Vet, niet glucose, is de voorkeursbrandstof van je lichaam

Avocado

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:44224
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Mercola

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, (Verborgen) nieuws, Voeding, Biologisch, Supplementen, Voeding als medicijn, Ziekte

(Mercola | vertaald voor Earth matters door Pauline Fransen) Terwijl we ons misschien beschouwen als het hoogtepunt van de menselijke ontwikkeling, falen onze moderne voedselbewerkingsprocessen volledig in het verbeteren van gezondheid en het verlengen van het leven.

Tijdens het Paleolithicum, vele duizenden jaren geleden [2,5 miljoen tot 12.500 jaar geleden] aten onze voorouders voornamelijk groente, fruit, noten, wortels en vlees - en heel gevarieerd. Dit diëet bevatte veel vetten en eitwitten en weinig van graan en suiker afgeleide koolhydraten.

Het diëet van de gemiddelde persoon vandaag de dag, aan de andere kant, is het compleet tegenovergestelde en de gezondheid van de gemiddelde persoon is een bewijs van wat er gebeurt als je het verkeerde diëet volgt. Hedendaagse mensen lijden vaker aan chronische en uitputtende ziekten dan ooit tevoren.

Er is weinig twijfel dat onze voedselvoorkeuren een grote rol spelen in deze ontwikkeling. Simpel gezegd, je bent er niet op gebouwd om grote hoeveelheden gerafineerde suiker, gluco-fructosestroop, granen, brood, aardappelen en gepasteurizeerde melkproducten te eten.

Zoals Mark Sisson stelt in zijn artikel: "Als je een beter leven wilt leiden en het beste voedsel wilt eten dat de natuur beschikbaar stelt voor gezondheid en vitaliteit, dan is het tijd om de oude paradigma's af te werpen en aan te haken bij de prehistorische aanpak van beter eten."

Is glucose echt de voorkeursbrandstof van je lichaam?

De idee dat glucose de voorkeursbrandstof van je lichaam is, is wijdverbreid. Iedereen, van diabetici tot topatleten wordt geadviseerd er op te letten dat ze "voldoende" koolhydraten eten om ervoor te zorgen dat hun systeem niet vastloopt. Dat is jammer, want dit verkeerd geïnformeerde advies ligt aan de basis van onze huidige gezondheidsmissers.

Zoals Mark helder en duidelijk schrijft in zijn artikel, VET is in werkelijkheid de voorkeursbrandstof van het menselijk metabolisme en dit kan teruggevonden worden in onze evolutionare wortels.

Historisch gezien is de inname van koolhydraten altijd laag geweest. Op dezelfde manier, de ziektes die we nu kennen worden geassocieerd met insulineresistentie - dat voornamelijk veroorzaakt wordt door overmatige inname van gerafineerde koolhydraten - waren altijd zeldzaam.

Het bewijs is zowel helder als overweldigend: koolhydraatinname is de voornaamste factor die de vetratio van ons lichaam bepaalt, en verwerkte granen en suikers (in het bijzonder fructose) zijn voornaamste boosdoeners achter de stijgende obesitas- en diabetesaantallen.

"Hier volgt logisch uit dat als je de koolhydraatinname kunt beperken tot een hoeveelheid die absoluut noodzakelijk is (en tot 50 gram gedurende de dag) en het verschil kunt aanvullen met smakelijke vetten en eiwitten, dan kun je letterlijk je genen herprogrammeren naar de evolutiegebaseerde fabrieksinstellingen die je bij je geboorte had - de instellingen die je in de gelegenheid stelden om het leven te starten als een werkelijk efficiënt vetverbrandend organisme en daarmee door te gaan voor de rest van je leven zolang je maar de juiste signalen naar je genen stuurt," schrijft Mark.

Waarom het weinig koolhydraat/veel vet-diëet werkt om gewicht te verliezen

Overschakelen van een koolhydratengebaseerd eetpatroon naar een vet- en eiwitgebaseerd diëet helpt om je stofwisseling opnieuw in balans te brengen, en een natuurlijk neveneffect daarvan is gewichtsverlies, en/of een verbeterd op gewicht blijven zodra je op je ideale gewicht zit. Een verklaring hiervoor is dat je niet echt dik wordt van te veel eten en te weinig bewegen. Ook word je niet dik van het eten van vet. Een onderzoeker die dat duidelijk heeft vastgesteld is dr. Richard Johnson, wiens laatste boek The Fat Switch [De vetschakelaar] veel van de meest voorkomende mythes over diëet en obesitas onderuit haalt.

Dr. Johnson ontdekte het mechanisme dat dieren gebruiken om vet op te slaan voor een periode van voedselschaarste, dat een sterk aanpassingsvoordeel bleek. Zijn onderzoek liet zien dat fructose een belangrijk enzym, fructokinase, activeert dat op zijn beurt een ander enzym activeert dat de cellen aanspoort om vet te verzamelen. Als dit enzym wordt geblokeerd, kan er geen vet worden opgeslagen in de cel. Interessant is dat dit het exact zelfde switch [schakeling] is die dieren gebruiken om vet op te slaan in de herfst en vet te verbranden in de winter. Fructose is het ingrediënt dat deze schakelaar omzet en cellen opdraagt vet op te slaan, zowel bij dieren als bij mensen.

In essentie, kunnen overeten en overgewicht beschouwd worden als symptomen van een onjuist diëet. Het is niet noodzakelijk het resultaat van te veel calorieën eten, maar eerder je calorieën uit de verkeerde bron betrekken. In eenvoudige termen, als je te veel suikers en koolhydraten eet, zet je een domino-effect van chemische reacties in gang die je lichaam hongerig en hunkerend naar zoet maken:

  1. Allereerst, fructose wordt anders verteerd dan glucose, waarbij het grootste deel direct wordt omgezet in vet omdat fructose een sterke "vetswitch" heeft.

  2. Dit leidt tot een snelle gewichtstoename en obesitas in de buikstreek (bierbuik), afgenomen HDL, toegenomen LDL, verhoogde triacylglycerolen, verhoogde bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk - d.w.z. klassiek metaboolsyndroom (insulineresistentiesyndroom).

  3. Koolhydraten in voedsel, met name fructose, zijn de voornaamste bron van een stof met de naam glycerol-3-phosphate (g-3-p), die ervoor zorgt dat vet vast komt te zitten in vetweefsel.

  4. Tegelijkertijd zorgt een hoge koolhydraatinname ervoor dat je insulineniveau stijgt, wat voorkomt dat vet wordt vrijgemaakt.

  5. Fructose laat je lichaam verder in de val van gewichtstoename lopen door het hongercontrolesysteem van je lichaam uit te schakelen. Fructose onderdrukt ghreline (het "hongerhormoon") niet en stimuleert leptin (het "vol-gevoel-hormoon") niet. Dat zorgt samen voor een voortdurend hongergevoel, ook als je net hebt gegeten. Met als gevolg, je eet te veel en ontwikkelt insulineresistentie, wat niet alleen een onderliggende factor is van type-2-diabetes, hartaandoeningen en een lange lijst van andere chronische aandoeningen.

De resulterende vergelijking is simpel: fructose en koolhydraten in voedsel (granen, die afbreken tot suiker) leiden tot te veel lichaamsvet, overgewicht en gerelateerde gezondheidsproblemen. Verder, het is niet mogelijk voldoende te bewegen om deze schade tegen te gaan, want als je te veel fructose en granen eet - de belangrijkste ingrediënten die je NIET vindt in ons voorouderlijk diëet - zet het een programma aan om te zorgen dat het lichaam dik wordt en blijft.

Hoeveel glucose en koolhydraten heb je werkelijk nodig?

De discussie over of je wel of niet glucose nodig hebt en zo ja, hoeveel, loopt nog steeds. Eerder dit jaar publiceerde ik een serie artikelen over de heen-en-terugdiscussie tussen twee goed onderzochte experts op dit gebied, dr. Jaminet en dr. Rosedale.

Dr. Janimet is een voorstander van de zogenoemde "veilige zetmelen" en is ervan overtuigd dat je glycogeenvoorraad opmaken andere systemen (in paniek) kan aanzetten om glucose te verzorgen voor je lichaam om te functioneren. Dr. Rosedale, aan de andere kant, wijst erop dat omdat glucoseconsumptie ongetwijfelt een piek veroorzaakt in de bloedsuikerspiegel en insuline en leptin verhoogt, resistentie bewerkstellend, glucoseconsumptie altijd in verband wordt gebracht met enige vorm van schade en/of verhoogde kans op sterven. Zijn diëet is bijgevolg extreem beperkt in koolhydraten.

Een ander diëet vergelijkbaar met dat van drs. Jaminet en Rosedales is the GAPS diëet, ontwikkeld door dr. Natasha Campbell-McBride, dat specifiek ontworpen is om je darmen te "genezen en af te sluiten". Het bestaat voornamelijk uit makkelijk te verteren, zachtgekookt voedsel dat veel eiwitten, vetten en gefermenteerd voedsel bevat en weinig vezels en koolhydraten.

Mark Sisson voegt waardevol inzicht toe aan deze discussie:

"Op ieder gegeven moment, is het totale gehalte van glucose opgelost in de bloedbaan van de gezonde niet-diabeticus equivalent aan een theelepel (misschien 5 gram). Veel meer dan dat is giftig; veel minder dan dat en je valt om. Dat is niet veel bandbreedte voor een zogenaamde 'voorkeursbrandstof', toch?

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat onder normale lage MET-condities (in rust of matige tot gemiddelde activiteit zoals wandelen of makkelijk werk) het lichaam maar 5 gram glucose per uur nodig heeft. En dat is voor mensen die nog niet vet-aangepast of keto-aangepast zijn. Het brein is een grote glucoseconsument, die misschien wel 120 gram per dag nodig heeft bij mensen die nog niet op een laag-koolhydraateetprogramma zitten.

Weinig koolhydraten eten verlaagt de glucosebehoefte van het brein behoorlijk, en degenen die heel erg weinig koolhydraten eten en keto-aangepasten hebben misschien maar 30 gram glucose per dag nodig om het brein van energie te voorzien... Twintig van die grammen kunnen van glycerol (een bijproduct van vetverbranding) komen en de rest van gluconeogenese in de lever (dat zelfs een fantastische 150 gram per dag kan maken als je het niet metabolisch hebt beschadigd met NAFLD door fructose-overdosis).

Conclusie: tenzij je lichamelijke arbeid verricht of dagelijks hard traint (fysiek), zodra je vet-aangepast bent, heb je waarschijnlijk nooit meer dan 150 gram aan voedselkoolhydraten nodig - en waarschijnlijk loop je lekker op nog minder. Veel PB'ers [Marks diëet: Primal Blueprint, prehistorische blauwdruk] doen het goed (inclusief sporten) op 30-70 gram per dag." [nadruk Mercola]

Belangrijk: vervang koolhydraten met gezonde vetten

Zoals ik het zie is dit een non-issue voor de meeste mensen aangezien maar weinig mensen in de buurt komen van dr. Jaminets aanbeveling om de koolhydraatinname van de standaard 50 procent te reduceren tot 20-30 procent van het totaal aan calorieën. Maar als je al serieus kijkt naar je koolhydraatinname dan kun je misschien experimenteren met verschillende hoeveelheden "veilige koolhydraten" zoals rijst en aardappel. Zoals Mark omschrijft, de daadwerkelijke hoeveelheid koolhydraten kan variëren van 30 tot 150 gram per dag, afhankelijk van of je lichaam gewend is aan het verbanden van ketonen en de hoeveelheid lichaamsbeweging.

Denk eraan dat als we het hebben over slechte koolhydraten dat we het dan hebben over granen en suikers, NIET over koolhydraten uit groente.

Als je stopt met graan-/suikerkoolhydraten moet je eigenlijk veel meer groenten eten omdat, per volume, de granen meer koolhydraten bevatten dan groente. Je moet ook veel meer gezonde vetten eten zoals advocado's, kokosnootolie, eigeel, grasboter, olijven en noten.

Je kunt beter geen veel bewerkte of genetisch gemodificeerde omega-6-oliën eten zoals, maïs, canola en soja omdat die je omega-6/3-verhouding verstoren. Natuurlijk wil je alle transvetten vermijden, maar, in tegenstelling tot een bekend advies, verzadigde vetten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond diëet dat leidt tot gewichtsverlies.

Een redelijk doel is om te zorgen dat zoveel als 50-70 procent van je diëet uit gezonde vetten bestaat, dat zal je koolhydraatinname behoorlijk reduceren. Het kan nuttig zijn om te bedenken dat vet veel beter vult dan koolhydraten, dus als je de hoeveelheid koolhydraten hebt teruggebracht en je hebt grote honger, dan is dat een teken dat je ze niet door voldoende gezonde vetten hebt vervangen. Bronnen van gezonde vetten die je in je diëet wilt opnemen zijn onder andere:

Olijven en olijfolie (voor koude gerechten)

Kokosnoten en kokosnootolie (voor alle vormen van koken en bakken)

Boter van rauwe, organische melk met grasgevoerd

Rauwe noten, zoals amandelen of pecannoten

Organisch gepasteuriseerde eigelen

Avocado's

Vlees van dieren die hun hele leven in de wei hebben gestaan

Palmolie

Niet-verwarmde organische notenoliën

Veel mensen zullen waarschijnlijk grote verbeteringen opmerken in hun gezondheid door deze aanpak te volgen omdat ze momenteel VEEL meer graan- en boonkoolhydraten consumeren in hun diëet en enige afname is een stap in de goede richting. Om je op de juiste weg te helpen, zie mijn voedingsplan, dat je stap voor stap de richting wijst door deze veranderingen in je diëet.

Recent onderzoek bevestigt de voordelen van weinig koolhydraten/veel vetten diëet

Gebruikelijk advies was gefocussed op diëten met weinig vet voor gewichtsverlies en om hartziekten te voorkomen, maar steeds opnieuw, laten onderzoeken zien dat dit advies diametraal tegenover de werkelijkheid staat... In een zo'n onderzoek vergeleken onderzoekers van Johns Hopkins University School of Medicine's Heart and Vascular Institute [Hart- en vaatinstituut van de faculteit geneeskunde van de Johns Hopkins Universiteit] de effecten van twee diëten op vasculaire gezondheid: de ene laag in vet, de andere laag in koolhydraten. Dit onderzoek werd gepresenteerd op de bijeenkomst van de American College of Sports Medicine [Amerikaans college van sportgeneeskunde] dit jaar op 3 juni in Denver.

De studie onderzocht 46 mannen en vrouwen die gemiddeld 218 pond [99,2 kilo] wogen. Het zesmaandendurende gewichtsverliesprogramma bestond uit matige intensieve beweging en krachttraining en een van twee diëten, ofwel:

  • weinig koolhydraten, veel vet: minder dan 30 procent aan calorieën afkomstig van koolhydraten (pasta, brood, fruit dat veel suiker bevat) en tot 40 procent uit vet (vlees, zuivel en noten)

  • Weinig vet, veel koolhydraten: minder dan 30 procent aan calorieën uit vet en 55 procent uit koolhydraten.

De weinigkoolhydratengroep verloor gemiddeld 10 pond [4,5 kilo] in 45 dagen, terwijl de weinigvetgroep 70 dagen nodig had om net zoveel gewicht te verliezen. Wat betreft de vasculaire gezondheid, lieten de weinighoolhydraten-veelvetten-diëters geen schadelijke vasculaire veranderingen zien, wat de voornaamste reden is waarom velen bang zijn voor diëten met veel vet.

Volgens de onderzoeksleider, hoogleraar medicijnen en directeur van klinisch en onderzoeksoefeningfysiologie, Kerry Steward Ed. D.:

Onze studie zal de zorgen wegnemen die mensen die gewicht moeten verliezen hebben over over het kiezen voor een laag-koolhydraten diëet in plaats van een laag-vet diëet, en kan geruststelling geven dat beide types diëet effectief zijn voor gewichtverlies en dat een laag-koolhydratenaanpak geen onmiddellijk risico geeft voor de vasculaire gezondheid. Meer mensen zullen het laag-koolhydraatdiëet als een goede optie overwegen.

Steward denkt ook dat de nadruk op weinig-vetdiëten waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de overgewichtepidemie in de VS door de overcomsumptie van suiker en granen te promoten. Ik het hier helemaal mee eens. De eenvoudige reden hiervoor is dat granen en suikers je insulineniveau doen stijgen, wat leidt tot insulineresistentie en uiteindelijk gewichttoename, diabetes en hartziekte.

Luister naar je lichaam

Het bewijs is helder dat chronisch je bloedsuiker laten stijgen door de consumptie van granen en suikers je insulineresistentie zal versterken, wat vervolgens insuline- en leptinresistentie zal versterken. En het vermijden van insuline- en leptinresistentie is misschien de meest belangrijke factor als je op zoek bent naar optimale gezondheid en levensduur.

Dat gezegd hebbende, de mate waarin je besluit koolhydraten te verminderen is uiteindelijk aan jou. En bepaalde individuele biochemische verschillen kunnen zorgen dat een diëet meer geschikt voor je is dan andere. Het sleutelbegrip is dat je bewust moet zijn dan het eten van suiker, graan en zetmelen insulineresistentie zal versterken in een of andere mate, afhankelijk van hoeveel je ervan eet.

Zoals altijd, denk erom naar je lichaam te luisteren omdat het je feedback geeft of wat je doet goed is voor jouw unieke biochemie en genen. Dus luister naar die feedback en pas je programma erop aan.

Bron: Fitness Mercola


Geplaatst door Pauline Fransen

Pauline Fransen

Ik ben bij Earth Matters terecht gekomen toen ik op zoek was naar vrijwilligerswerk op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is een heel breed onderwerp. Mijn interesse ligt vooral bij duurzaamheid op het gebied van voedsel en energie. Hoe gaan we (als mensheid) om met schaarste? Schaarste aan grondstoffen, maar ook schaarste aan schone lucht om te ademen en schoon water om in te zwemmen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Pauline FransenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Mijn vader zegt altijd: "Wat je niet kunt veranderen, dat moet je accepteren". Terwijl ik vind: wat je niet kunt accepteren, dat moet je veranderen!

Theo Maassen, Nederlands cabaretierBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.