Bevrijding van trauma, angst en onmacht | Nieuwe inzichten in het werken met opstellingen

Bevrijding van trauma, angst en onmacht

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:9474
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Uitgeverij Akasha

Gekoppelde categorieen
Boeken, Gezondheid, Therapieën

(Uitgeverij Akasha) Dit boek gaat ervan uit dat trauma’s de hoofdoorzaak zijn van psychische en lichamelijke problemen. Niet alleen zelfbeleefde trauma’s maken het leven moeilijker, maar trauma-energie en -inhoud worden ook van generatie op generatie doorgegeven. Onmacht, onbegrip, angst en ander psychisch en lichamelijk lijden zijn daaruit voortkomende symptomen. Ook schijnbaar onoplosbare problemen in relaties tussen partners, tussen ouders en kinderen, in het werk en in de gehele samenleving blijken verband te houden met de gevolgen van traumatisering.

Traumata zijn gebeurtenissen die ervoor zorgen dat de psyche de onverdraaglijke realiteit wegvaagt uit het bewuste, waar de psyche de verbinding met de realiteit juist weer zou moeten herstellen. Via de hechtingsrelatie tussen moeder en kind worden trauma-energie en trauma-inhoud van generatie op generatie doorgegeven. De traumata van vorige generaties worden door de psyche van kinderen als het ware opgezogen. Hiermee krijgt het therapeutisch werk een duidelijke focus: het gaat niet om het oplossen van verstrikkingen in de familie of om verzoening met de ouders, maar meer om het praktisch en psychisch loskomen van getraumatiseerde ouders, en het doorbreken van symbiotische behoeften die iemand verstrikt houden in een familiesysteem. Belangrijk is hierbij de integratie van de eigen persoonlijkheidsdelen, die bij een symbiosetrauma en alle andere daarmee samenhangende traumata afgesplitst zijn.

Het algemene doel is dat mensen hun gezonde delen ontwikkelen en hun mogelijkheden vergroten om een autonoom en zelfverantwoordelijk leven te leiden. Daartoe is het noodzakelijk de wereld van de symbiotische illusies en alle andere overlevingsstrategieën te verlaten. Deze staan het contact met de traumatiserende realiteit in de weg, verhinderen dat iemand zichzelf begrijpt en blokkeren het contact van een mens met zichzelf en zijn omgeving. Daarbij is het van belang dat de mens zich noch in de buitenwereld, noch in zijn binnenwereld, tot slachtoffer of dader maakt, maar een gezonde psychische ontwikkeling op gang probeert te brengen.

Deze nieuwe inzichten in psyche en trauma maken ook nieuw therapeutisch handelen mogelijk. Op basis hiervan heeft de auteur, Franz Ruppert, niet alleen een nieuwe methode maar ook een eigen psychotherapeutisch concept ontwikkeld. Hierbij wordt door middel van menselijke representanten de innerlijke psychische wereld zichtbaar gemaakt in de ruimte en op zinvolle wijze een veranderingsproces op gang gebracht: het opstellen van het verlangen.

Bij deze methode wordt consequent met het – op dat moment actuele – verlangen van de cliënt gewerkt. Dat voorkomt nutteloze inspanningen van de therapeut, bijvoorbeeld in situaties waarin een cliënt helemaal geen veranderingsdoel of verlangen heeft. Tevens behoedt het de therapeut en de cliënt voor het gevaar de cliënt in de therapiesessie te overvragen en daardoor hertraumatisering te veroorzaken.

Wanneer wij zicht krijgen op onze verstrikkingen en onze afgesplitste delen integreren, kunnen onze gevoelens weer vrij met de stroom van het leven meestromen. Dan zijn wij levenslustige mensen en leven wij dicht bij de realiteit en dicht bij onszelf. Ook zijn we dan in staat om intiem samen te leven met andere mensen, als we daartoe besluiten, en alleen te zijn op de momenten waarop we rust en afstand nodig hebben. Dan zijn we constructief symbiotisch verbonden en tegelijkertijd autonoom.


Prof. dr. Franz Ruppert is docent psychologie aan een hogeschool in München en werkt als psychotherapeut in een eigen praktijk. Als grondlegger van de traumaopstellingen en het ‘opstellen van het verlangen’ ontwikkelde hij de theorie van de meergenerationele psychotraumatologie. Jaarlijks geeft hij seminars in Nederland. Hij schreef onder andere Symbiose en autonomie.

Bevrijding van trauma, angst en onmacht

Op weg naar gezonde autonomie en liefde
Nieuwe inzichten in het werken met opstellingen

  • Franz Ruppert
  • 352 pagina’s
  • € 27,50
  • ISBN 978 94 6015 081 4


Geplaatst door Uitgeverij Akasha

Uitgeverij Akasha

Akasha is een spirituele uitgeverij die midden in de maatschappij staat. We zijn vriendelijk, open, bewust en persoonlijk. De uitgeverij is gevestigd in het mooie Drenthe. Geïnspireerd door rust en ruimte wordt er hard gewerkt aan nieuwe boeken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Uitgeverij AkashaLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

All the darkness of the world cannot put out the light of a single candle.

-- wanttoknow.infoBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.