Voedselfabrikanten stoppen met omstreden nano-kleurstof E171

e171

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2064
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:foodwatch

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Acties, Gezondheid

(foodwatch) De kleurstof E171 die gebruikt wordt om kauwgom, bakkerijproducten of snoepgoed een witte kleur of glans te geven is mogelijk kankerverwekkend. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) raadt het kabinet dan ook aan hierover 'te overleggen met voedselproducenten'. Tot nu toe met weinig resultaat. foodwatch kwam in actie en schreef verschillende fabrikanten rechtstreeks aan om te stoppen met E171. Wie stopt en wie niet? Wij informeren je!

Kleurstof toch niet zo onschuldig

De witte kleurstof titaniumdioxide (E171) bestaat deels uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’. Deze nanodeeltjes zijn omstreden, omdat nog onvoldoende bekend is hoe ze zich in je lichaam gedragen. Volgens verschillende studies kunnen de nanodeeltjes terechtkomen in de lever en darmen, wat tumorvorming kan stimuleren. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) waarschuwt voor de mogelijke risico’s van de stof. Bij inademing is E171 potentieel kankerverwekkend, concludeerde onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie. Wij vinden dat dergelijke risico's onmiddellijk aangepakt moeten worden. Stoffen die mogelijk kanker veroorzaken horen niet thuis in ons voedsel!

Deze producenten stoppen er mee

De NVWA adviseerde het Ministerie 'te overleggen met voedselproducenten om te zorgen dat consumenten minder worden blootgesteld aan E171 en/of titaniumdioxide'. foodwatch besloot niet te wachten op vrijblijvend overleg. We schreven de fabrikanten die de stof nog gebruiken rechtstreeks aan. Remia, Mora, Mars, Goodbite, Lindt, Haribo en A.Vogel stoppen met het gebruik van E171 in hun producten. De kleurstof verdwijnt dus uit snoepgoed als Skittles of zoethout en bij bepaalde kroketten en schnitzels. 

Albert Heijn, Jumbo, Jamin, La Place, Etos, Friesland Campina en Unilever hebben helaas niet positief gereageerd op ons verzoek. Bij bijvoorbeeld 'Calve Mayo extra light' van Unilever blijft E171 voorlopig nog in het product zitten. Waarom nemen bedrijven risico's, voor een risicovol additief dat enkel en alleen dient om een product een ander kleurtje te geven? Lees verder

Verbied het!

Wanneer de veiligheid niet kan worden aangetoond, moet het verboden worden. Dat is wettelijk verplicht volgens het Europees voorzorgsbeginsel. Waar wachten we dan nog op? Frankrijk verbiedt het gebruik van E171 per 2020. Dit zou voor de hele EU moeten gelden! foodwatch roept de Europese Commissie op E171 in al ons voedsel te verbieden.

Liegen

foodwatch schreef ook Dr. Oetker aan. Tijdens de e-mailcorrespondentie beweerde het bedrijf dat er geen omstreden nanodeeltjes van E171 in hun producten te vinden zijn. We besloten dit te controleren en lieten labotesten uitvoeren. In alle geteste producten zaten aanzienlijke hoeveelheden nanodeeltjes... Een voedselwaakhond blijft dus hard nodig!!

Bron: foodwatch.org


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Wij zijn wezensintelligent, wij zijn openharters en wij zijn grootdelers.

Moniek van PeltBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.