Diagnose ADHD in veel gevallen fout

does-my-child-have-adhd ?

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7767
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Medisch Dossier

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Ziekte, (Verborgen) nieuws

(Medisch Dossier) Als uw kind de diagnose ADHD (aandachttekortstoornis met hyperactiviteit) krijgt opgeplakt, is de kans groot dat het deze afwijking niet heeft. Waarschijnlijk is in 75 procent van de gevallen de diagnose fout en wanneer het een jongen betreft, is de kans op een foute diagnose nog groter.

De laatste tien jaar is het aantal gevallen waarin de diagnose ADHD werd gesteld enorm toegenomen, evenals het gebruik van farmaceutische middelen die worden voorgeschreven voor de aandoening. Er is geen standaardtest voor de diagnosestelling, waardoor de diagnose vaak willekeurig en tendentieus is. Psychotherapeuten en psychiaters stellen de diagnose routinematig ten onrechte. Een Zwitsers onderzoek wees uit dat dit in drie van de vier keer het geval is.

Ook kwamen de onderzoekers tot de ontdekking dat de diagnose eerder werd gesteld als het om een jongen ging. Zij volgden 473 therapeuten en constateerden dat meisjes met dezelfde symptomen als jongens consequent ADHD-vrij werden verklaard, terwijl twee keer zo veel jongens ten onrechte deze diagnose kregen en werden behandeld met een zwaar geneesmiddel. De onderzoekers dringen er dan ook op aan dat de therapeuten niet afgaan op hun intuïtie en vooringenomenheid, maar dat ze allereerst wetenschappelijk verantwoorde testen voor ADHD ontwikkelen om op basis daarvan een adequate diagnose te stellen.

Bron: Medisch Dossier


Geplaatst door Medisch Dossier

Medisch Dossier

Gezond idee: Medisch Dossier!

Aanbieding: Proefabonnement op Medisch Dossier 3 nummers voor slechts € 14,95. Meld je nu aan! (proefabonnement stopt automatisch)...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Medisch DossierLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De grootste ontdekking aller tijden is dat iemand zijn toekomst kan veranderen door slechts zijn houding te veranderen.

Oprah Winfrey, Amerikaans televisiepresentatriceBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.