De mythe van caloriearm: kunstmatige vetvervangers zorgen juist voor gewichtstoename

Gwen Stefani - Artificial Sweetener

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:14246
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Natural News

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, (Verborgen) nieuws, Voeding, E-nummers, Ziekte

(Natural news | door Ethan A. Huff | vertaling Pauline Fransen) Proberen gewicht te verliezen door voedsel te eten met kunstmatige vetvervangers en kunstmatige zoetstoffen kan juist zorgen voor een toename in gewicht, volgens een nieuw onderzoek  dat online gepubliceerd is in het blad Behavioral Neuroscience van de American Psychological Association (APA). Volgens onderzoekers van de Purdue Universiteit in Indiana blijkt het eten van caloriearme vet- en suikervervangers juist tot toename van gewicht te leiden in plaats van tot afname.

Dr. Susan Swithers, hoofdonderzoeker, en haar collega's stelden vast dat ratten die voeding kregen met veel vet het beter deden op het gebied van gewicht dan ratten die een vetarm, caloriearm dieet kregen. Door gebruik te maken van gewone Pringles chips, die veel vet en caloriën bevatten, en van caloriearme Pringles, die olestra bevatten, een kunstmatige calorievrije vetvervanger, stelde het team vast dat nepvet de reactie van het lichaam op voedselinname verwart, en dat het lichaam simpelweg niet weet wat het moet doen met deze kunstmatige substantie anders dan het op te slaan in het lichaam als vet.

Uiteindelijk bleven ratten die alleen gevoed werden met het calorierijke dieet en daarnaast geen kunstmatig, caloriearm voedsel kregen, kleiner dan ratten die een calorierijk dieet aten naast de caloriearme Pringles met olestra. In werkelijkheid, wanneer kunstmatige, caloriearme Pringles werden toegevoegd aan de mix van anders calorierijke diëten, was een toename van het gewicht het resultaat.

"Ons onderzoek laat zien dat vetvervangers invloed kunnen hebben op de mogelijkheden van het lichaam om de voedselinname te reguleren, wat kan leiden tot een inefficiënt gebruik van caloriën en gewichtstoename", zei dr. Swithers. "Het eten van voedsel dat van nature weinig vet en caloriën bevat kan een betere manier zijn dan te vertrouwen op vetvervangers en kunstmatige zoetstoffen."

Eerder onderzoek door Swithers vond hetzelfde voor kunstmatige zoetstoffen, welke de neiging hebben om de voedingsreceptoren van het lichaam te verwarren door ze te laten denken dat er echte suiker aankomt, om alleen in plaats daarvan een subsituut van nepsuiker te ontvangen. In plaats van deze nepsuikers op de juiste manier te verteren, slaat het lichaam ze op als vet.

Redactionele noot: NaturalNews is sterk tegen alle vormen van experimenten met dieren. We ondersteunen volledig de toepassing van humane medische experimenten die de gezondheid en het welzijn van alle levende wezens promoten.

Bronnen bij dit artikel:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-06/apa-fsl062011.php


Geplaatst door Pauline Fransen

Pauline Fransen

Ik ben bij Earth Matters terecht gekomen toen ik op zoek was naar vrijwilligerswerk op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is een heel breed onderwerp. Mijn interesse ligt vooral bij duurzaamheid op het gebied van voedsel en energie. Hoe gaan we (als mensheid) om met schaarste? Schaarste aan grondstoffen, maar ook schaarste aan schone lucht om te ademen en schoon water om in te zwemmen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Pauline FransenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Elke leeftijd kan betoverend zijn, als je er maar naar leeft.

Brigitte Bardot, Frans actriceBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.