerikaans stand-upcomedianBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.