Video van lezing: vitale voedingsvisie in de Chinees geneeskundige praktijk | Betteke Visserman

Vitale voeding

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:7152
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Vitale Voedingsvisie

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Voeding als medicijn

(Vitale Voedingsvisie | door Betteke Visserman) Deze presentatie werd gegeven aan Chinees geneeskundigen (Zhong jubileum congres, 2014), maar is grotendeels voor een breder publiek toegankelijk en waarschijnlijk ook interessant. Het gaat over de basale kennis van hoe we optimaal met voedsel om kunnen gaan en hoe we hierover kunnen adviseren. Die kennis is van groot belang wanneer we ziekte willen voorkomen en herstellen. Maar ze is ook essentieel als we respectvol willen om gaan met onze leefomgeving. Met een positief resultaat voor mens en milieu.

De energetische kennis waarop de Chinese geneeskunde is gebaseerd, is universeel en duizenden jaren oud.
In de oudheid vormdencommunicatie met de natuur, beweging, voeding, dans en meditatie de basis voor herstel van de energetisch balans, wanneer deze door ziekte in onbalans was geraakt. Daaruit ontwikkelde zich de energetische beschrijvingen, die aan het fundament staan van de Chinese geneeskunst.

Aan de hand van eenbehandelvoorbeeld zie je hoe je praktisch vanuit deze energetische basis met voeding kunt werken. Dit behandelvoorbeeld laat zien hoe de relatief eenvoudige aanpak via het voedsel een efficiënte bijdrage kan leveren aan het herstel van heel veel klachten. In dit geval is er sprake van onder meer een stofwisselingsyndroom met overgewicht, osteoporose, vermoeidheid en spierpijn. Een voorbeeld van een meestal uiterst moeizaam te behandelen complex van degeneratieve ziekten.  

(klik hier voor alle slides bij de lezing in pdf)

In de presentatie wordt benadrukt dat bij therapie, de diagnose en de “behandeling” horen bij te dragen aan bewustwordingvan de cliënt/patiënt en diens mogelijkheden om daar zelf verandering in aan te brengen. Bewustwording is altijd de basis van verandering. Ook buiten therapeutisch verband, geldt dat inzicht in de eigen conditie, leef- en voedingswijze het uitgangspunt is. De stimulans, om zelf aan de slag te gaan! 
Bewustwording over ons voedsel leidt tot betrokkenheid bij het hele voedselproces van (indien haalbaar al) de teelt, tot de aankoop van zo veel mogelijk vers, lokaal, puur, herkenbaar voedsel en de bereiding daarvan. Alles zo veel mogelijk afgestemd op de gebruiker!

Een automatische volgende stap is: we nemen van verantwoordelijkheid voor de voedselkeuze en de wijze waarop we de voedselbron benutten.  We worden ons zo tevens bewust van de kwaliteit van het voedsel. Ook inzicht in de wijze waarop voedselkwaliteit in onze Westerse wereld meestal bepaald wordt is dan heel belangrijk. Daardoor kunnen we gaan begrijpen welk impact deze kwaliteitsbepaling heeft op onszelf en onze leefomgeving, zodat we misleiding kunnen onderkennen en oprechte verantwoordelijkheid kunnen nemen voor onze voedselkeuze. Op zijn beurt zal het zich verantwoordelijk voelen voor, en daardoor betrokken bij, ons voedsel van bron tot bord, bijdragen aan de motivatie om een ingeburgerd eet/consumptie patroon succesvol en duurzaam aan te passen.

Wie optimaal voedsel wil benutten kan niet anders dan zich bewust worden van zijn/haar verbondenheid met zijn leefgebied en de waarde daarvan voor het eigen genezingsproces.


Betteke Visserman

Traditionele Chinese Geneeswijze en Voedingstherapie

Sonnenbergstraat 18

7203DX Zutphen

+31 (0)575-546838

[email protected]

www.vitalevoedingsvisie.nl


Gekoppelde documenten

Geplaatst door Betteke Visserman

Betteke Visserman

Betteke Visserman houdt zich sinds 1968 intensief bezig met voeding. Zij heeft zowel de reguliere als de complemantaire voedingsleer bestudeerd, onder meer door een opleiding te volgen tot docent voedingsleer en gezondheidskunde. Studie van de Oosterse voedingsleer wekte haar interesse voor de Chineese geneeskunde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Betteke VissermanLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Als we het durfden, als onze maatschappij werkelijk ballen had, dan zouden we de misstanden in deze maatschappij aanpakken.

Jerry Garcia, zanger Grateful DeadBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.