Recensie: Nieuwe geneeskunde van Richard Hoofs, niet al teveel nieuw onder de zon

Cover

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:13821
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Boeken, Genezing, Oosterse geneeswijzen, Media en agenda, Natuurgeneeswijzen

(Earth Matters) Op de achterflap van het boek Nieuwe Geneeskunde van Richard Hoofs staat het volgende: Dit boek beoogt om hoop, licht en liefde te geven aan mensen die te maken hebben met lijden, ziekte en dood. Om tot een nieuwe geneeskunde te komen waarbij men niet langer slechts 'medicijnen studeert', maar opgeleid wordt tot 'heelmeester'. Om het leven te vieren in volle glorie.

Eigenlijk geeft deze achterflap tekst naar mijn idee goed weer wat de makke is van dit boek. Het boek vliegt het onderwerp geneeskunde vanuit verschillende hoeken aan en daardoor is geen enkele echt helder uitgewerkt.

Hoofs heeft de intentie om de Westerse- en Oosterse geneeskunde naast elkaar te leggen en ze daardoor te versterken. Met zijn opleiding in de reguliere geneeskunde (als huisarts met bijzondere interesse in kinderpsychiatrie en ADHD) en vervolgens enkele holistische geneeswijzen, heeft hij veel in huis om dat te doen. Het boek bevat dan ook een aantal zeer interessante uitgangspunten. Volgens Hoofs is de balans van het menselijk wezen de belangrijkste voorwaarde voor gezondheid. Hij geeft aan dat dat wezen meer is dan de machine welke de reguliere gezondheidszorg naar zijn idee voornamelijk behandelt. Hij schrijft: 'Als iemand volledig zichzelf is, is er een harmonieuze balans in het systeem van de mens. Je valt dan samen met je zelf. Persoon en ziel vallen samen. Maar bij de meesten van ons is dit niet het geval. Veelal is er een disbalans die zich uit als angst, frustratie, boosheid, somberheid en later vaak in de vorm van lichamelijke aandoeningen. De verbinding tussen ons kleine zelf (persoon) en grote zelf (ziel) is uit balans. Er is een afscheiding ontstaan. Als je jezelf echter weer leert kennen, kan genezing plaatsvinden. Zelfgenezing.'

De verbinding tussen persoon en ziel is het centrale thema in zijn boek. En daarvoor moeten we met onszelf in verbinding aldus de arts. Bewustzijnsontwikkeling, daar draait het om. De verbinding tussen de ziel en de persoon (met zijn lichaam) vindt Hoofs in twee systemen: de chakra- en aura theorie uit het Oosten en de psycho- analyse van Erik Erikson uit het Westen. Beide theorieën smelt hij samen in een cirkel van het leven. Volgens Erikson namelijk lopen verschillende stadia van de menselijke ontwikkeling cirkelsgewijs waardoor je meerdere keren aan de diverse gebieden zou kunnen werken. Vertrouwen versus wantrouwen, autonomie versus schaamte, initiatief versus schuldgevoel en  ijver versus minderwaardigheid zijn enkele van zijn beschreven fasen. Die zijn volgens Hooft perfect te koppelen aan de verschillende betekenissen die met de chakra 's samenhangen.

Na deze koppeling gaat Hoofs verder met het beschrijven van de verschillende chakra 's: bestaansrecht, levenslust, liefde, eigenwaarde, zelfacceptatie, om er een paar te noemen. Hij schrijft per chakra prachtige inleidingen vergezeld van praktijkgevallen, die je wegwijs maken in de psychologische- en spirituele betekenis van de chakra- eigenschappen in relatie tot je zelf en je persoon. Waarna hij diverse aandoeningen beschrijft die met dat specifieke chakra te maken hebben. Bij angina pectoris (horend tot het hartchakra) schrijft hij bijvoorbeeld: 'Volgens de Chinese Geneeskunde is er een negatieve werking op ons hart als de tong niet vanuit het hart spreekt, en begint het hart te sterven. Het gezegde 'maak van je hart geen moordkuil' past hierbij. Forse innerlijke inspanningen niet uitspreken en ermee rond blijven lopen zal een negatief effect hebben op ons energetische en fysieke hart. Wanneer we ooit een diepe kwetsing meegemaakt hebben en dit niet konden verwerken, kan de pijn in ons hart aanwezig blijven.'  Hooft schrijft dat de verkalking en verkramping van de slagaderen die ten grondslag ligt aan de hartkramp bij A.P. worden bevorderd door innerlijke spanning. 'Juist door de pijn in ons hart te voelen zal deze oplossen. Wanneer we onze ziel weer de ruimte kunnen geven zal dit een helend effect op ons hart hebben.'

Bij mij roept een dergelijk stuk tekst heel wat vragen op en dat gebeurt eigenlijk door het hele boek heen. Op andere plekken lijkt Hooft zijn best te doen om de Westerse artsenbroeders niet tegen de haren te strijken. Ofschoon hij in zijn boek duidelijk de nadruk wil leggen op de kracht van de mentale energie en de zelfgenezende werking van het lichaam, spreekt hij bij onderwerpen als kanker, astma en depressiviteit ook over reguliere aanpak met medicijnen.

In deel 1 merkt hij op dat actief medisch ingrijpen in feite een ondersteuning van het zelfgenezend vermogen van het lichaam is. Zou het toeval zijn dat hij daar het voorbeeld van antibiotica bij longontsteking aanhaalt? Antibiotica wordt namelijk wel eens genoemd als enig echt werkzame medicijn.

'Ik werd opnieuw geboren toen mijn ziel en mijn lichaam elkaar lief kregen en een huwelijk aangingen'. Woorden van Kahlil Gibran die Hoofts in zijn boek aanhaalt. Prachtige woorden inderdaad. Bij mij riepen ze de associatie op aan het huwelijk tussen Oosterse- en Westerse geneeskunde dat Hooft met zijn boek probeert te sluiten. De nieuwe geneeskunde waartoe hij hoopt te komen. Naar mijn idee is hij daar niet in geslaagd.


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je begint pas te leven wanneer je kunt uitstijgen boven de enge beperkingen van je individualistische belangen om de belangen van de hele mensheid te dienen.

Martin Luther King Jr. Amerikaans domineeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.