Cranio Sacraal-zelfbehandeling

Cranio Sacraal-zelfbehandeling

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:14107
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Uitgeverij Akasha

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Boeken, Genezing

Bij de Cranio Sacraal-behandeling ontstaat door zachte aanraking een diepe ontspanning op lichamelijk en energetisch niveau. Het lichaamseigen Cranio Sacraal-ritme van stromend hersen- en ruggenmergvocht is daarbij van speciale betekenis. Dit ritme kan met wat oefening door het hele lichaam worden gevoeld en door dit ritme te beïnvloeden kan een gevoel van welzijn ontstaan en kan het afweersysteem blijvend worden versterkt.

Spanning en ontspanning zijn een natuurlijk principe, net als dag en nacht of binnen en buiten. Tegenwoordig kun je op talloze manieren overprikkeld raken, bijvoorbeeld door radio, televisie, computer, mobiele telefoon of internet. De toenemende druk en stress op het werk of in het privéleven komt daar dan nog bij.

Heel veel aandacht is geconcentreerd op de buitenkant, op het ‘buiten’. Een gevolg daarvan is dat steeds minder mensen zich op een natuurlijke manier kunnen ontspannen om hun lichaam, geest en ziel de noodzakelijke rust te gunnen. In het Westen is het autonoom zenuwstelsel van veel mensen sterk op stress en daardoor op het activeren van de sympathicus gefixeerd. Wordt de natuurlijke pendelbeweging van spanning en ontspanning en van ‘binnen’ en ‘buiten’ gedurende langere tijd genegeerd, dan hebben de gezondheid en de kwaliteit van het leven hier vroeg of laat van te lijden. Permanente stress en de mogelijke gevolgen, zoals rugklachten, chronische slaapstoornissen of een hartinfarct, komen al heel vaak voor.

Catastrofaal is ook dat veel mensen in het spanningsveld tussen hun roeping en de op den duur ziekmakende overbelasting uitgeput en opgebrand raken (burn-out). Omdat de eisen die aan ons worden gesteld, zullen blijven en misschien zelfs hoger worden, is het belangrijk dat we een nieuwe, bewustere manier vinden om met onszelf en met stress om te gaan.

Al sinds jaren merk ik dat mensen met de meest uiteenlopende karakters zich door de Cranio Sacraal-zelfbehandeling in korte tijd weer kunnen ontspannen: want zelfbehandelingen zijn een mogelijkheid om met stress om te gaan.

De Cranio Sacraal-zelfbehandelingen zijn goed voor:

 • het lichaamsbewustzijn, de lichamelijke gevoelsbeleving, het observatievermogen naar binnen en buiten toe
 • ontspanning door zachte in plaats van ruwe aanraking
 • het ontvankelijker worden van alle zintuigen, vooral de tastzin
 • de zelfregulering, het weerstandsvermogen en het herstel van het lichaam
 • het groeiproces, in het bijzonder bij kinderen en jongeren
 • de innerlijke harmonie

De warming-upoefeningen, zelfmassages en de observatie- en gewaarwordingsoefeningen zijn geschikt voor kinderen op schoolgaande leeftijd, jongeren en volwassenen. Ze zijn ook geschikt om begeleid uit te voeren, bijvoorbeeld klassikaal in turn- of gymnastiekgroepen of bij ontspanningstrainingen.

De Cranio Sacraal-zelfbehandelingen zijn geschikt voor:

 • beginners die al Cranio Sacraal-behandelingen hebben ondergaan en pijnvrij zijn
 • beginners die bekend zijn met massage en lichaamstherapieën
 • mensen die zich verder ontwikkelen tot Cranio Sacraal-therapeut
 • Cranio Sacraal-therapeuten die hun cliënten oefeningen willen aanreiken
 • fysiotherapeuten, therapeuten in andere lichaamstherapieën, alternatieve genezers, vroedvrouwen en mensen uit aanverwante beroepen

Laat je bij de Cranio Sacraal-zelfbehandeling meevoeren door je onbevooroordeelde openheid, door de verbazing die je als kind voelde en door je grote bedachtzaamheid. Er zijn geen doelen die je moet bereiken – de ontspanning wacht er alleen maar op tot zij tevoorschijn mag komen.

Ontdek welke zelfbehandelingen en welke vormen ervan goed aanvoelen, zodat de energie en de ontspanning die ontstaan zich kunnen verdiepen. Dit houdt ook in dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je gezondheid. Deze oefeningen zullen je daarbij helpen.

De oefeningen helpen om trager te worden en meer in het eigen centrum te komen, ontspannen het lichaam en verhogen het lichaamsbewustzijn en stimuleren de diepe ontspanning. De oefeningen ontspannen het Cranio Sacraal-systeem, vooral de omhulsels van het centraal zenuwstelsel en de stroom hersen- en ruggenmergsvocht.

In dit boek ligt de nadruk op observatie- en gewaarwordingsoefeningen en op simpele zelfbehandelingsmogelijkheden van het Cranio Sacraal-systeem. Er wordt geen uitgebreide beschrijving van het Cranio Sacraal-systeem en van de Cranio Sacraal-therapie gegeven.

Je kunt de oefeningen zonder verdere voorbereidingen zelf uitvoeren. Ze kunnen zittend of liggend gedaan worden. De oefeningen duren 3 tot 30 minuten. De Cranio Sacraal-zelfbehandeling bevordert de genezing van binnenuit, ondersteunt de zelfregulering en brengt het hele lichaam in harmonie.

Daniel Agustoni (1964) is opgeleid in biodynamische massage en andere lichaamstherapieën en diverse methoden in de zogeheten zachte geneeskunde, Gestalttherapie en traumabehandeling. Hij brengt de Cranio Sacraal-therapie al ruim twaalf jaar in praktijk en ontwikkelde het eigen opleidingsconcept craniosacral_flow®. Daniel Agustoni directeur van het Sphinx-Craniosacral-institut in Bazel.

Cranio Sacraal-zelfbehandeling

ISBN 978 94 6015 002 9 

176 pagina‘s
Met voorbeeldfoto's 
19,90 euro

Uitgeverij Akasha


Geplaatst door Uitgeverij Akasha

Uitgeverij Akasha

Akasha is een spirituele uitgeverij die midden in de maatschappij staat. We zijn vriendelijk, open, bewust en persoonlijk. De uitgeverij is gevestigd in het mooie Drenthe. Geïnspireerd door rust en ruimte wordt er hard gewerkt aan nieuwe boeken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Uitgeverij AkashaLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

The truth will set you free, but first it will piss you off.

Gloria SteinemBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.