Slaapgebrek oorzaak van veel ziekten

sleep

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:9770
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:ABC Gezondheid

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Ziekte

(ABC Gezondheid) Veel mensen vinden dat ze zo weinig mogelijk moeten slapen om maximaal van het leven te kunnen profiteren. Die redenering is fout. Slapen is van levensbelang en helpt iedereen gratis om zeer ernstige ziekten te vermijden.

De slaap laadt onze lichaamcellen terug op en herstelt de cellulaire schade die opgelopen werd gedurende de voorbije dag. Alle spieren rusten en krijgen meer zuurstof gedurende de diepe slaap. Spierweefsels herstellen dankzij het natuurlijk groeihormoon dat ook op ons metabolisme (stofwisseling) werkt.

De slaap zorgt ook voor een versterking van onze immuniteit. Gedurende de nachtrust worden er meer witte bloedlichaampjes en antistoffen aangemaakt. Mensen die onvoldoende slapen, beschikken over een slechtere immuniteit en zijn meer vatbaar voor ernstige ziekten.

Twee bij de eetlust betrokken hormonen waarop slaap ook effect heeft zijn: ghreline en leptine. Ghreline, afgescheiden in de maag, wekt de eetlust op. Het door vetcellen geproduceerde leptine stopt het hongergevoel na een maaltijd. Door te weinig slaap (gemiddeld vijf uur per nacht) wordt het evenwicht tussen die hormonen verstoord. Uit onderzoek is gebleken, dat kortslapers de volgende ochtend 15% meer ghreline en tot 15% minder leptine in hun bloed hadden.

De kortslapers hadden ’s ochtends meer honger en de honger was ook minder makkelijk te stillen. Dat kan op jaarbasis twee tot drie kilogram extra lichaamsgewicht voor gevolg hebben. Op tien jaar is dat al twintig tot dertig kilogram. Mannen en vrouwen die gedurende vijf nachten een verstoord slaapritme hebben, produceren dertig procent minder insuline. Het bloedsuikerniveau stijgt naar een niveau dat vergelijkbaar is met diabetici. Slaapgebrek wordt tot slot ook in verband gebracht met het sneller ontstaan van borstkanker.

Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Bron: ABC Gezondheid

Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Verbondenheid in communicatie is de grootste "vorm" van waarachtige spiritualiteit

Martijn van StaverenBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.