Glutenallergie veroorzaakt psychiatrische stoornissen

wanhoop, pijn en angst door voedingsallergie

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:18239
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Duurzaam Gezond

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Ziekte, Genezing, Voeding als medicijn

(Rinno Heidstra) Angst en agressie door voedingsallergie
Irritaties van de darmwand kunnen ontstaan door voedingsallergie, en glutenallergie is hiervan een bekend en berucht voorbeeld. In de darm worden tal van stofjes geproduceerd die essentieel zijn voor onze gezondheid en voor een groot deel bepalen hoe we ons voelen. Onder meer vitamines, enzymen en boodschapperstoffen van ons zenuwstelsel worden hier geproduceerd waaronder serotonine, het stofje waarop veel antidepressiva zich richten.

Glutenallergie kan hersenontsteking veroorzaken
Als klachten optreden waarvan de oorzaak niet direct duidelijk is, is het raadzaam om de functie van de darm te beoordelen en eventuele functieproblemen op te lossen. Er bestaat een reële kans dat het gezondheidsprobleem dan is opgelost. Een geïrriteerde darm veroorzaakt lang niet altijd buikklachten waardoor deze vaak niet wordt onderzocht. Patiënten kunnen soms zelfs geïrriteerd reageren; "ik heb geen buikklachten maar migraine". De gezondheid van de darm wordt in het algemeen erg onderschat terwijl darmwandirritatie toch onder meer migraine, astma, huidaandoeningen en zelfs ernstige psychische klachten kan veroorzaken. In het Engelstalige vaktijdschrift Clinical Practice and Epedemioly in Mental Health wordt het schrijnend relaas uit de doeken gedaan van een man bij wie de darm als oorzaak van zijn klachten pas na een lange lijdensweg werd herkend.

De 38-jarige man wordt plotseling bangelijk, verdrietig en agressief. In eerste instantie wordt geprobeerd de symptomen met antidepressiva en anti-psychotica te ‘behandelen’ maar deze verergeren. De man trekt zich terug, wordt depressief en zijn familie durft hem op een gegeven moment niet meer alleen te laten.

opname in psychiatrische kliniek door glutenallergieOpname in psychiatrische kliniek door glutenallergie
Hij komt terecht in een psychiatrische afdeling van een universiteitsziekenhuis waar hij Risperdal voorgeschreven krijgt, maar in plaats van hiervan op te knappen, verslechtert zijn situatie opnieuw. Het is het begin van een lijdensweg. Zijn spieren verstijven en verkrampen waardoor het lopen bijna onmogelijk wordt, de psychiaters stoppen met het medicijn maar de klachten verminderen niet. Computertomografische opnames laten veranderingen in het voorste gedeelte van de hersenen zien, het gedeelte waar de eigen gevoelens, die voor andere mensen en de omgeving zetelen, maar het is onbekend of deze veranderingen door doorbloedingstoringen of een andere reden zijn ontstaan.

Vervolgens wordt opnieuw Risperdal gegeven, het medicijn waar de man al eerder slecht op reageerde, de reactie op het medicijn wordt hem nu bijna fataal. Er ontstaat een zogenaamd neuroleptisch syndroom, een ernstige levensgevaarlijke bijwerking. Op de intensive care worden hart en ademhaling ondersteund, desondanks ontstaan trombose en een blaasontsteking. De patiënt herstelt slechts langzaam en onvolledig van zijn klachten en de oorzaak blijft voor de artsen een raadsel, ze besluiten hem niet langer in de kliniek te houden.

Korte tijd later komt hij terug in de kliniek met meer klachten. Zonder aantoonbare reden zweeft hij voortdurend tussen lachen en huilen, hij spreekt herhaaldelijk stereotype zinnen alsof hij de betekenis niet begrijpt en heeft ernstige slikstoringen. Hij kan enkel nog door middel van infusen worden gevoed. Specifieke CT-opnames van zijn hoofd laten een duidelijk verminderde doorbloeding van verschillende delen van de hersenen zien. De artsen staan voor een raadsel.

Glutenvrij dieet leidt tot herstel
Uiteindelijk wordt zijn bloed onderzocht op alle mogelijke antilichamen en de op glutenallergie wijzende antilichamen zijn duidelijk verhoogd, ondanks het ontbreken van buikklachten! Dankzij een streng glutenvrij dieet verdwijnen veel symptomen evenals de veranderingen die op de CT-opnames van zijn hersenen waren te zien. Alleen de angstgevoelens blijven, waarschijnlijk door littekenvorming door de ontstekingen.

Bron: Der Spiegel

voedingsallergieVoedselallergie is bron van veel klachten
Dit verhaal gaat over het ontstaan van ernstige klachten door glutenallergie maar alle voedingsallergieën kunnen ernstige symptomen veroorzaken zoals migraine, vermoeidheid, brainfog, astma, neurodermatosis, concentratiestoornissen en gewrichtsklachten. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen met dergelijke klachten baat heeft bij een voedingspatroon op basis van een IGG allergietest.

De voedingsmiddelen waartegen een reactie bestaat worden met een gekleurde balk aangegeven, die mogen een tijd lang niet worden gegeten.

IGG voedingsallergie wordt soms verward met de IGE allergie die regelmatig zonder resultaat wordt gedaan. De patiënt gaat dan naar huis met de boodschap ‘u kunt alles eten want u heeft geen voedingsallergie’, terwijl de IGG test in die gevallen juist wel veel antistoffen tegen voedingsstoffen aantoont.

Alleen voeding vermijden is soms onvoldoende
Een voedingsallergie zoals een glutenallergie is een ontstekingsreactie in de darm waardoor de darmslijmlaag en de darmflora beschadigen. Er kan dan een lekkende darm ontstaan die ook behandeld moet worden.

Meer informatie…


Geplaatst door Rinno Heidstra

Rinno Heidstra

Rinno Heidstra werkt als natuurgeneeskundig therapeut in het CelHerstelCentrum in Enschede. www.duurzaam-gezond.nl | www...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Rinno HeidstraLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare.

Aldous Huxley, Brits schrijverBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.